Østfold og Follo

Næringsliv i Østfold og Follo: Hvor kommer bladet ut? | Les bladet digitalt

Østfold og Follo:

De fleste som driver en virksomhet frykter virus og at datahackere skal ødelegge filer og maskiner. - Forsiktighet, oppdatert programvare og gode antivirusløsninger er ofte redningen, sier innehaver av Cage Data AS i Moss, Åge Lødøen.

Lødøen har vært i bransjen lenge og har sett mye rart på norske datamaskiner helt fra tidlig 90-tall. Han tror mange undervurderer risikoen ved å ikke oppdatere og oppgradere egne maskiner og systemer. Det gjelder både store og små bedrifter.

Alvorlige angrep

- Filer og innhold på datamaskiner er like viktige uansett størrelse på bedriften. Har man behov for innholdet på datamaskinen, og det har jo de fleste, bør man beskytte det mot virus og inntrengere. I dag er «spyware» og ikke minst «ransomware» noe av det verste, og det er lett gjort å gå i fella, hvis man ikke er våken og tilstrekkelig beskyttet. «Ransomware» betyr at noen kommer seg inn i maskinen din, krypterer alt innholdet og krever penger for å sende deg koden som løser krypteringen. Føler man seg utrygg og usikker på hvordan man beskytter seg mot slikt, er det fornuftig å inngå avtale med en profesjonell leverandør. De går gjennom systemene i bedriften og installerer den beskyttelsen som er nødvendig, sier Lødøen. Han er lite imponert av gratis antivirusprogrammer man finner på nett.

- De beskytter kanskje 60-70 prosent, og hvis det er tilstrekkelig, kan man bruke det. Men de fleste ønsker vel en bedre beskyttelse enn dette? Ingen systemer beskytter 100 prosent, da det hele tiden blir utviklet nye trusler. Man bør velge de beste sikkerhetsløsningene på markedet og høre på gode råd.

De fleste går dukken

Cage Data AS har eksistert siden 2000 og har i dag et trettitall faste oppdragsgivere, både store og små bedrifter. Bedriften er totalleverandør av IKT til små- og mellomstore bedrifter og tilbyr tilgjengelighet, kreative og raske løsninger og hyggelige priser. Kundene får nyte godt av telefon- og nettsupport, chat-tjeneste, fjernstyring og et system som gjør at Cage Data kan se når ting er i ferd med å gå galt.

- Det sies at 80 prosent av bedriftene som opplever alvorlig datakrasj, uten å ha back-up, ikke overlever dette. Så viktig er det å beskytte sine data, sier Åge Lødøen. Han har et par klare råd å gi alle som har tilknytning til nett, enten det er gjennom telefon, brett eller pc.

- Ikke klikk på linker i ukjente mailer, selv om det fristes med aldri så spennende innhold. Slipper du inn et virus, kan alt du har på maskinen gå tapt.

Les Østfold og Follo

De fem nyeste

VESTBY: Follo Oppmåling AS i Vestby har hatt betydelig fremgang siden starten i 2014. Nå ser de tre eierne for seg ytterligere vekst i takt med utviklingen av Vestby sentrum.

Les mer

Fikk du med deg denne?

NITTEDAL: Renhold må tas på alvor, men altfor mange bedrifter lar leverandøren slippe unna med dårlig gjennomført jobb.

Siste fra Romerike

OSLO: For KONE handler det meste om sikkerhet og kvalitet når de installerer heiser. Nå skal de levere 5 Monospace 500 til første byggetrinn på Entreen.

Les mer

KONTAKT OSS

Viken Media AS
Tuneveien 2
1710 Sarpsborg

Tlf. 69 35 40 90

Org.nr.: 913 460 316

REDAKTØR
Per-Kr. Aasen, 916 20 304

GRAFISK / NETT
Heine Aasen, 926 49 329

SALGS- OG MARKEDSSJEF
Bjørn M. Akselsen, 957 80 678

SALG
Otto Chr. Trapness
, 481 83 484
Ole Fredrik Fossum, 917 26 335
Morten H. Jensen, 455 00 439
Thomas Tønnesen, 909 69 822

FØLG OSS
Østfold og Follo: facebook.com/NæringslivØstfold
Romerike: facebook.com/NaringslivRomerike


LES ALLE BLADER GRATIS PÅ NETT
issuu.com/b2b24