Næringsliv i Østfold og Follo: Hvor kommer bladet ut? | Les bladet digitalt

Østfold og Follo:

contentmap_plugin
Wirescans LIRA-teknologi avslører nøyaktig hvor kabler trenger vedlikehold. Kraftleverandører som Vattenfall, Dong og Eon er kunder, og  nå jakter Wirescan testanlegg i det norske markedet.

Feil på elektriske kabler kan stoppe både landbaserte kraftleveranser, vind-, vann- og atomkraftverk, oljeinstallasjoner og togtrafikk. Nedetid er kostbar, men kan langt på vei unngås dersom kablene overvåkes regelmessig. Med god kunnskap om eget kabelnettverk får man gjort inngrep før feil oppstår, det er mulig å gjøre prioriteringer av vedlikehold i riktig rekkefølge og ikke minst planlegge investeringer.

–Teknologien vi benytter er utviklet ved Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden. Det er såkalt «ikke -destruktivt» målingsverktøy og er trygt å benytte, sier Morten Huseby i Wirescan.

Mange store kunder

Høy temperatur, fuktighet og stråling kan gjøre skade på elektriske kabler. LIRA-teknologien (Line Resonance Analysis) gjør at kabler kan overvåkes med stor nøyaktighet. Blant Wirescans kunder er Vattenfall, Dong, Eon og Total.

– LIRA-teknologien gir en indikasjon på om kabel er «gammel». Isolerte kabler lekker energi, når de blir gamle, sier Huseby.

Wirescan jobber med mange og store offshore- og vindprosjekter i Sverige, Danmark, Tyskland, England og Nederland. Nå rettes fokus på det norske lokalmarkedet.

Fremtidsrettet energiforskning

Dagens LIRA-løsning er utviklet av Wirescan og Adigo, men utviklingen stopper ikke der. Med støtte fra Norges Forskningsråd, og i samarbeid med SINTEF, utvikles det i disse dager en løsning som skal gjøre det mulig å gjøre en tilstandskontroll på kabler i drift. Store aktører som Siemens, Total og Schlumberger er også med i prosjektet, som sikter mot å utvikle løsninger for flere typer kabler og spenningsnivåer.

– Dette vil åpne opp for nye og spennende muligheter, samt at vi kan bidra i nett- og vedlikeholdsplanlegging til leveringssikkerhet og nedetidsminimering. Med over 36 000 km med aldrende kabel bare i Norge vil behovet for økt kunnskap om disse øke i årene som kommer, forteller Huseby.

Søker testanlegg

LIRA-teknologien finner endringer i de elektriske egenskapene i kabelisolasjonen og hvor skadene befinner seg. Wirescan kan detektere svakheter med en nøyaktighet bedre enn 0,3 prosent av kabelens lengde. Det betyr ekstremt mye for kunden, når kabelen er flere kilometer lang og kanskje ligger under vann eller er nedgravd i terrenget på land.

– Vi er ute etter testanlegg for forskning og videreutvikling. Hafslund samarbeider med oss, når vi skal gjøre en fullskala felttest av kabelanlegget hit til området vi selv har kontorer i, sier han.

Wirescan ønsker flere testanlegg, og søker kraftleverandører med lange distribusjonsnettkabler opp til 32 kV.

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Østfold og Follo

De fem nyeste

MYSEN: Arkitektkontoret Arkama as på Mysen jobber med et bredt spekter av oppgaver innenfor arkitektfaget for offentlig og privat sektor.

Les mer

Fikk du med deg denne?

FREDRIKSTAD: Norén Maler og Byggtapetserfirma i Fredrikstad er Østfolds representant i den nye brannsikringskjeden Protecta.

Siste fra Buskerud, Asker og Bærum

DRAMMEN/KONGSBERG: Ramirent er Norges største utleier av maskiner og utstyr, og skaffer det du trenger, når du trenger det.

Les mer

Siste fra Romerike

Randstad har til enhver tid mer enn 1000 ansatte i arbeid i Norge. Fra 18. til 21. oktober kan du treffe noen av dem på stand D05-16 på Bygg Reis Deg.

Les mer

KONTAKT OSS

Viken Media AS
Tuneveien 2
1710 Sarpsborg

Tlf. 69 35 40 90

REDAKSJON / GRAFISK

Per-Kr. Aasen, 916 20 304
Heine Aasen, 926 49 329

SALG

Bjørn M. Akselsen, 957 80 678
Otto Chr. Trapness, 481 83 484
Linda Andreassen, 479 31 550
Ole Fredrik Fossum, 917 26 335
Morten H. Jensen, 455 00 439

FØLG OSS

Østfold og Follo: facebook.com/NæringslivØstfold
Romerike: facebook.com/NaringslivRomerike
Buskerud, Asker, Bærum: facebook.com/NæringslivBuskerud


LES BLADENE

issuu.com/b2b24