Næringsliv i Østfold og Follo: Hvor kommer bladet ut? | Les bladet digitalt

Østfold og Follo:

contentmap_plugin
Fagskolen i Østfold er den eneste i landet som tilbyr BIM-utdanningen på deltid.Studentene utdannes for et marked i rask vekst.

BIM er en forkortelse for Bygnings- Informasjons- Modellering, og Fagskolen i Østfold startet utdanningen av BIM-teknikere for fire år siden.

- En BIM-tekniker har arbeidsoppgaver innenfor fagområdene 3D-modellering av bygningskonstruksjon, installasjon og kvalitetssikring av digitale bygnings- installasjonsmodeller for rådgiver-, entreprenør-, arkitekt- og ingeniørbransjen, forteller Heidi Gamlesanne, som er utdanningsleder for alle de tekniske utdanningene.

Hun var med å planlegge BIM-studiet, og har selv en fortid som ingeniør fra bygg- og anleggsbransjen.

-Samfunnsøkonomisk sett har BIM-teknikere stor betydning, og kan bidra til at byggeprosjekter ikke fordyres og at tidsfrister holdes, sier Gamlesanne.

- Flaggskipene velger BIM-kompetanse

Heidi Gamlesanne mener bedrifter, som knytter til seg BIM-utdannede, skaffer seg et konkurransefortrinn i markedet.

- Bransjen har sterkt behov for å ansette medarbeidere med denne kompetansen. Eksempler på firmaer som satser på BIM er flaggskipene Statsbygg, Cowi, Norconsult, Skanska, Selvaagbygg, NCC, og AF-gruppen. Jeg er sikker på at små og mellomstore firmaer innen bygg- og anleggsbransjen følger etter. BIM er en realitet i bygg- og anleggsbransjen, sier hun.

Sterke ferdigheter

Utdanningen av BIM-tekniker, Konstruksjon har som hovedmål at studentene tilegner seg sterke ferdigheter i digital modellering, informasjonsberikelse av modeller og presentasjon for særlig rådgiver-, entreprenør-, arkitekt- og ingeniørbransjen. Samtidig skal studentene også tilegne seg bygningsteknisk forståelse og lære å se sammenhengene mellom de digitale modellene og de påfølgende byggeprosessene.

- Grunnleggende datakunnskap er viktig, for mye av vår utdanning tar utgangspunkt i data, sier faglærer Kristoffer Moe, som selv har arbeidet i bygg- og anleggsbransjen, og har bygg- og BIM-utdannelse fra fagskolen. Opptakskrav er normalt fag- eller svennebrev i et byggfag eller tilsvarende realkompetanse. Søkere med 2-årig teknisk fagskole innen bygg- og anleggsfag, samt søkere med høgskoleutdanning innen bygg og anlegg med relevant praksis, har også mulighet til å bli tatt opp.

- Veldig fornøyd med BIM-utdannelsen

I klasserommet er Kristoffer Moe omgitt av 10 studenter, som startet utdannelsen på deltid fordelt på to år i 2015 med selvstudier, en skoledag per uke på dagtid og en på kveldstid.

- Jeg er svært fornøyd med utdanningen, og at jeg søkte hit, sier Christel Wik, som til daglig jobber hos XL-Bygg. Hos XL-Bygg har hun tegnet kjøkken, bad og garderober, og nå får utvidet sine kunnskaper betydelig.

- Jeg har lært veldig mye og liker meg godt. Det er krevende å skulle passe arbeid og videreutdanne seg, men jeg angrer ikke, sier hun og ser fram til en praksisperiode hos et entreprenørfirma i et par uker.

Annonse - Ørakonferansen 2017

 

Mer info og påmelding - klikk her!

Det nærmer seg Øra-konferansen 2017. Er du opptatt av gjenvinning, gjenbruk av ressurser og det som kalles sirkulær økonomi bør du få med deg denne konferansen.

Informasjon og påmelding - klikk her!

Fikk du med deg denne?

KOLBOTN: Selskapet Wirescan på Kolbotn jobber med fremtidens teknologi innen målingsutstyr.

Siste fra Buskerud, Asker og Bærum

DRAMMEN/KONGSBERG: Ramirent er Norges største utleier av maskiner og utstyr, og skaffer det du trenger, når du trenger det.

Les mer

Siste fra Romerike

JESSHEIM: Rett Bemanning Romerike er byrået som satser på kvalitet.

Les mer

KONTAKT OSS

Viken Media AS
Tuneveien 2
1710 Sarpsborg

Tlf. 69 35 40 90

REDAKSJON / GRAFISK

Per-Kr. Aasen, 916 20 304
Heine Aasen, 926 49 329

SALG

Bjørn M. Akselsen, 957 80 678
Otto Chr. Trapness, 481 83 484
Linda Andreassen, 479 31 550
Ole Fredrik Fossum, 917 26 335
Morten H. Jensen, 455 00 439

FØLG OSS

Østfold og Follo: facebook.com/NæringslivØstfold
Romerike: facebook.com/NaringslivRomerike
Buskerud, Asker, Bærum: facebook.com/NæringslivBuskerud


LES BLADENE

issuu.com/b2b24