Østfold og Follo

Næringsliv i Østfold og Follo: Hvor kommer bladet ut? | Les bladet digitalt

Østfold og Follo:

contentmap_plugin
Fagskolen i Østfold er den eneste i landet som tilbyr BIM-utdanningen på deltid.Studentene utdannes for et marked i rask vekst.

BIM er en forkortelse for Bygnings- Informasjons- Modellering, og Fagskolen i Østfold startet utdanningen av BIM-teknikere for fire år siden.

- En BIM-tekniker har arbeidsoppgaver innenfor fagområdene 3D-modellering av bygningskonstruksjon, installasjon og kvalitetssikring av digitale bygnings- installasjonsmodeller for rådgiver-, entreprenør-, arkitekt- og ingeniørbransjen, forteller Heidi Gamlesanne, som er utdanningsleder for alle de tekniske utdanningene.

Hun var med å planlegge BIM-studiet, og har selv en fortid som ingeniør fra bygg- og anleggsbransjen.

-Samfunnsøkonomisk sett har BIM-teknikere stor betydning, og kan bidra til at byggeprosjekter ikke fordyres og at tidsfrister holdes, sier Gamlesanne.

- Flaggskipene velger BIM-kompetanse

Heidi Gamlesanne mener bedrifter, som knytter til seg BIM-utdannede, skaffer seg et konkurransefortrinn i markedet.

- Bransjen har sterkt behov for å ansette medarbeidere med denne kompetansen. Eksempler på firmaer som satser på BIM er flaggskipene Statsbygg, Cowi, Norconsult, Skanska, Selvaagbygg, NCC, og AF-gruppen. Jeg er sikker på at små og mellomstore firmaer innen bygg- og anleggsbransjen følger etter. BIM er en realitet i bygg- og anleggsbransjen, sier hun.

Sterke ferdigheter

Utdanningen av BIM-tekniker, Konstruksjon har som hovedmål at studentene tilegner seg sterke ferdigheter i digital modellering, informasjonsberikelse av modeller og presentasjon for særlig rådgiver-, entreprenør-, arkitekt- og ingeniørbransjen. Samtidig skal studentene også tilegne seg bygningsteknisk forståelse og lære å se sammenhengene mellom de digitale modellene og de påfølgende byggeprosessene.

- Grunnleggende datakunnskap er viktig, for mye av vår utdanning tar utgangspunkt i data, sier faglærer Kristoffer Moe, som selv har arbeidet i bygg- og anleggsbransjen, og har bygg- og BIM-utdannelse fra fagskolen. Opptakskrav er normalt fag- eller svennebrev i et byggfag eller tilsvarende realkompetanse. Søkere med 2-årig teknisk fagskole innen bygg- og anleggsfag, samt søkere med høgskoleutdanning innen bygg og anlegg med relevant praksis, har også mulighet til å bli tatt opp.

- Veldig fornøyd med BIM-utdannelsen

I klasserommet er Kristoffer Moe omgitt av 10 studenter, som startet utdannelsen på deltid fordelt på to år i 2015 med selvstudier, en skoledag per uke på dagtid og en på kveldstid.

- Jeg er svært fornøyd med utdanningen, og at jeg søkte hit, sier Christel Wik, som til daglig jobber hos XL-Bygg. Hos XL-Bygg har hun tegnet kjøkken, bad og garderober, og nå får utvidet sine kunnskaper betydelig.

- Jeg har lært veldig mye og liker meg godt. Det er krevende å skulle passe arbeid og videreutdanne seg, men jeg angrer ikke, sier hun og ser fram til en praksisperiode hos et entreprenørfirma i et par uker.

Les Østfold og Follo

Fikk du med deg denne?

- Personlig service og god kjennskap til kundene er fortsatt like viktig i regnskapsbransjen.

Siste fra Buskerud, Asker og Bærum

DRAMMEN/KONGSBERG: Ramirent er Norges største utleier av maskiner og utstyr, og skaffer det du trenger, når du trenger det.

Les mer

Siste fra Romerike

NANNESTAD: – En naturlig konsekvens av at vi ble en del av selskapet for snart ett år siden, sier daglig leder Alfred Bakken.

Les mer

KONTAKT OSS

Viken Media AS
Tuneveien 2
1710 Sarpsborg

Tlf. 69 35 40 90

Org.nr.: 913 460 316

REDAKTØR
Per-Kr. Aasen, 916 20 304

GRAFISK / NETT
Heine Aasen, 926 49 329

SALGS- OG MARKEDSSJEF
Bjørn M. Akselsen, 957 80 678

SALG
Otto Chr. Trapness
, 481 83 484
Ole Fredrik Fossum, 917 26 335
Morten H. Jensen, 455 00 439
Thomas Tønnesen, 909 69 822

FØLG OSS
Østfold og Follo: facebook.com/NæringslivØstfold
Romerike: facebook.com/NaringslivRomerike


LES ALLE BLADER GRATIS PÅ NETT
issuu.com/b2b24