Momarken – mye mer enn hest

MYSEN: Glem klisjeene, de travinteresserte kommer fra alle samfunnslag og er ikke alltid spesielt kunnskapsrike når det kommer til hestesport.

Glem klisjeen om den godt voksne og ofte litt tørste mannen som alltid «står seg» når han spiller på hest. De travinteresserte kommer ifølge Momarkens daglige leder Per Olav Andersen fra alle samfunnslag og er ikke alltid spesielt kunnskapsrike når det kommer til hestesport.

- Mange setter noen kroner på en hest med et fint navn eller som ser flottere ut enn de andre i feltet. Andre går enkelt og greit for en Lyntotokupong, sier Andersen, som selv er litt over snittet bevandret i travsport.

-Jeg begynte å spille på hest i navnet til bestemor og jeg elsker å oppleve intensiteten og taktikken som utspiller seg i de tre minuttene et travløp varer. Med dette utgangspunktet var han ikke i tvil da stillingen som daglig leder ble utlyst for et drøyt år siden.

- Jeg stortrives på Momarken og synes det er spennende å skulle forvalte et anlegg med så mange spennende muligheter. Nå ønsker han å gjøre anleggets muligheter kjent – også utenfor travmiljøet

Konferanse

Andersen tar oss med til restauranten med plass til 550 gjester og med panoramautsikt over travbanen. Restauranten er sentral når Andersen og Momarken nå skal satse mer på konferansegjester. Her serveres både søndagsbuffet og konferansemat når det ikke er travløp

- Vi kan arrangere konferanser for 3-400 mennesker og kan tilby både god mat, gode tekniske løsninger og morsomme aktiviteter til de som kommer hit. Han som driver restauranten står også bak Felix konferansesenter på Aker Brygge og er proff til fingerspissene når det kommer til konferansearrangement, sier Andersen og forteller at både idrettslag og offentlig sektor er på kundelista

- Vi synes det er stas å ha Sarpsborg 08 her og kommunene i indre Østfold er flinke til å bruke oss. Travkjøring med tandemsulky er svært populært som underholdning, ler Andersen, som også har planer om å involvere kulturlivet.

- Vi planlegger flere kulturkvelder i restauranten med underholdning fra flere sjangere. Mikset med god mat og drikke tenker vi at det vil bli mange gode grunner til å besøke oss fremover, sier Andersen.

I tillegg til utmerkede konferansemuligheter har Momarken også kontorlokaler til leie. I utgangspunktet dreier det seg om 90 kvadratmeter, men ifølge Andersen er det rom for utvidelser.

Unionskampen

Den 17. mars blir det uansett trangt om plassen på travbanen. Da går Unionskampen av stabelen – et travløp som forhåpentligvis skal vise svenskene hvor skapet skal stå i travsporten.

- Da blir det stinn brakke i restauranten og bortimot 5000 tilskuere her. Det er virkelig vår egen 17. mai, sier Andersen, og legger til at potensialet for banen er tre ganger så stort.

- Får vi de virkelig store løpene hit snakker vi fort 10–15.000 tilskuere. Kanskje kan vi se konturene av noe slikt når vi feirer hundre årsjubileum i 2020, sier Andersen, som er godt i gang med å planlegge feiringen – en feiring som kommer til å sette travbanen på kartet både med og uten hest.

  • Momarken Travbane eies av lokale travlag
  • Selve travbanen har omlag 250 private aksjonærer
  • Huser noen av landets ypperste hester og blir omtalt som det beste anlegget i Norge av de profesjonelle travtrenerne
  • Feirer 100 årsjubileum i 2020