10 000 kvm på ett år krever sin entreprenør

Værste begynner å ta form. Bak står en krevende eier med ønske om å skape en levende bydel. Da er det viktig med en lokal entreprenør som brenner for det samme.

Værste, Fredrikstads nye bydel, begynner å ta form. Bak står en krevende eier med ønske om å skape en levende bydel. Da er det viktig med en lokal entreprenør som brenner for det samme. Det gjør Backe Østfold.

I begynnelsen av september sto den nye delen av Helsehuset klart. 10 000 nye kvadratmeter, der NAV okkuperer over halvparten. Eier er Værste AS, Griff Arkitektur har tegnet bygget, mens Backe Østfold har vært entreprenør. Utfordringen i prosjektet har vært kort byggetid for et så stort bygg, samtidig som det har vært sterkt fokus på arkitektur og energiløsninger. I tillegg har det vært utfordrende å  oppfylle NAVs ønsker om fleksible kontorløsninger som bidrar til nye arbeidsformer for ansatte. Dette krever god kommunikasjon og godt samarbeid mellom oppdragsgiver og entreprenør.

Krevende oppdragsgiver

Der det gamle Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV) lå, med enorme skipsbyggerhaller over store områder, er en ny bydel i ferd med å ta form.

– Vi er en krevende oppdragsgiver. Vi er en byutvikler, men jobber kun med denne bydelen, og for oss er det viktig at leietakerne våre trives og at de er med på å skape aktivitet i området. Da er det også viktig å ha med lokale entreprenører, som selv brenner for nærmiljøet og legger en ekstra stolthet i det de gjør. Da ender vi også opp med høyere kvalitet på enkeltproduktene som skaper helheten, forklarer Roy Jacobsen, prosjektleder i Værste AS.

relasjon til hverandre

Det nye bygget, kalt H2, er bygd med full kjeller og seks etasjer over bakkenivå med luftige lokaler, fargerikt interiør og en aktivitetsbasert kontormodell. Det vil si åpne landskap der i prinsippet ingen har faste plasser, men jobber i ulike soner avhengig av behov for samspill med kollegaer eller rolige omgivelser i stillesoner.  NAV opptar ca. 5 000 kvadratmeter, og har hatt sitt å si om de interiørvalg som er gjort. I tillegg kommer fellesareal som kantine, parkeringskjeller, garderober og trimrom.

– Som i Helsehuset har vi vært opptatt av å samle leietakere som har relasjon til hverandre. Det skaper dynamikk, og er praktisk for brukere, som finner det de trenger på samme sted.

Sløyfet ferie og jobbet 24/7

– Det har vært avgjørende for prosjektet at vi har jobbet med noen som samarbeider godt og som vi har kunnet finne nye løsninger sammen med. Backe har gjort sitt for å komme i mål i tide, med arbeidere som har sløyfet sommerferien, jobbet skift, overtid og helger. Et stort press fra dag én med mange utfordringer og mennesker som skal koordineres. Backe har med egne, innleide og underleverandører virkelig strukket seg langt for å få prosjektet i mål, med henhold til både tid og kvalitet. Når vi nå har kunnet overlevere lokaler til NAV i henhold til avtale, er det noe Værste setter stor pris på.

Fordel med boligkompetanse

Tradisjonelt har Backe Østfold stått bak mange boligprosjekter, og ikke så mange næringsbygg. Dette ser Jacobsen store fordeler med.

– De har tatt med seg kompetansen og underleverandører fra boligbygg, noe som har løftet prosjektet på flere områder. De har levert en høyere kvalitet enn mange andre, og vi er veldig fornøyd med samarbeidet, sier Roy Jacobsen, prosjektleder i Værste AS.

Backe Østfold hadde totalentreprisen på Helsehusets del 2. Nå får selskapet ros for gjennomføringen av Værste AS.

 Hektisk for service-avdelingen

Serviceavdelingen hos Backe Østfold har hatt nok å gjøre i første halvår. Både våren og sommeren ble usedvanlig hektisk.

– Avdelingen har overlevert et nyoppusset Kambo kjøpesenter i Moss og Lunstikka personalbase til Sarpsborg kommune. Begge prosjekter er levert uten feil og godt fornøyde byggherrer. Nå er avdelingen i full gang med oppussing av Begby kjøpesenter i Fredrikstad, sier administrerende direktør Håkon Glosli i Backe Østfold.

Han er godt fornøyd med både aktivitet og gjennomføring.

– I tillegg har vi stor aktivitet gjennom vår rammeavtale med Østfold fylkeskommune. I sommer har serviceavdelingen utført oppdrag ved syv av fylkets videregående skoler. Det ble så mye at vi måtte jobbe gjennom hele ferien for å bli ferdig. Det gjør vi gjerne for en oppdragsgiver som Østfold fylkeskommune.

Ny kontrakt inngått

Entreprenøravdelingen har også travle dager. Nylig ble kontrakten om bygging av det nye anlegget for Sirkel Materialgjenvinning underskrevet. Kontrakten har en verdi på nær 32 millioner kroner og omfatter grunn-, pele-, betong- og utomhusarbeider samt utvendig og innvendig VA og elektroarbeider. Bygningsmassen omfatter nytt lager for returglass på a. 4 900 kvm samt sorteringsanlegg for returglass på ca. 1 100 kvadratmeter.

– Vi er allerede i gang med grunn- og betongarbeider på Øra industriområde og regner med overlevering allerede i februar 2019.


Backe Østfold AS

Rosenborgveien 3
1632 Gml Fredrikstad

69 35 70 80