90 år med maskiner og mennesker

Skreddersydde lokaler på 3000 kvadratmeter gjør Fosby AS i Sarpsborg godt rustet til å møte framtiden.

Fosby er en allsidig entreprenør- og utleiebedrift som tilbyr de fleste tjenester innenfor anlegg, spesialtransport, utleie av lift, stillas og kran. – Med våre nye, skreddersydde lokaler er vi skodd for å møte framtiden, sier daglig leder Jon A. Fosby.

Fosby AS, som startet som et lite familieforetak for 90 år siden, er i dag en ledende entreprenør i Østfold og Follo innenfor forretningsområdene anlegg, kran, lift og stillas. Selskapet har 120 personer på lønningslisten, og nettopp de ansatte er den viktigste kapitalen, understreker daglig leder og eier Jon A. Fosby.

- Ja, det hjelper ikke om vi har verdens mest moderne maskiner om vi ikke har dyktige mennesker til å betjene dem. Derfor legger vi stor vekt på at de ansatte skal trives på jobb. At jeg får jevnlig mailer fra ansatte ute på oppdrag som forteller at de er stolte av jobben sin, er det beste skussmålet på at vi har lykkes. Det er slike tilbakemeldinger som gir meg «ståpels» som leder av bedriften.

Jon hadde sin første arbeidsdag som fast ansatt hos Fosby AS 12. juni 1981, men startet egentlig i familiebedriften lenge før det, forteller han med sitt karakteristiske smil:

– Jeg pleier å si jeg kom inn i anleggsbransjen 1. juledag i 1959. Det er omtrent ni måneder før jeg ble født!

I 1996 overtok han roret som tredje generasjon etter gründer Arne Fosby, den gang med 20 ansatte. Vi kan dermed trygt si at han har gitt familieselskapet et skikkelig løft – for å bruke litt av deres egen terminologi.

Mange bein å stå på

Fosby AS har selvstendige datterselskap innenfor lift, kran, stillas og anlegg, som både gir dem mange solide bein å stå på, samt at de kan påta seg store oppdrag på tvers av fagområdene. I bunnen for alt de tilbyr, ligger et genuint ønske om høy tilstedeværelse og den beste kvaliteten.   

Visjonen har da også i lang tid vært «alltid til stede». Med det sikter de til at du som kunde alltid skal være trygg på at de er tilgjengelige 24 timer i døgnet, sju dager i uka - også når det gjelder som mest.

For å kunne etterleve det markedet etterspør, investeres det årlig mellom 30 – 50 millioner kroner i nye maskiner. I dag disponerer de 3500 rullende enheter, som favner alt fra små beltedumpere og innendørs mastelifter til kraner på 250 tonn og spesialtransportbiler som kan frakte maskiner og utstyr opptil 260 tonn.

- Vi er veldig opptatt av å ivareta kundene våre på beste måte, derfor er sikkerhet og kompetanse satt i høysetet. Alt utstyr blir fortløpende sjekket og vedlikeholdt og vi bruker kun anerkjente merker – helst de som er representert med serviceapparat i nærheten. Når vi leier ut stillaser, handler ikke det primært om at kundene skal ha et stødig sted å jobbe på i høyden. For oss dreier dette seg om HMS, at man skal unngå ulykker og skader. Derfor har vi 30 montører i egne rekker, mange av dem med fagbrev innen stillasebygging, som kan påta seg monteringsjobben dersom kunden ønsker det.

Store på anleggssiden

Fosby-konsernet har hatt en god vekst de siste årene både innen utleie av stillaser og mobilkraner. Men det er likevel anleggssiden som utgjør den største omsetningen. Selskapet påtar seg totalentrepriser innen de aller fleste typer grunnarbeid innen bygging, drift og vedlikehold av veier, vann og avløp, samt tomtearbeid, grøntanlegg og kabel- og fjernvarmeanlegg. 

- Vi har egne prosjektledere og fagarbeidere innen de fleste fagområder, og henter inn ekstern kompetanse dersom det skulle være behov for det. Ved å bruke oss, er man sikret at jobben blir utført som avtalt, uavhengig av om det er et lite eller stort oppdrag.

Jordnære og seriøse

På spørsmålet om hva som er hovedårsaken til suksessen, svarer han slik:

- I tillegg til ansatte med lidenskap for jobben, mener jeg det handler om å skape god kjemi mellom mennesker; det vil si mellom oss og våre kunder. Det er kundene som avgjør vår posisjon. At så mange velger å bruke oss, handler selvsagt om at vi er konkurransedyktige på pris, men også at vi framstår på en måte de kan identifisere seg med. Vi er jordnære og til å stole på, og dyrker verdier som stolthet, raushet og engasjement.  

Selskapet er også en synlig bidragsyter for lokalidretten og foreningslivet. Først og fremst som mangeårig sponsor av Sarpsborg 08 og Ishockeyklubben Sparta, men også gjennom Fosby-fondet hvor det hvert år deles ut 100.000 kroner fordelt på to tildelinger. Her kan frivillige lag, foreninger og organisasjoner som ønsker å gjøre en spesiell innsats i lokalmiljøet, og gjerne for barn og unge, søke om støtte.

- Vi ønsker å gi noe tilbake til lokalsamfunnene i Østre Viken (Østfold og Follo), som er vårt primære nedslagsfelt. Det bygger stolthet og styrker samtidig vår ambisjon om å være både rause og nære.

Skodd for framtiden

Fosby AS har nylig tatt i bruk sin nye storstue i Sarpsborg på drøye 3000 kvadratmeter. 600m2 er nybygg, mens den resterende bygningsmassen er riving og totalrenovering av eksisterende bygg. En investering på rundt 60 millioner kroner. Vel anvendte penger, mener sjefen sjøl.

- Nå har vi fått helt andre fasiliteter for både ansatte og kunder. Lokalene er skreddersydd for en effektiv og trivelig hverdag – blant annet med garasjeanlegg, stort verksted og egen hall for klargjøring. Vi har lagt stor vekt på gjenbruk av søyler og takkonstruksjoner, samt at bygget skal være energieffektivt, miljøvennlig og smart. Rett og slett et bygg som både har ivaretatt det gamle og er tilrettelagt for framtiden.

- Vi gleder oss stort til fortsettelsen!


Fosby AS

  Klokkergårdveien 17, 1711 Sarpsborg

  69 13 25 00

  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  www.fosby.no

{/show}