Backe Østfold bygger nytt helsehus

FREDRIKSTAD: Backe Østfold overleverer i høst siste byggetrinn på Værste Brygge, samtidig som de har startet arbeidene med utvidelsen av Helsehuset et steinkast unna.

- Vi tok tak i utfordringene da de oppsto og vil ha tatt igjen den tapte tiden allerede i uke 47, sier prosjektleder for Helsehuset 2 i Fredrikstad, Lars Gamlesanne i Backe Østfold AS.

Backe Østfold overleverer i høst siste byggetrinn på Værste Brygge i Fredrikstad Samtidig er de godt i gang med grunnarbeidene til det nye helsehuset trinn 2 et steinkast unna. – Målsetningen er å være engasjert i et prosjekt på Værste så lenge utbyggingen av bydelen pågår, sier administrerende direktør Håkon Glosli.

Backe Østfold har på Værste Brygge AS overlevert to av de tre byggetrinnene uten feil til beboerne. Det er ingen grunn til å tro at det ikke blir like feilfritt ved siste overlevering i november.
- Vi er godt fornøyd med gjennomføringen av prosjektet og gleder oss til byggingen av Helsehuset kommer skikkelig i gang. Der fikk vi et par utfordringer med grunnforholdene da vi startet i mai i år, sier Håkon Glosli.

Snart tatt igjen

Prosjektleder Lars Gammelsanne bekrefter at de møtte uvanlig ustabile grunnforhold da arbeidet startet i mai i år.

- Vi er aldri uforberedt på slike overraskelser, men her var det såpass mye arbeid at det førte til forsinkelser. Det er utfordrende med en bunnplate på flere nivåer og slike grunnforhold som det er her. Men vi satte oss ned sammen med rådgivende ingeniører og byggherren og kom frem til gode løsninger. Den opprinnelige planen måtte legges vekk, og vi måtte snu om på rekkefølgen av en del tiltak.

- Nå er vi i gang med å montere prefabrikkerte betongelementer og har satt inn et ekstra montasjelag. De to lagene jobber fra klokka syv på morgenen til åtte om kvelden noe som har gjort at vi faktisk har tatt igjen mye av det tapte allerede. Jeg tror vi er tilbake på den opprinnelige timeplanen i uke 47. Deretter skal alt kunne gå som planlagt, sier Gamlesanne.

Han valgte å kjøre videre for fullt, selv om det i slike tilfeller ikke er åpenbart hvem av aktørene som sitter med det økonomiske ansvaret.

- Det får bli en diskusjon i ettertid, men vi har et svært godt forhold til byggherren Værste AS. Dette løser seg nok ganske greit.

Alle blir inkludert

Backe Østfold er en del av Backe Gruppen og har en stor erfaringsbank å hente løsninger fra når det dukker opp utfordringer som på Helsehuset i Fredrikstad.

- Vi evaluerer alltid våre prosjekter i ettertid og tar lærdom av alt vi gjør. Deretter kommuniserer vi erfaringene og lærdommen til andre avdelinger som kan trekke nytte av dette senere. Vi tar alle våre ansatte med på råd når vi trenger en løsning, og det er noe som kjennetegner Backe. Her kan alle komme med forslag og bli tatt med på råd. Vi ønsker at våre håndverkere skal få et eierforhold til prosjektene, og da må de involveres og inkluderes på alle nivåer. Dette er nok en viktig del av årsaken til at Backe Østfold lykkes med målsettingen om null feil år etter år, sier Gamlesanne.

NAV flytter inn

Trinn 2 av Helsehuset har en stram timeplan fram til det skal overleveres 1. august 2018. Da står NAV klar med flyttelasset utenfor døren. De tar i bruk 5 500 kvadratmeter flate.
- Det skal være tett bygg 23. februar 2018 og utover våren vil det derfor være stor aktivitet i alle etasjer. På det meste vil det være 70-80 mann i sving fordelt på de fleste faggrupper. Men vi har bred erfaring med både stramme tidsfrister og stor samtidig aktivitet, og er trygge på at vi overleverer når vi skal.

Tre store samtidig

Helsehuset 2 er på cirka 8 300 kvadratmeter pluss parkeringskjeller og er drøyt halvparten så stort som trinn 1. Det er satt av 280 kvadratmeter til forretninger i gateplan. Prosjektet er ett av tre store bygg som Backe Østfold er i gang med samtidig. I tillegg til Helsehuset, er de i full gang med leiligheter på Refsnes i Moss og Kulås i Sarpsborg.

Går videre med stadion

Det har blitt populært å kjøpe leilighet på tomten etter gamle Fredrikstad stadion. Nå starter Backe Østfold byggingen av den såkalte K5-blokken i januar 2018. Hele området ved det gamle stadionet begynner å ta form, og det har åpenbart virket inspirerende på mange potensielle boligkjøpere. Byggingen av K4 med 12 leiligheter skal overleveres i januar 2018, og samtidig starter Backe Østfold på neste trinn.

- Det største utfordringen vi har hatt er leveringstiden på prefabrikkerte plattendekkelementer. Det er så stor byggeaktivitet i Norge at det er lange ventetider hos produsentene, sier prosjektleder Trygve Hammerstad.

Artikkelen fortsetter under bildet

14 måneders byggetid

Leveransene til neste trinn ser likevel ut til å løse seg gjennom leveranser fra Thomas Betong, som Backe har gode erfaringer med fra tidligere.

- Da vi startet utbyggingen ved stadion gikk salget noe tregere og det ble lange pauser mellom trinnene. Nå ser det ut til å ha løsnet og dermed kan vi bygge kontinuerlig. K5 blir i store trekk lik K9, som sto ferdig tidligere i år, men det blir ikke pussflater utvendig, men trepanel. Prosjektet har en verdi på rundt 50 millioner kroner, og vi regner med en byggetid på 14 måneder. Det betyr at våre kjøpere kan flytte inn i mars 2019, sier Hammerstad.