Backe Østfold sikret seg store Follo-prosjekter

På kort tid har Backe Østfold halt i land byggekontrakter verdt en halv milliard kroner. Totalt skal de levere 96 leiligheter og 15.200 kvm næringsareal i løpet av 22 måneder.

Vinklgården i Ski sentrum er et nytt spennende prosjekt for Backe Østfold. Om kort tid starter rivingen som til slutt skal resultere i dette flotte bolig- og næringsbygget.
Vinklgården i Ski sentrum er et nytt spennende prosjekt for Backe Østfold. Om kort tid starter rivingen som til slutt skal resultere i dette flotte bolig- og næringsbygget.

I løpet av kort tid har Backe Østfold halt i land store byggekontrakter til en verdi av en halv milliard kroner. Totalt skal de overlevere 96 leiligheter og 15 200 kvadratmeter næringsareal i løpet av 22 måneder.

– Det ene prosjektet landet vi i fjor, men de to siste underskrev vi kontrakter på like før ferien. Det er betryggende å se at seriøse byggherrer velger oss til spennende prosjekter med stort fokus på bærekraft, sier administrerende direktør i Backe Østfold, Stein Håkon Glosli.

Det er viktig at hele bransjen har stor oppmerksomhet rundt dette fremover. 

Feilfrie prosjekter

Glosli mener at Backe har stor effekt av å stadig overlevere bygg med 0 feil.

– Det representerer en merverdi som vi liker å tilføre våre kunder og som bør være en selvfølge. Beslutningen om at alle våre bygg skal ha 0 feil, ble tatt for mange år siden av datidens konsernsjef Peder Backe. Han hadde kjøpt en splitter ny bil til sin datter, men da de hentet den viste det seg at det var fem grove feil ved bilen, blant annet en stygg ripe på siden. Da tenkte Backe på alle de som kjøpte leiligheter som hans medarbeidere hadde bygd, og hvor frustrerende det måtte være med feil på disse. Det handlet kanskje om deres livs investering, og ikke en liten bil, og da kunne ikke Backe være bekjent av å levere fra seg en bolig med feil eller mangler. Dette la grunnlaget for vår nullfeils- filosofi og er grunnen til at vi fortsatt synes dette er så viktig og setter vår ære i å levere feilfrie prosjekter, forteller Glosli.

007-filosofien

– Jeg kom fra en konkurrerende entreprenør da jeg begynte hos Backe Østfold tidligere i år, og det første som gjorde inntrykk på meg var 007-målsetningen, som blir holdt høyt her i huset. Jeg er sikker på at dette skaper lojalitet og stolthet over å bære Backe-logoen på jobb, sier prosjektleder Espen Rande.

007 betyr at bedriften skal ha 0 skader med fravær til følge, 0 feil på prosjektene og 7 prosent økonomisk resultat ved årsslutt. Backe Østfold har levert prosjekter med 0 feil i seks av de sju siste årene. Ingen andre selskaper i Backe Gruppen har vært bedre enn dette, men det har ikke kommet av seg selv.

Positive signaler

– Vi er opptatt av å få bevissthet rundt kvalitet inn i ryggmargen på både ansatte og underentreprenører. Det er viktig for oss at alle sender de riktige signalene til hverandre for å få til godt samarbeid i en gruppe. Er man blid og løsningsorientert, vil man gjerne få samme holdninger tilbake. Slik er vi mennesker, og det skaper positivitet og virker motiverende på alle. Når våre oppdragsgivere forstår at vi jobber for å nå målet om 0 feil, blir de også engasjerte og hjelper oss til å nå fram. I tillegg er vi flinke til å skaffe oss en tidsbuffer tidlig i prosjektene, slik at vi er forberedt på uventede hendelser og har tid til å håndtere dem uten at det blir forsinkelser. Vi er aldri ute etter å «ta» noen som gjør en feil, men vi ønsker at de informerer om det med en gang, slik at vi får en mulighet til å rette på det før overlevering til kunden, sier Stein Håkon Glosli.

Kraftig vekst

Backe Østfold bruker egne ansatte på prosjektene framfor å leie fra eksterne firmaer. Det resulterer i en lojal gjeng som sier fra når de oppdager avvik og dermed kan avverge feil.

– Det betyr noe å ha Backe-logoen på arbeidstøyet. Våre ansatte er stolte av det og tilfeldig innleide håndverkere ville aldri få den samme følelsen, sier Espen Rande.

Backe Østfold runder trolig 600 millioner kroner i omsetning i år og har nå 110 ansatte inkludert alle lærlinger.

– Vi har hatt bra vekst, men vi nærmer oss taket med dagens organisering. Vår strategi sier at vi skal nærme oss 700 millioner i 2022, og det betyr at vi stadig er på jakt etter gode medarbeidere, både prosjektledere og håndverkere. Backe Østfold er en populær arbeidsplass og har aldri hatt problemer med å rekruttere. Derfor har vi mange kompetente medarbeidere i våre rekker.

Giljehagen

Her skal det bygges 52 leiligheter hvorav 32 allerede er solgt. I tillegg er det et næringsareal på 300 kvadratmeter. Byggestart var 1. juni og overlevering skal skje primo april 2022. Byggherre er Backe Prosjekt AS / Mallin AS og kontraktsverdien er på ca. 170 millioner kroner.

Vinklgården

Dette spennende prosjektet skal romme 44 leiligheter pluss et næringslokale på 1.900 kvadratmeter. I likhet med Giljehagen er dette en sentrumstomt med eksisterende bebyggelse som skal rives. Planlagt salgsstart er uke 40 med oppstart riving ca. 1. november. Bygget var i tidlig fase tenkt oppført i henhold til Miljøklasse Breeam Very Good. Kvalitetene ligger fortsatt i prosjektet, men Breeam- og  sertifiseringsprosessen gjennomføres ikke. Byggetiden er 22 måneder fra kommende nyttår. Byggherre er Vinkl AS.

Prosjektet er noe mindre enn Giljehagen og har en kontraktsverdi på ca. 147 millioner kroner.

Nygård Handelshus

Maxbo skal inn i byggets 1. etasje. På plan 2 er det lagt til rette for 3 leietakere. Dette næringsbygget på totalt 13 000 kvadratmeter. Oppstart for prosjektet er medio oktober 2020, og byggetiden er satt til 13 måneder. Bygget skal oppføres i henhold til Miljøklasse Breeam Very Good, og byggherre er Løvenskiold Eiendom AS. Kontraktsverdien for Backe Østfold er cirka 120 millioner kroner.

Veien videre

Med disse tre prosjekter har vi fått vårt ønskede fotfeste i Follo. Vi jobber nå med andre prosjekter som vi håper å lande i nær fremtid. Det skjer mye spennende både med bolig og næringsbygg. Aktiviteten hos Backe Østfold har vært høy i hele år, selv med en pågående pandemi. Vi har unngått permitteringer, men fraværsprosenten har økt noe som følge av dette. I et normalår har vi ligget på 2,7 prosent sykefravær, mens vi i år trolig kommer opp i mellom 4 og 4,5 prosent. Det er lavt i bransjen uansett, og er en god indikator på vårt gode arbeidsmiljø, sier Stein Håkon Glosli.


Backe Østfold AS

  Rosenborgveien 3, 1632 Gml Fredrikstad

  69 35 70 80

  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  www.backe.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: