Rekordstort prosjekt for Backe Østfold

FREDRIKSTAD: Det spektakulære boligprosjektet er det hittil største i entreprenørens historie.

Arbeidet med den første delen av Seut Brygge er godt i gang, og de første leilighetene skal overleveres i slutten av 2020.
Arbeidet med den første delen av Seut Brygge er godt i gang, og de første leilighetene skal overleveres i slutten av 2020.

Det spektakulære boligprosjektet er det hittil største i entreprenørens historie.

På grunn av den ekstra innsatsen har Backe forkortet tiden det tar å reise de 11 etasjene på den første delen av komplekset fra 18 til 9 uker.

– Vi skal reise én og halv etasje i uka, og den første delen av bygget, som også er den høyeste, blir fort synlig i terrenget. Vi håper å ha tett bygg i løpet av januar 2020 på den første delen og skal overlevere de første leilighetene våren 2021. Da må ikke bare leilighetene være ferdige, men også det meste av utomhusanlegget, siden det bare blir én vei ut og inn fra området. Der skal både de første beboerne og
anleggstrafikk ferdes om hverandre når de neste leilighetene skal ferdigstilles. Det blir en utfordring, men sikkerhet og HMS er viktig for oss, og det skal ikke bli store ulemper for de nyinnflyttede, påpeker administrerende direktør i Backe Østfold AS, Stein Håkon Glosli.

Bruker tid på finish

Entreprenøren startet med spunting i mars, og er nå godt i gang med en omfattende utgraving av forurensede masser fra den gamle verksted- og industrivirksomheten i området. Pelingen starter i mai. Det er problematiske grunnforhold flere steder i Nedre Glomma, men de har kartlagt nøye og har god kontroll på dette nå.

– Så langt vi kan se vil arbeidet gå som planlagt. Vi velger å ha det litt hektisk i starten for å kunne bruke mer tid på finishen, slik at alt er tipp-topp når vi overleverer til de første kjøperne, sier Glosli.

Fantastisk utsikt

Seut Brygge blir et fantastisk bygg langs innkjøringen til Fredrikstad, og samtlige 112 leiligheter blir vestvendte med utsikt mot Floa og Gressvik. Salget startet bra og ser ikke ut til å avta utover våren. Cirka 55 leiligheter var solgt i midten av mars, og selv om mange ligger i høyere prisklasse har interessen vært stor.

– Dette er en dyr tomt å bebygge, men det blir praktfulle leiligheter med fantastisk utsikt for alle. I tillegg kan man spasere ut på brygga utenfor stuevinduet og kanskje få seg en båtplass også. Dette er et helt unikt prosjekt, sier Glosli. Han ser frem til byggeperioden på det spesielle prosjektet.

Leilighet med hybel

– Seut Brygge er en morsom utfordring for alle involverte, ikke minst på grunn av bygningenes utforming. Her blir det ingen repetisjon som i andre leilighetsbygg, siden enhetene er så forskjellige. Det er et helt uvanlig bygg og vi har knadd prosjektet lenge for å finne den mest rasjonelle gjennomføringsplanen. Byggherren ønsket for eksempel fleksibilitet med tanke på antall leiligheter, og det viste seg å være klokt, siden det endte på 112 i stedet for 108. Noen av leilighetene har dessuten hybel med tanke på utleie til studenter. Det er ganske uvanlig, men har vist seg å være attraktivt.


Fører miljøregnskap på nytt Høili-bygg

Nylig ble Backe Østfold miljøsertifisert etter ISO 14001. Nå skal de føre miljøregnskap på prosjektet de skal gjennomføre for Terje Høili Eiendom AS i Dikeveien.

– Vi gleder oss til dette av flere grunner. Ikke minst fordi det er vårt første prosjekt for Terje Høili Eiendom AS, men like mye fordi vi har stilt strenge krav til oss selv og leverandørene for å miljøoptimalisere prosjektet. Vi tar miljøspørsmål på alvor og skal føre et komplett miljøregnskap som vi skal benytte til senere prosjekter. Dette vil bli hverdagen fremover, forteller administrerende direktør Stein Håkon Glosli.

Bransjen må halvere sitt CO2-utslipp innen 2030. Glosli sier det skal benyttes lavkarbon-betong i hulldekkene. I tillegg er hovedtyngden av stål som leveres resirkulert.

– Vi tilstreber arbeidsmaskiner med Euro 6-motorer, det vil si biler som tilfredsstiller de strengeste utslippskravene i Europa.  Flere av tiltakene er fordyrende, men vi har valgt å ta denne kostnaden for å markere vårt ståsted i miljøspørsmålet.  Vi har gjort mange grep og tenker miljø hele veien. Som eksempel har vi installert tidsbrytere på strømmen i brakkeriggen, slik at varmen ikke står på hele døgnet uten at noen er til stede.

Kort byggeperiode

Backe Østfold bruker kun lokale underentreprenører til sine prosjekter, ikke minst på grunn av enklere reklamasjonsoppfølging og tilhørighet. Til næringsbygget i Dikeveien 45 er det Hansen Sveis & Montering AS som leverer alt stål.

Betongarbeidene er nå i sluttfasen, og stålmontasjen er påbegynt på bygget som blir på 3 400 kvadratmeter i første etasje og 1 500 kvadratmeter i annen etasje. I tillegg skal det oppføres et tilbygg på ytterligere 150 kvadratmeter i to plan, totalt 5 200 kvadratmeter når alt står klart 1. november 2019.

Godt samarbeid med AF

Entreprenørselskapet har høy aktivitet i starten av 2019, og er nødt til å leie inn folk, blant annet fra konkurrenten AF Gruppen.

– Det som er litt spesielt er at vi også har inngått avtale om å leie den gamle brakkeriggen til AF Gruppen som allerede står på plass i Dikeveien. Vi ser på dette som god ressursbruk og enda et godt miljøtiltak. Begge selskaper syntes det var fornuftig å gjøre det slik, siden både virksomhetene og miljøet sparer på dette, sier Stein Håkon Glosli.

– Vi valgte å forsere kommende montasje av prefab med to arbeidslag på prosjektet Seut Brygge i Fredrikstad og vi håper å ha tett bygg i løpet av januar 2020 på den første delen, sier administrerende direktør i Backe Østfold AS, Stein Håkon Glosli.


Backe Østfold AS

Rosenborgveien 3
1632 Gml Fredrikstad

69 35 70 80

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.