Byggeprosjekter som avtalt midt i korona-situasjonen

De har bygd HM-butikker, kontorer og hatt prosjekter for et eiendomsselskap og står midt i ferdigstillelsen av Stopp Tune i Sarpsborg og Oslo Fashion Outlet i Vestby.

De har bygd tre HM-butikker, 1.800 m2 kontorer og to prosjekter for et eiendomsselskap i tillegg til å stå midt i ferdigstillelsen av Stopp Tune i Sarpsborg og Oslo Fashion Outlet i Vestby. Til store utfordringer, men alt overlevert som avtalt.

Kjøpesenteret Stopp Tune i Sarpsborg, som er en del av Citycon, er for tiden under full renovering. Bak står Norskand Prosjekt AS, som oppgraderer fellesarealer, lager nytt inngangsparti, har flyttet om på flere av de eksisterende butikkene og bygger ny Rusta og Kappahl.

Norskand er totalleverandør av prosjekt- og byggetjenester innen retail, og har over 17 års erfaring fra bransjen. Siden oppstart i 2003 har de alltid levert sine prosjekter til avtalt tid. Det har de også klart i disse utfordrende tider, men dog ikke uten noen utfordringer.

Godt forberedt

Stopp Tune har vært åpent hele denne tiden, med unntak av noen få butikker. Det setter ekstra store krav til et ombyggingsprosjekt i vanlige tider, enda mer med alle smittevernhensyn som nå måtte tas. Det har vært et enormt prosjekt, som blant annet har produsert 200 tonn avfall og krevd 100 tonn avretningsmasse.

– Dette er noe helt annet enn en lukket byggeplass, som er enkel å kontrollere og holde strenge restriksjoner på. Her må vi ta hensyn til åpne butikker, kunder som er på senteret og følge alle krav til blant annet avstand, hygiene, bespisning. Men vi har klart å holde oss i gang og ikke hatt noen permitteringer, forklarer daglig leder i Norskand, Pål Lien.

På fortjeneste

Kenny Baller, driftssjef for Stopp Tune og Storbyen i Sarpsborg, er blitt spurt av andre i Citycon i Norden om hvordan de har klart å holde det åpent og ha full fart i prosjektet i denne tiden.

– Etter min mening har dette vært Påls fortjeneste. Jeg ville ikke brukt noen annen prosjektleder til dette. Vi var avhengig av å ha den aller beste på prosjektledelse, og han kan virkelig dette. Han lå i forkant hele tiden. Da kravene fra myndighetene kom om restriksjoner på grunn av korona, var de allerede innarbeidet på området. Det satte standarden og gjorde det enkelt for håndverkerne å følge, utdyper Baller.

Mange og store utfordringer

Utfordringene har stått i kø, med mange utenlandske håndverkere, en kronekurs som har fordyret prosessen, restriksjoner på blant annet reiser, leveringstid på varer fra utlandet med mer.

– Med knappe leveringsfrister og mange prosjekter på én gang fikk vi plutselig full stans på Stopp Tune fordi montører av en takkonstruksjon ikke kunne komme inn i landet. Heldigvis fant vi etterhvert noen i Norge som kunne gjøre det for oss. Slike problemstillinger har vi hatt mange av. Det var viktig for oss å holde hjulene i gang, overleve dette og ikke permittere. Vi har hatt flere møter ukentlig på alle prosjekter, med Teams der det har vært nødvendig.

Mange store oppdrag

I tillegg til Stopp har Norskand i samme periode bygget tre nye HM-butikker, to i Trondheim og én i Sandefjord. For Bråthen Eiendom har de levert 1 800 kvadratmeter med kontorlokaler. De har hatt to prosjekter for Høeg Eiendom i Ski og er i full gang med å bygge om Oslo Fashion Outlet på Vestby, som skal stå ferdig til sommeren.

Lært av tidligere kriser

– Det står respekt av bedrifter som står støtt også i hardt vær. Gjør dere noe annerledes enn andre bedrifter?

– Vi lærte nok mye under finanskrisen, da vi omstrukturerte kraftig så vi sto bedre rustet for lignende situasjoner. Det var også en nedgang i markedet i 2001–2002. Alt dette har vi tatt lærdom av, noe som er en avgjørende suksessfaktor. For oss er det viktig å planlegge langt frem, være føre var og ha god kommunikasjon og hyppige møter. Det tror jeg er veldig viktig også fremover. Retail-bransjen kommer til å se helt annerledes ut etter denne perioden, det er jeg helt overbevist om, avslutter Lien, som har fulle ordrebøker frem til sommeren.


{snippet norskand}