Miljø og inneklima med massivtre

FREDRIKSTAD: Furu og gran er tilbake, i alle deler av byggeprosessen. Det er innovativt, miljøvennlig, krever mindre energi og gir bedre helse til de som skal oppholde seg der.

Selv trappa i kontordelen er i heltre og som et smykke i inngangspartiet.
Selv trappa i kontordelen er i heltre og som et smykke i inngangspartiet.

Furu og gran er tilbake, i alle deler av byggeprosessen. Det er innovativt, miljøvennlig, krever mindre energi og gir bedre helse til de som skal oppholde seg der.

Egil Norli AS startet opp med to ansatte i 1992. Nå har de 20 ansatte i tillegg til 15 innleide, og gjør alt fra boliger til næring og barnehager. De har mange års spesialkompetanse på antikvariske bygg og legger sin stolthet i godt håndtverk. Nå bygger de nye kontorer og lager i massivtre på Gressvik, der kontordelen får ytterkledning av malmfuru.

Hvorfor bygge i massivtre?

Egil Norli AS er en byggmesterbedrift med lang erfaring innen trevirke i ulike variasjoner, fra tømmer i antikvariske bygninger til nye materialer i moderne arkitektur. Nå satser de på heltre, og starter med eget bygg;

– Vi ser på bruk av massivtre som miljøvennlig og innovativt, og ønsker å skaffe oss kompetanse for å kunne være en aktør i et nytt marked. Massivtre-produksjon er å bruke trevirke på en ny måte. Trærne i skogen er en fornybar ressurs og produksjonsprosessen er gunstig i forhold til CO2-avtrykk. Dessuten er treverk generelt sett et lett konstruksjonsvirke, det bidrar til et stabilt luftfuktighetsnivå innendørs, bedre helse for de som bor eller jobber der, og det kreves mindre energi for oppvarming og kjøling, forklarer Egil Norli, daglig leder.

Produksjonen av massivtre–elementene er  automatisert og monteringen blir effektiv. Bygget kan lukkes raskt og det er ikke samme behov for uttørking av konstruksjon.

Godt inneklima

Bygget vil ikke ha tradisjonell diffusjonssperre, men diffusjonsbrems som betyr at bygget ”puster”.

– Egil Norli AS har lenge benyttet cellulosefiberisolasjon og i dette prosjektet samarbeider vi med CBI Norge. Vi mener egenskapene til cellulosefiber er lik de egenskapene som massivtre har, derfor vil vi ta dette ”noen skritt” videre, både når det gjelder miljøhensyn, inneklima og byggeprosess. Det skal blåses inn cellulosefiber i yttervegger, etasjeskille og hele taket. Taket vil bli bygget med taksperre/åser i smal-limtre, prosjektert og levert av JaTak.

Stort nettverk

Egil Norli AS vil bruke eget bygg som et eksempel ut til kunder, og ønsker å fremme dette materialet og måten å bygge på ut til bransjen. De jobber tett med arkitekter og har stort spenn håndtverksmessig, der de tar med erfaringer fra en type oppdrag til et annet. I tillegg har de et godt nettverk;

– Vi ønsker å være hovedentreprenør på prosjekter vi engasjerer oss i. Kundene kan ha høy forventning til oss. Vi har et stort nettverk med mange som samarbeider. En fast gruppe som både kjenner og har full tillit til hverandre, og jobber godt sammen. De aller fleste er lokale. At det hele tiden er de samme gir en god prosess og bedre samspill, og dermed bedre resultat til kunden.

Kontor og lager til leie

Kontordelen blir i to etasjer med totalt areal på 1 029 kvadratmeter, der halvparten blir en kontordel i to etasjer og resten lagerbygg. Bygget er tegnet av SG Arkitekter.

– Vi kommer til å leie ut nesten halvparten, og vi er på leting etter en eller flere leietagere. Vi leier ut 200 kvadratmeter kontor, som kan brukes til tradisjonelle kontorer, showroom, og mye annet. I tillegg har vi 190 kvadratmeter lager med seks meters høyde. Lyse og flotte lokaler med godt inneklima, sentralt på Gressvik med gode parkeringsmuligheter.

 


Egil Norli AS

Østkilen 8a
Gressvik

69 35 51 50

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.