Første massivtreprosjekt for HP Hovelsen

RÅDE: Om kort tid overleverer HP Hovelsen Bygg-Entreprenør sitt første prosjekt bygget i massivtre. Olimbs nye hovedkvarter i Råde blir et signalbygg med en helt spesiell utforming, for ikke å si utstråling.

Om kort tid overleverer HP Hovelsen Bygg-Entreprenør sitt første prosjekt bygget i massivtre. Olimbs nye hovedkvarter i Råde blir et signalbygg med en helt spesiell utforming, for ikke å si utstråling.

  • Massivtre, eller krysslimt tre, fremstilles ved at planker med ca. én tommes tykkelse limes sammen i kryssende lag. Antallet lag avhenger av hvor tykke plater eller dragere kunden behøver
  • Krysslimt tre, i motsetning til tidligere limtre, muliggjør hele plater av massivtre. Det gjør at vegger, etasjeskiller og tak kan leveres som ferdige elementer

– Det er ikke blant våre største prosjekter, men det er et helt spesielt og veldig fint prosjekt å være med på. Flere av våre ansatte måtte gjennom en kortere opplæring i montering av bygget, som blir levert i moduler fra produsenten. Det er Techwood AS i Sarpsborg som har massivtre-leveransen, sier daglig leder i HP Hovelsen Bygg-Entreprenør, Espen Johansen.

Stort kontoranlegg

Det nye hovedkontoret til Olimb Eiendom AS blir på 750 kvadratmeter nybygg, koblet til de eksisterende kontorene. Det blir kontorer for de ulike avdelingene i første etasje og kantine og andre rom i andre etasje.

Kabler i datagulv

Det nye kontoret i massivtre blir satt opp med utvendig isolasjon og malmfuru kledning. Kledningen fortsetter over taket med skjulte takrenner.

– Treveggene er 12 cm tykke, mens det blir 20 cm Glava isolasjon på utsiden og kledning i malmfuru. Det spesielle er at det skal være åpne treflater innvendig, slik at vi ikke kan skjule verken rør eller kabler i veggene. Alt må legges i taket, en løsning som også blir noe spesiell. Det vanlige er at man henger på rør og kabler under etasjeskiller og deretter monterer takplater. I dette bygget legger vi i stedet alt det tekniske oppe på etasjeskillet, et såkalt datagulv, noe som er en svært effektiv løsning for både rørleggere og elektrikere. Det blir også et renere miljø under arbeidet, sier én av prosjektlederne, Fred Børresen, som sammen med Christer Guttormsen har ledet prosjektet.

Skrudd kledning

– Det var noe spesielt med både logistikk og heising av elementene. Dette er jo nesten et byggesett i storformat. De lengste elementene er 15 meter lange og 3,20 meter høye. Det har tatt fire - fem uker å montere alt sammen, men det er mye etterarbeid med kledning både av vegger og tak.

– Vi skrur ett og ett bord av malmfuru utenpå med syrefaste skruer. Kledningen er behandlet med jernvitriol og skal ikke behandles senere. Malmfuru har minimum 90 prosent kjerneved og har svært lang levetid, men ikke så dyrt som man skulle tro.

Taket som også blir i tre monteres som dobbeltfalset glatt takbord med renne. Alt blir skrudd også her. Veggkledningen heves over takskjegget, slik at takrennene blir skjult. Også nedløpsrennene skal skjules bak treverk.

Holder fremdriften

Det nye hovedkontoret skal overleveres til jul, og HP Hovelsen følger fremdriftsplanen. Det er HP Hovelsen Bygg-Entreprenør som har hovedentreprisen for prosjektet, mens Storm elektro, Borge rør, GK Ventilasjon og Techwood AS er underleverandører. Arkitekt er Jansen Arkitekter AS.

 


HP Hovelsen Bygg-Entreprenør AS

Spinneriveien 3
1632 Gml. Fredrikstad

69 32 47 50

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.