Forsyner landet med kranførere

FREDRIKSTAD: Kranfører har blitt en av landets ledende aktører innen kranførerutleie til tårnkraner, mobilkraner og teleskoptrucker. 

Faglig dyktige ansatte og stor leveringsdyktighet er nøkkelen til suksessen for Kranfører AS. Her er de på plass i det store utbyggingsprosjektet på den tidligere Peterson-eiendommen i Moss.
Faglig dyktige ansatte og stor leveringsdyktighet er nøkkelen til suksessen for Kranfører AS. Her er de på plass i det store utbyggingsprosjektet på den tidligere Peterson-eiendommen i Moss.

I løpet av få år har Kranfører AS blitt en av landets ledende aktører innen kranførerutleie til tårnkraner, mobilkraner og teleskoptrucker.  – Med så mange disponible kranførere i staben, kan vi håndplukke de som egner seg best til hvert enkelt oppdrag, sier daglig leder Chris Vadseth og arbeidsleder Tommy Edvardsen.

Det er utleie av kranførere til tårnkraner som er basisen i virksomheten, men også mobilkraner og teleskoptrucker betjener de med dyktig mannskap.

– Våre erfarne kranførere kan faget til fingerspissene, og vet viktigheten av sikkerhet og effektivitet. Det gjør at de glir kjapt inn i teamet på byggeplassen og kan bidra til en optimal arbeidsflyt, sier de.

Attraktivt arbeidsmiljø

Selskapet rekrutterer naturlig nok også nyutdannede kranførere, men sørger da både for intern skolering og en myk tilnærming til oppdragene. Den første perioden er de gjerne med en av de mer erfarne på jobb for å se og lære.

– Vi kaster aldri ansatte ut i oppdrag de ikke er trygge på, understreker de.

I tillegg til konkurransedyktige betingelser og spennende arbeidsoppgaver, har oppfølgingen av ansatte bidratt til et godt renommé i bransjen. Det har vært av stor betydning for rekrutteringen. Noen ønsker å jobbe kun på dagtid, andre trives best med skiftkjøring.

– Og vi trenger stadig påfyll, så vi tar gjerne en prat om det er kranførere der ute som er nysgjerrige på hva vi kan tilby, sier han – og legger til at de per i dag har to dyktige jenter som kranførere, og gjerne øker den andelen.

Bidrar til effektivitet

– Hva er det som kjennetegner en god kranfører?

– Den viktigste egenskapen, er nok å kunne lese byggeplassen og forstå logistikken. Kranføreren må være årvåken og ha god kommunikasjon med folk på bakken – det være seg gjennom radio eller via håndsignaler.

– En effektiv byggeplass krever stor samhandling mellom aktørene. Om ikke kranføreren henger med, mistes dyrebar tid – og tid er som kjent penger! Derfor er det så viktig å ha rett mann til rett oppgave, og våre kranførere er gjerne førstemann på plassen for å sjekke at krana fungerer som den skal og er klar til innsats når de øvrige er på plass, sier de.

Ulike fagarbeidere

At mange av kranførerne er utdannet håndverker som tømrer, sveiser, jernbinder, betongarbeider og forskaler, gjør dem enda mer egnet til å forstå logistikken og rutinene på arbeidsplassen.

– Men det gjør dem også godt skikket til andre oppgaver. Vi har flere som fjernstyrer kraner fra bakkenivå, som også bidrar med forskaling, jernbinding eller riggmann innimellom løftene. Det gjør kranføreren ekstra verdifull for oppdragsgiveren!

Motoren på byggeplassen

I store utbyggingsprosjekter er gjerne både tre og fire tårnkraner i sving samtidig, som utgjør selve motoren i framdriften. Å finne både de optimale kranene og plasseringen på området for best mulig effektivitet, er en øvelse som krever både innsikt og erfaring. Derfor benyttes ofte Kranfører AS sin kompetanse allerede i planleggingsfasen for å bistå entreprenøren.

– På den måten får vi et stort eierskap til prosjektene. Kranførerne blir en del av oppdragsgiverens pålegg og rutiner, er med på å rigge kranene sammen med kranentreprenørene som en del av sikkerhetsrutinene, og kan betjene dem umiddelbart.

Ikke sjelden krever én kran tre kranførere. Selskapet sørger for å skreddersy skiftplaner i forhold til behovene, og har alltid backup om noe skulle skje.

– Og uansett hvilke kraner det er snakk om, og hvilke sertifiseringer som kreves, har vi mannskap til å betjene dem!, understreker de.

Kaster seg fort rundt

Ikke sjelden er det oppstått en krise hos en entreprenør, som trenger en kranfører umiddelbart. Også den utfordringen tar
Kranfører AS på strak arm. 

– Vi har vakttelefon 24/7, og har et mål om at vi skal ha folk i krana i løpet av to timer om oppdraget er her i regionen – uansett hvilken dag eller når på døgnet alarmen går. Har vi ingen andre tilgjengelig, er det Tommy eller jeg som drar ut selv, sier Chris.


Kranfører AS

Haslerudveien 9
1624 Gressvik

456 99 300

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

www.kranforer.no