Hjørnesteinsbedriften startet i et fjøs i 1967

LILLESTRØM: Det startet med produksjon av spiralfjærer, strekkmetalltrapper, gjerder, porter og takstiger. I dag er Åkrene Mek. en hjørnesteinsbedrift med 53 ansatte.

Per Mathisen har ledet Åkrene Mek Verksted i mer enn 40 år og har utviklet den til en samfunnsengasjert hjørnesteinsbedrift på Lillestrøm.
Per Mathisen har ledet Åkrene Mek Verksted i mer enn 40 år og har utviklet den til en samfunnsengasjert hjørnesteinsbedrift på Lillestrøm.

Det startet med produksjon av spiralfjærer, strekkmetalltrapper, gjerder, porter og takstiger for mer enn 50 år siden. I dag er Åkrene Mek. en hjørnesteinsbedrift i Fet med 53 ansatte og en omsetning nær 150 millioner kroner.

Det er vanskelig å nevne bedriften uten å nevne daglig leder og eier Per Mathisen. Han begynte i fjøset som sveiser i 1974. I løpet av året etter ble han med på eiersiden sammen med en av gründerne og de hadde med seg en ansatt, mens han overtok jobben som daglig leder fra 1. januar 1976. Bedriften ble delt på denne tiden, da Mathisen og co valgte ikke lenger å produsere spiralfjærer og flettverksgjerder, men heller satse på grøvre stålkonstruksjoner til bygg. Det viste seg å være et godt valg.

Bra ordrereserve

– Vi har jobbet oss oppover og framover siden den gang og flyttet inn de lokalene vi har i dag for 30 år siden, sammen med et sveiseverksted som etter hvert ble innlemmet i ÅMV. I 1993 etablerte vi en avdeling på Dal, der vi har en produksjonshall og brenneverksted hvor alle detaljer av plater skjæres og en malehall hvor vi overflatebehandler, forteller Mathisen, som fortsatt liker å jobbe mye og å starte tidlig på morgenen. Selv om han har blitt flinkere til å ta litt fri på fredagene. Det kan jo være greit å komme i gang når man har 20 til 25 samtidige prosjekter gående rundt på Østlandet og dessuten styrer hele produksjonen selv. Åkrene Mek. Verksted har stor aktivitet og bra ordrereserve langt inn i 2019. Bedriften liker dessuten å være tidlig inne i nye prosjekter for å assistere oppdragsgiveren, som ofte er en av de store entreprenørene, slik at prosjektet til syvende og sist blir mest mulig lønnsomt for alle, ikke minst byggherren.

– Vi liker å operere i nærområdet og er jo etablert midt i matfatet. Det er bedre å støvsuge rundt seg enn å rydde ute i andre deler av landet. Det skjer dessuten svært mye i romeriksregionen, sier Mathisen. Hans bedrift bruker cirka 4 000 tonn med stål i året og foredler omtrent et trailerlass per arbeidsdag.

Holder Vikingskipet oppe

Åkrene Mek startet ekspansjonen for alvor et par år etter innflyttingen i Tuenveien, da de fikk leveranser av store stålkonstruksjoner til blant annet Oslo Spektrum og Strømmen Storsenter.

– Vikingskipet på Hamar hadde nok heller ikke stått i dag, hadde det ikke vært for Åkrene, ler Per Mathisen. Bedriften leverte nemlig de utvendige vindavstivingene som holder konstruksjonen oppreist.

Tar vare på kompetansen

Åkrene Mek Verksted er etablert som en av de mest solide produsentene i bransjen, en posisjon Per Mathisen har vært helt bevisst på å oppnå. Riktignok har det gått opp og ned som hos alle andre, men Åkrene Mek har valgt å konsolidere stillingen framfor å initiere ukontrollert vekst.

– De fleste av våre oppdragsgivere og kunder setter pris på en solid leverandør. Det er mange konkurrenter som har kommet og gått, men vi velger heller å trekke litt i bremsen når det er nødvendig og i stedet vokse på en sunn måte. Vi er stolte av å ha lyktes som produksjonsbedrift i nærmiljøet, stort sett med ansatte fra nabolaget. Vi er en populær og stabil arbeidsplass for mange som ønsker å bli boende i området og legger stor vekt på at ansatte skal ha ordnede forhold. Mange har begynt her som unggutter og utviklet seg til å bli bedriftens bærebjelker. Vi har alltid lærlinger inne og satser på å ta vare på den viktige kompetansen vi har opparbeidet gjennom mange tiår i vårt eget land. Heldigvis har det ikke vært altfor vanskelig å rekruttere i lokalmiljøet, forteller Mathisen.

Utviklet eget system

Dagens krav har endret seg mye siden starten i 1967. «Alle» krever dokumentasjon og historikk på nær sagt hver eneste bolt og sveiseskjøt. I tillegg må man være sertifisert for å levere de konstruksjonene Åkrene Mek produserer. Bedriften valgte å bruke et par millioner kroner på å utvikle sitt eget kvalitetssystem, som er noe strengere enn sertifiseringen krever. Det har gjort at samtlige ansatte har fått et større eierskap til kravene og har lettere for å følge dem.

– Nå har vi en rød tråd i systemet, som ikke bare er kjent av de som sitter bak et skrivebord, men ut i hele organisasjonen.

Som underleverandør må Åkrene Mek også tilpasse seg de store entreprenørene, som utgjør hoveddelen av kundegruppen. De har ofte sine egne krav og regler på de ulike byggeplassene. Derfor må Åkrene Mek være fleksible og opptre forskjellig fra kunde til kunde. Det kan gå på alt fra dokumentasjonskrav til ulike fokusområder innen hms.

– Vi må lære entreprenørene å kjenne og prøver alltid å tilpasse oss, samtidig som vi må ta hensyn til vårt eget system, som vi er sertifisert etter. Men vi samarbeider godt med de fleste.

Nyvalgt leder

Åkrene Mek. Verksted har alltid engasjert seg i lokalmiljøet og er en kjent sponsor på flere arenaer, ikke minst Lillestrøms hjemmebane Åråsen. Per Mathisen satt selv om leder i foreningen i 12 år og er fortsatt en viktig bidragsyter. Nå er han nyvalgt leder i Fet Næringsforening og har ingen planer om å trappe ned.

– Jeg tar meg litt fri innimellom, men skal iallfall jobbe til jeg er 67 år. Jeg har fortsatt lyst til å vinne både anbud og fotballkamper.

Produkter

Bedriften leverer og monterer fra egen produksjon:

  • Bærende stålkonstruksjoner til bygg og anlegg
  • Komplette løsninger på trapper og rekkverk av stål
  • Komponenter til vannkraft, verftsindustri, oppdrettsnæringen og broer
  • Monterer prefab betongelementer i samarbeid med Spenncon

Gardermoen ble en milepæl

Åkrene Mek Verksted levde et roligere liv før Stortinget vedtok å legge landets hovedflyplass til Gardermoen. I årene etterpå har de gjennomført en rekke store prosjekter der oppe.

Stålprodusenten valgte å ikke kaste seg på de første opphetede prosjektene som mange entreprenører forberedte seg på. I stedet lot de konkurrentene fylle ordrebøkene med oppdrag som var presset på både pris og tid. Daglig leder Per Mathisen visste at det ville komme mer attraktive forespørsler.

Spesielle konstruksjoner

– Det er ingen tvil om at etableringen av Gardermoen er det viktigste som har skjedd for vår utvikling de siste 20 årene. Vi hadde neppe vært der vi er i dag hvis flyplassen hadde havnet på Hurum. Men det var like viktig å ha en plan. Vi valgte å se og lære av de første leverandørene som var inne. Nå i ettertid er vi fornøyd med den planen og som følge av den har vi vært med på mange store og små prosjekter. Blant annet leverte vi store stålkonstruksjoner på stasjonen for Flytoget og den spektakulære trappen som er synlig når man går til innenlandsgatene, sier Mathisen.

Bedrift med selvtillit

– Med tiden har vi opparbeidet oss rykte som en anerkjent leverandør til prosjektene på Gardermoen. Man må ha fokus på hms, nøyaktighet, sikkerhet og ikke minst hensynet til publikum når man jobber på flyplassen. Våre ansatte har jobbet hardt og mye for å få den anerkjennelsen, og nå føler jeg at vi er godt inne. Vi hadde også en del leveranser til utbyggingen av Pir Nord og har blant annet produsert og levert stålkonstruksjonene til passasjerbroene, sier Per Mathisen.


Åkrene Mek. Verksted AS

Tuenveien 81
2000 Lillestrøm

63 88 79 00

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.