Innovativ produktutvikling i Halden

Stangeskovene Bjørnstad Bruk i Halden driver produktutvikling og lanserer nye rettstendere.

Daglig leder Ole Aarbu i Stangeskovene Bjørnstad Bruk AS (bak) og sivilingeniør Jon Reidar Wiig har store forventninger til de nye laminerte rettstenderne som produseres i Tistedal. Stenderne som skal brukes i bærende konstruksjoner, skal testes for hver eneste produksjon for bruddstyrke.

Stangeskovene Bjørnstad Bruk i Halden har utviklet et produkt som kan øke bruken av treverk til vegg stendere. Rettstendere med unik styrke og formstabilitet blir tatt i bruk av stadig flere entreprenører.

Ideen kan høres ganske enkel og selvsagt ut, siden det innebærer å lime sammen virke av lavere kvalitet til høykvalitetsstendere, men det ligger langt mer bak det ferdige produktet. Prosjektet har krevd mange og lange beregninger av bruddstyrke og bøyefasthet før det har blitt godkjent. Rettstendere av trevirke til ikke-bærende konstruksjoner gir en rekke fordeler sammenlignet med stålstendere. De oppfyller strenge krav om retthet og formstabilitet og er enklere å jobbe med både for snekkere og andre håndverkere som skal sette opp veggen eller etter montere utstyr. Dessuten er styrken langt bedre enn en heltre stender i tilsvarende dimensjon.

Kom raskt i gang

Produktutviklingen har tatt tid, men i dag er produksjonen i full gang så langt tilgangen på råvarer tillater det i dagens unormale pandemisituasjon.

- Ideen til produktet kom fra en annen avdeling i Stangeskovene, men produktutvikling og produksjon havnet i Tistedal, ikke minst på grunn av bedriftens kompetanse og evne til å løse utfordringer. De ansatte monterte ny produksjonslinje og var i gang med prøveproduksjon på svært kort tid, sier Jon Reidar Wiig. Han er sivilingeniør i treteknologi og innleid av Stangeskovene til å lede prosjektet.

Foredler produktene

Produksjon av rettstendere i tre har en betydelig miljøside i tillegg til å være et særdeles sterkt og stabilt produkt. Råvarene som brukes i produksjonen kan klassifiseres som forskalingsbord, men etter å ha blitt limt sammen, kløyvd, kappet og høvlet er råvarene foredlet til høyverdige produkter. I tillegg til høye rom, som foajeer, er rettstenderne spesielt godt egnet rundt dører og vinduer i kjøkken og bad der kravet til retthet er ekstra stort.

Stor produksjon

- Vi har allerede levert mange kubikkmeter med rettstendere siden produksjonsstarten for drøyt to år siden. Vi startet med å tilby produktet til enkelte kunder, og så har kunnskapen om dette bare spredt seg. Dette er et produkt vi har stor tro på for fremtiden, sier daglig leder Ole Aarbu i Stangeskovene Bjørnstad Bruk AS, som har 14 ansatte. Bedriften produserer også innvendig panel, kledning og spiler ved det omfattende anlegget utenfor Halden. De har dessuten et prosjekt med stendere til bærende konstruksjoner i gang, men produksjon av dette ligger på is inntil råvaresituasjonen bedrer seg både når det gjelder tilgang og pris.

Bærende Rettstender er selvsagt nøye testet og godkjent av Sintef. Stangeskovene Bjørnstad Bruk har i dag kapasitet til en produksjon på 10 kubikkmeter ferdig vare per dag på ett skift, men ser på mulighetene til å utvide til to skift hvis behovet melder seg.


Stangeskovene Bjørnstad Bruk AS

Aremarkveien 42, 1792 Tistedal

  69 19 08 00

  www.stangeskovene.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: