Lykkelig som liten etter mer enn 50 år

FREDRIKSTAD: Krisen i byggebransjen passerte som en liten bris for de åtte ansatte hos Maskinentreprenør Karsten Mikalsen AS.

Krisen i byggebransjen passerte som en liten bris for de åtte ansatte hos Maskinentreprenør Karsten Mikalsen AS. Den 52 år gamle familiebedriften har velfylte ordrebøker og store, gode samarbeidspartnere som sørger for sunn drift.

Vi møter Mikalsens på byggeplassen på Treskjæråsen på Kråkerøy. Maskinentreprenør Karsten Mikalsen har ansvar for betongarbeidene på leilighetene som reiser seg like ved vannkanten. Her er bestefar Karsten, sønnene André, Espen og Claus og deres sønner i full gang med å forberede støping av dekke på en av blokkene i byggetrinn 3.

– Det er Hersleth Entreprenør som har hyret inn Mikalsen, slik de ofte gjør, forteller André.

Sammen med Råde Graveservice utgjør de selskapets viktigste oppdragsgivere.

– Vi har mange oppdrag for disse to og det er klart det gir oss trygghet for fremtiden, sier han, og forteller at Treskjæråsen er ett av to store oppdrag de utfører for Hersleth Entreprenør AS.

Det andre, et leilighetskompleks i luksusklassen, er i ferd med å sluttføres på Nesoddtangen. Her har Maskinentreprenør Karsten Mikalsen hatt ansvar for sprenging og graving i tillegg til betongarbeidene.

Oversiktlig

– Det er nok allsidigheten vår og det at vi gjør alt fra sprenging og graving til støping av gulv og vegger som er vårt største konkurransefortrinn, mener Karsten Mikalsen.

77–åringen jobber fulltid og vel så det i familiebedriften han grunnla tilbake i 1966. Karsten er førstemann som kommer og alltid en av de siste som reiser hjem fra byggeplassen, men noen «syvende far i huset» kommer han aldri til å bli, lover han. I dag er det sønnene André, Espen og Claus som driver firmaet som sysselsetter åtte ansatte fast og i hektiske perioder leier inn omtrent like mange.

– Når det står på som mest er vi 16–17 «mann» på lønningslista. Vi er fornøyde med det og har ingen voldsomme planer for å vokse noe mer, sier André, og legger til at de opplever at kundene setter pris på å ha ett firma å forholde seg til når det gjelder grunn– og betongarbeider.

I tillegg til de to leilighetsprosjektene på Kråkerøy og på Nesoddtangen er bedriften sysselsatt med opparbeidelse av fem tomter på Byens Marker på Østsiden av Fredrikstad.

Effektive

Med tre generasjoner Mikalsen på samme anleggsplass skulle man lett kunne tro at man gikk lei av hverandre, men slik er det ikke for de åtte som jobber sammen på anlegget på Kråkerøy.

– Snarere tvert imot, sier André, og trekker frem bedriftens byggemøter som eksempel på hvor effektivt familiebedriften drives.

– Hver eneste familiebursdag eller sammenkomst ender opp som byggemøte. Da sparer vi tid som kan brukes effektivt på byggeplassen i stedet, ler han, og forteller at møteaktiviteten skaper en del frustrasjon hos guttas «bedre halvdeler».

– Det er sprekt å være åtte «kæll» og påta seg jobber i 10–15-millionersklassen, supplerer Karsten, og forteller om den spede begynnelsen da han drev firmaet alene med oppdrag rundt omkring i Fredrikstad kommune.

På 70–tallet begynte firmaet å vokse og tok på seg oppdrag innen vei, vann og kloakk. Betong ble et satsingsområde rundt årtusenskiftet da sønnen Claus byttet ut jobben i Veidekke til fordel for familiebedriften. I sommer kom bedriftens foreløpig største løft – bokstavelig talt. Da ble en stor kranbil kjøpt inn – en investering som gir bedriften enda flere bein å stå på. Krana er 36 meter lang på full utstrekk og har en voldsom løfteevne.

Maskinpark

  • 4 gravemaskiner
  • 1 tippbil
  • 1 tippbil med semihenger
  • 1 nyinnkjøpt kranbil på 85 tonnmeter
  • 1 dumper
  • 1 borerigg
  • Forskalingsutstyr
  • Betongutstyr

Maskinentreprenor Karsten Mikalsen AS

Engelsvikenveien 150
1628 Engelsviken

Tlf. 906 72 622