Monterte 30 tonn solcellepaneler på tolv dager

Solcellespesialisten i Fredrikstad leverte nylig 30 tonn solcellepaneler til Storcash i Drammen.

- Alle bygg med kjøleanlegg bør installere solcellepaneler på taket, sier sivilingeniør Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten.
På taket til det nye Storcashbygget i Kobbervikdalen er det montert 30 tonn med solcellepaneler. Fredrikstadselskapet Solcellespesialisten gjorde ferdig jobben på 12 dager.

Anlegget i Kobbervikdalen er det hittil største prosjektet Solcellespesialisten har gjennomført. Det er på 250 kWp (Kilowatt peak), noe som er en betegnelse på solcelleanleggets maksimale ytelse under standard testforhold. I tillegg til panelene har bedriften også levert en batteripakke på 360 kWh som skal lagre overskuddsstrømmen fra produksjonen. Storcash skal bruke nesten alt selv og kun levere minimalt ut på strømnettet.

Kraftig vekst

- Vi leverer et helt nøkkelferdig anlegg frem til vekselretterne. For oss har hele prosjektet en verdi på 2,3 millioner kroner, forteller sivilingeniør og daglig leder i Solcellespesialisten Carl Christian Strømberg. Han startet bedriften i 2005 og drev i mindre omfang frem til 2014.

- Først i 2014 begynte vi å ansette folk, og i dag har vi 10 montører og seks medarbeidere på kontoret. Vi har montert flest anlegg i Norge, og er i dag nummer en eller to i det norske markedet, sier Strømberg. I 2014 omsatte solcellevirksomheten for to millioner kroner. I år vil driften lande på rundt 30 millioner, mens man styrer mot en omsetning på 50 millioner i 2017.

Økende interesse

- Leveranser til Oslo kommune, Hvaler kommune og en rekke bønder har stått for mye av vår vekst det siste året. Vi har levert en lang rekke prosjekter til offentlige nybygg i Oslo. Alle disse må i praksis utstyres med solcellepaneler for å klare passiv- eller plusshus-krav. I tillegg opplever vi hver eneste dag en økende interesse for produktene våre fra entreprenører og huseiere. Vi får faktisk flere forespørsler enn vi rekker å håndtere, sier Strømberg som i tillegg til å lede selskapet reiser rundt på samtlige prosjekter og står for en del av monteringsarbeidet selv.

- Jeg synes fortsatt det er morsomt og er med og monterer kanskje 10 prosent av anleggene selv. I tillegg holder jeg kurs på KUBEN Fagskole i Oslo, også for mange av våre konkurrenter, men det er helt ok. Det er viktig å spre kompetanse og ikke bidra til dårlig PR for bransjen vår, sier Carl Christian Strømberg.

Bedre i kaldt vær

Selv om solforholdene i Norge ikke alltid er de beste er det andre forhold som gjør solceller til en fornuftig investering her til lands. Lav temperatur er nemlig en fordel for effektiviteten.

- Solcellepaneler fungerer dårligere jo varmere det blir. Standard testforhold tilsier en produksjon på 265 w per panel på taket hos Storcash, men det er ved 25 graders celletemperatur. Ved lavere temperaturer øker effektiviteten, sier Strømberg.

Han anslår at gevinsten ligger på 2,5 – 3 ganger investeringen i løpet av levetiden på et slikt anlegg.