Frode Tryti Olsen er tilbake i Entreprenørservice. I 2013 overlot han avdelingsledersvaret for boreavdelingen til Hans Flaten. I august i år ble han spurt om å ta over sjefsstolen, eller sheriff-kontoret som det står på døren i de nye lokalene på Berger.
- Les også: Hiunder finner gammelt sprengstoff
- Les også: Entreprenørservice drifter tunnelboremaskin
– Jeg er veldig glad for å få tilliten jeg nå har fått. Entreprenørservice er et fantastisk selskap med veldig mange flinke folk. Selskapet besitter en unik spesialistkompetanse som vil bli etterspurt i årene fremover og er også involvert i mange store og spennende prosjekter. Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben sammen med alle de flinke folka, sier Frode Tryti Olsen.
Han har allerede lang fartstid i Entreprenørservice og morselskapet Skanska. Han har vært både avdelingsleder og tilbudsleder, før han var innom Norconsult i to år. Der fikk han ytterligere kompetanse innen totalentrepriser, noe som vil komme til nytte i Entreprenørservice i tiden fremover. Styreleder Steinar Myhre karakteriserer Olsen som en målbevisst leder som har alle forutsetninger for å videreutvikle selskapet. Den utviklingen har den nye sjefen allerede begynt å tenke på.
Flere totalentrepriser
– Jeg er såpass ny i jobben at jeg ikke har noen programerklæring ennå. Men vi vil se litt på geografisk tilstedeværelse og om det kan være andre fagområder som er nært relatert, der det er naturlig at vi engasjerer oss. Utviklingen i markedet tilsier også at det er naturlig for oss å påta oss flere totalentrepriser innenfor de fagene vi opererer. Vi har god erfaring med det, spesielt innenfor boreavdelingen. Skanska har mye av den kompetansen vi ikke har i eget hus, spesielt innenfor geoteknikk og betong som kan være aktuelt å dra nytte av hvis vi skal påta oss større totalentrepriser med grunnarbeid for eksempel, sier Olsen.
Digitale løsninger
Hele Skanska-organisasjonen har vært tidlig ute med digitalisering av driften. Nå ser Frode Tryti Olsen på flere områder der digitale løsninger kan bidra til enda mer effektiv drift internt i Entreprenørservice. I dag bruker virksomheten de verktøyene som ligger i web-baserte Office 365, blant annet Teams, som gjør at kolleger kan samarbeide og involveres på en felles plattform, og få samme informasjon selv om de er lokalisert på ulike steder.
– Vi har også gått over til digitaliserte rapporter og borelogger, og der nærmer vi oss mål. Vi ser på ytterligere bruksområder, men det må ha en hensikt før vi går videre. Det vi har gjort så langt fører til raskere og mer presis informasjonsstrøm, slik at vi kan oppdatere byggherre mer direkte, sier prosjektleder i boreavdelingen Pål Henriksen.
Hunder finner gammelt sprengstoff
Det ligger mye gammelt sprengstoff igjen i norske tunneler.
For å bedre sikkerheten ved bygging og rehabilitering har Entreprenørservice etablert en egen tjeneste der de bruker trente hunder til å finne gamle ladninger.
– Vi har ingen egen hundegård, men samarbeider med tidligere ansatte i forsvarets søketjeneste når vi tar slike oppdrag. Nå skal vi bruke det før rehabiliteringen av Festningstunnelen starter. Tidligere oppdrag som er gjennomført har gitt fra 8 til 150 funn av gjenglemt sprengstoff. Vanligvis er dette helt ufarlig for de som ferdes gjennom tunnelene, men ved rehabilitering kan det utgjøre en risiko, og det har vært fatale ulykker med dette. Vi kan aldri garantere at vi finner alt og si at tunnelen er 100 prosent ren, men vi kan redusere eventuell risiko betydelig, sier prosjektleder i boreavdelingen Pål Henriksen.
Et fremtidig krav
Entreprenørservice benytter alltid to ekvipasjer ved gjennomgang av tunnelene for å øke presisjonen og sjansen for funn ytterligere.
– Vi har startet dette tilbudet ganske nylig, men har vurdert det over lengre tid. Krav om søk begynner å bli en del av konkurransegrunnlaget ved anbud, blant annet var det slik når det gjelder Festningstunnelen, og da er det viktig å ha et system som fungerer, og det har vi nå. Kravet om slik søk startet egentlig der konsekvensene kunne være veldig store, nemlig i kraftstasjoner, men i fremtiden tror jeg dette kan bli et krav også før overlevering av et ferdig anlegg, sier Henriksen.
Entreprenørservice drifter tunnelboremaskin
Entreprenørservice på Berger inngikk tidligere i år en avtale med Norsk Grønnkraft om drift av en velvoksen tunnelboremaskin.
Maskinen brukes til NGKs egne prosjekter for å føre vannmassene gjennom fjell.
– Vi ble kontaktet av Norsk Grønnkraft som hadde sett på mulighetene til å effektivisere sin egen virksomhet, spesielt med tanke på mindre kraftverk. Vi var med i en prosess som endte med at de valgte å kjøpe en TBM (tunnelboremaskin) på 2,8 meter i diameter og der vi bidrar med bemanning og kompetanse. Nå har vi har 22 mann ansatt for denne avtalen, og var så heldige at vi kunne rekruttere fra øverste hylle. Våre medarbeidere har til sammen 200 års erfaring fra prosjekter som Follobanen, Ulrikkenbanen og Hallandsåsen blant annet.
Stort og tungt
Den nye maskinen er hele 120 meter lang og veier 150 tonn. Den deles i seksjoner og fraktes til oppdrag over hele landet. Oppdragene er så langt Norsk Grønnkrafts egne prosjekter, men det er mulig å ta eksterne oppdrag i fremtiden. Akkurat nå er den i aktivitet i Bardu, der den skal bore en 2,7 kilometer lang tunnel, mens den etterpå skal fraktes til Lærdal og bore to ganger tre kilometer.
Entreprenørservice AS
Bølerveien 61
2020 Skedsmokorset
67 17 30 00