Backe Østfold satser på bærekraftig rehabilitering

Entreprenøren Backe Østfold har lenge hatt fokus på miljø, avfallssortering, gjenbruk og kvalitet. Nå spisses satsningen mot rehabiliteringsmarkedet ytterligere med en egen avdeling for byggfornyelse. Avdelingen kan allerede vise til en rekke pågående prosjekter i regionen.

Thomas Kristiansen er prosjektleder for begge takjobbene i Fredrikstad.

Avdelingen er i praksis en fornying i seg selv, da dette tidligere var serviceavdelingen i Backe Østfold.

Gjennom navneendringen følger både en videreføring av service og rehabilitering, men også en sterkere satsing på fornying og gjenbruk, noe som har ligget daglig leder Stein Håkon Glosli varmt om hjertet i årevis. Det er noe av grunnen til at Backe Østfold har fantastiske resultater innenfor kildesortering av avfall på byggeplasser og sterk reduksjon av klimagassutslipp. Løsningen er planlagt over tid uten å være påvirket av ukrainasituasjonen eller utfordringene med prisøkning på en rekke byggevarer. I stedet har Backe Østfold innsett at bransjen nå må ta et kvantesprang ved å endre praksis på flere områder, og østfoldentreprenøren setter seg i førersetet.

Nye tak

- Vi er stolte av å kunne ligge i front og levere bedre resultater enn det som kreves av oss. Vi har nylig levert et takfornyingsprosjekt på St. Hansfjellet i Fredrikstad, og ikke bare klarte vi å kildesortere 98 prosent avfall, men vi fikk heller ikke en, eneste klage fra beboerne under byggeperioden, sier Glosli. Han legger til at virksomheten har som mål å redusere klimagassutslipp med 10 prosent i året, men at de to siste årene har resultert i et dobbelt så godt resultat gjennom flere tiltak og redusert klimagassutslippet hele 20 % pr. år.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Bildet: Avdelingsleder Vidar Hansen og daglig leder Stein Håkon Glosli har store forventninger til byggfornyelse i fremtiden.

Grønt ansvar

- Nå velger vi bare elbiler når vi fornyer bilparken. I tillegg har vi avtale med Fjordkraft om å kjøpe grønn strøm til enhver tid, selv om det koster en god del ekstra. Vi har også en avtale med vår avfallspartner, Norsk Gjenvinning om gjenbruk av alle trematerialer vi leverer fra byggeplassene. Backe Østfold betaler i dag for at dette skal gjenvinnes og ende opp som møbler i stedet for å gå i forbrenningsovnen. Vi har erkjent at vi må ta vår del av ansvaret for å gjennomføre det grønne skiftet i samfunnet. Det blir knapphet på de fleste av jordas ressurser og vi må gjenbruke mer og bli flinkere til å redusere vårt klimaavtrykk. Heldigvis er markedet positive til endringene, og de store aktørene går foran. Stat og kommune er gjerne pådrivere, men både bl.a Obos og Backe Prosjekt skal i fremtiden kun bygge med miljøstandarden Breeam.

St. Hansfjellet

- Våre ansatte er også flinke med både avfallshåndtering og forholdet til beboerne der vi jobber. Alle setter sin ære i å holde en god tone og å ha det ryddig og ordentlig rundt seg. Det setter alltid naboer og beboere pris på, sier anleggsleder Thomas Kristiansen. Han overleverte nylig boligene i St. Hansfjellet Borettslag med totalt 4 750 kvadratmeter nytt tak til en fornøyd oppdragsgiver.

- Det var et stort fornyingsprosjekt for oss og omfattet riving av de gamle takene helt ned og gjenoppbygging av nytt i henhold til dagens standard med ny takstein, piper og nye beslag. Med god planlegging klarte en trimmet stab å holde så høyt tempo at selv stillasmontørene slet med å holde følge. Beboerne var også fornøyd med at vi holdt tett bygg hele tiden, sier Thomas.

Han og resten av gruppa startet på jobben 21 oktober 2021, men allerede før nyttår viste det seg at de gjorde en så imponerende jobb at Hørra borettslag ved siden av bestilte tilsvarende jobb på sine 2 200 kvadratmeter takflate.

- Totalt er disse takjobbene fornyingsjobber for cirka 19 millioner kroner og er et godt eksempel på en del av vår nye hverdag i Backe Østfold, sier Thomas som hadde åtte snekkere, to blikkenslagere og fem fra stillaseleverandøren på plass da driften var på topp.

Fornyer kjøpesentre

I tillegg til de to nevnte jobbene er avdelingen i gang med å renovere balkongene for Mineberget borettslag, en fasade-rehab for Rolf Holstad AS i Sarpsborg og betongrehabilitering av vannbassengene på Frevar, en jobb som har pågått i tre år og skal avsluttes i 2023.

- Vi har dessuten rammeavtaler med Viken fylkeskommune for 10. året, samt Fredrikstad kommune. De siste årene har vi også hatt store rehab-prosjekter for Norgesgruppen med blant annet fornying av kjøpesentrene på Begby og i Askim. Nå skal vi i gang med Norgesgruppens flaggskip, nemlig Jacob’s på Nordstrand i Oslo. Der har vi en byggeperiode på 10, 5 måneder, men kan bare holde butikken stengt i seks uker! Det betyr at det meste av jobben må gjøres mens kundene er i butikken og handler, men det skal vi få til med god planlegging og høy kompetanse. Vi har også en intensjonsavtale på et større næringsprosjekt i Asker, kjent som Foliefabrikken.

Statlige prosjekter

Hele byggebransjen ser nå at krigen i Ukraina gir knapphet på ressurser og en betydelig prisøkning på byggevarer, som kan skape problemer for mange prosjekter i årene fremover.

- Jeg tror vi får noen vanskelige år i bransjen, der en rekke prosjekter blir satt på vent. Nå er det viktig at staten blir like aktiv som under pandemien og setter i gang statlige prosjekter jo før jo heller, sier Stein Håkon Glosli.


Backe Østfold AS

  Rosenborgveien 3, 1632 Gml Fredrikstad

  69 35 70 80

  www.backe.no