Reiser seg på et fundament av tillit og betong

Når Peab Bygg er entreprenør for byggherre Peab Eiendomsutvikling oppstår det synergieffekter som kommer nye boligeiere til gode.

Det blir en egen stemning på byggeplassen når et selskap «bygger for seg selv». – De som jobber her får et unikt eierskap prosjektet. Resultatet er at vi får et bedre bygg med bedre kvalitet, sier prosjektleder Charlotte Dangstorp.

– Det blir rett og slett et utrolig flott boligområde, forteller prosjektleder Charlotte Dangstorp for Peab Bygg Østfold.

Hun viser oss rundt på byggeplassen der boligkomplekset Peer Gynt Toppen reiser seg like ved Sykehuset Østfold på åsen over tunnelen Mosseporten.

– Peabs egne betongfagarbeidere startet arbeidet med støttemurer før jul i fjor. På nyåret begynte byggingen av selve boligblokkene blant annet med våre egne tømrere på klimavegger.

Og ikke minst:

– Vi har bygd alt i egen regi ved at Peab Bygg er entreprenør for byggherre Peab Eiendomsutvikling, sier en stolt prosjektleder.

Ved å holde alt «in house» får Peab fullstendig oversikt og god arbeidsflyt.

– Det gjør at vi får en særdeles god kontroll på kvaliteten i alle ledd av prosessen. Det gjør Peer Gynt Toppen til et helstøpt prosjekt.

 Topp beliggenhet

Selv om det er oppkalt etter norsk litteratur mest notoriske bløffmaker, er det ikke noe falskt med Peer Gynt Toppen. Bærekonstruksjonen oppføres i betong og stål med egenproduksjon av betongarbeider.

– Første byggetrinn består av 52 leiligheter som skal stå klare våren 2024. Det inneholder to blokker som får felles parkeringsgarasje i kjelleren, forteller Dangstorp.

Tomten ligger sentralt plassert litt nord for Moss sentrum, et par steinkast fra sykehuset. Derfra kommer man raskt med bil ut på E6.

I denne delen av Moss er det mange godt voksne som nå bor i enebolig eller rekkehus, og som ønsker å flytte til en praktisk, moderne leilighet.

– Vi vet at mange av disse vil fortsette å bo i området, heller enn å flytte til sentrum eller ut av Moss.

Peab har dessuten prioritert god variasjon i størrelsen på boligene slik at det blir attraktivt for både førstegangskjøpere og godt etablerte å bo på Peer Gynt-toppen.

 – Det er behagelig pendlervei til Oslo, nærhet til fjorden, Vansjø og marka, samt en kort kjøretur til Sverige.

Det tok ikke lang tid før det ble kjent i nærområdet at noe stort var på gang.

– Interessen skjøt i været da folk så gravemaskinene og all aktiviteten på tomta. Det har gått en stund siden sist det ble bygget nye leiligheter i denne delen av Moss.

Har full tillit til hverandre

Det blir en egen stemning på byggeplassen når et selskap «bygger for seg selv».

– De som jobber her får et unikt eierskap prosjektet. Resultatet er at vi får et bedre bygg med bedre kvalitet.

Peab Bygg har tidligere bygget 140 leiligheter for Peab Eiendomsutvikling i Midtveien ti minutter sør for Peer Gynt-Toppen.

– Det tar tid å bygge opp tillitsforhold mellom entreprenør og byggherre. Men når den tilliten først er til stede, går alt så mye lettere. Midtveien var avgjørende for det gode forholdet vi har i dag, forteller Dangstorp og legger til.

– En del av vår oppgave er å gjøre byggherren god og at selskapet tjener de pengene det er budsjettert med.

Renter og inflasjon

Men ingen går fri for effektene av inflasjon og høy rente.

– Markedssituasjonen gjør at salget nå går noe tregere. Det innebærer at trinn to er lagt på litt på is inntil videre. Men vi har alle intensjoner om at det skal bygges og bli like fint som boligene som er ferdig nå til våren. Det er likevel liten grunn til bekymring, tror Dangstorp.

– Det er satt inn en del tiltak. Blant annet tilbyr vi salgsgaranti og har lansert egne vervekampanjer. Markedssvingningene får imidlertid ikke noe å si for de som allerede har sikret seg leiligheter på Peer Gynt-Toppen i første byggetrinn. De første 52 leilighetene står klare til våren uansett, forsikrer Dangstorp.

Tenker klima i alle ledd

Peab Eiendomsutvikling og Peab Bygg Østfold er begge med på den felles dugnaden vi alle må gjøre for å nå klimamålene. Det samme er underentreprenører og prosjekterende selskaper som Råde Graveservice, Blakkestad Andersen Rør, Ingeniør Ivar Pettersen, Bryn Byggklima, Kleiva Arkitekter og Multiconsult.

– Sammen gjør vi grønne valg i alle delene av prosessen, for eksempel ved at byggene blir forsynt med fjernvarme, forteller Dangstorp.

Miljøet er i bakhodet i hvert trinn.

– Det er med fra planlegging og bestilling. Det dreier seg for eksempel om å ikke dra unødvendige materialer inn på byggeplassen og minimere avfallet.

Fjernvarmen var denne gangen på plass rekordtidlig.

– Det er helt nytt for dette prosjektet at vi allerede bruker fjernvarmen til å tørke ut byggene i løpet av byggeprosessen. Det er gunstig for å oppnå det grønne skiftet. Men det er også fordelaktig for lommeboka nå som vi har sett perioder med svært høye strømpriser, sier Dangstorp.

Kvitterer ut hvert ledd

Peab Bygg Østfold forbereder seg godt ved bruk av såkalt syklusplanlegging. Det betyr at hvert ledd kvitterer for at de har gjort sin del av jobben før nye hender overtar.

– Når en tømrer har gjort jobben sin i en av leilighetene, kvitteres den ut før maleren overtar.

På denne måten er alle med på planlegginga underveis og risikoen for feil minimeres.

– Det gjør at vi får en god rytme i byggingen. Det gjør også at folk ikke flyr i beina på hverandre og forstyrrer arbeidet. Jeg kaller det kollektiv oppdragelse, spøker Dangstorp.

Peab har som mål å ha null feil og mangler på alle sine prosjekter.

– Ved å overlevere etasjene mellom faggrenene kommer vi enda nærmere dette målet.


Peab Bygg Østfold AS

  Rådmann Siras vei 2, 1712 Grålum
  23 30 30 00
  www.peab.no

{/show}