Satte opp Norges høyeste bygg på 69 dager

På bare 69 dager bidro Hammerstad Maskin til at Norges høyeste bygg ble reist i Halden på bare 69 dager.

Hammerstad Maskin leide ut kranførere da landets høyeste bygg skulle settes opp i Halden. (Foto: Per-Kr. Aasen)

Hvem skulle trodd at Norges første skyskraper kunne settes opp på drøye to måneder, og ligge i Halden? Takket være glidestøping, en selvteleskoperende tårnkran og en hel del meget kompetente mennesker har det vært mulig.

13. juli sto det som per definisjon kan kalles Norges første skyskraper (over 150 meter) oppe hos Nexans i Halden, 69 dager etter at de begynte å støpe det. 155 meter over bakken synes det godt på lang avstand, ved siden av det andre Nexans-tårnet, som tidligere holdt rekorden med sine 120 meter.

Glidestøping

Det ligger lang planlegging bak et stort bygg som dette, men selve prosessen har gått i rekordfart.

- Det brukes en teknikk som kalles glidestøping, der forskalingen blir flyttet flere ganger i timen med hydraulikk. Så fylles det betong fortløpende, og legges inn armeringsjern Kranen våre kranførere opererer har en tilsvarende mekanisme; tårnkraner som teleskoperes med klatreramme, der det kan legges inn nye ledd etter hvert som krantårnet vokser, forklarer Peter Hägg, personalkoordinator hos Hammerstad Maskin.

Døgnkontinuerlig drift

Hele prosessen startet rett etter påske, der først sokkelen tårnet skulle stå på ble støpt. Siden har det vært drift døgnet rundt, med en kranfører på plass hele tiden. Hammerstad Maskin står for utleie av kranførere. I dette prosjektet på oppdrag for Consto, som igjen jobber for Nexans.

- Vi har vært heldig med været, det har vært tørt og fint det meste av tiden. Ideelt for denne typen jobb. Men det er bare skallet som er på plass enda, det er mye jobb igjen. I hvert fall frem til jul. Tårnet skal nå innredes, og det med ferdigproduserte elementer på 18 tonn. De produseres i Fredrikstad, på Værste, og blir fraktet hit med lekter. Deretter blir de flyttet mobilt med kran og heist på plass - en skikkelig presisjonsjobb med få centimeters klaring, fortsetter Hägg.

Norges største utleier av tårnkranførere

Hammerstad Maskin har drevet med utleie av kranførere siden 1999. De har for tiden 130 kranførere i gang, og seks i administrasjonen.

- Vi leier i hovedsak ut tårnkranførere, men kan også levere førere til mobilkran, lastebilkran, teletruck med mer. I tillegg til å levere alt av løfteutstyr og samband. Med mer en 20 års erfaring i bransjen vet vi hva kundene trenger, og har kompetansen og all nødvendig sertifisering. Vi jobber over hele Norge, og har vært med på prosjekter som Skianlegget SNØ, Barcode, Bispevika, og hadde blant annet kranførere i 8 kraner på Campus Ås.


Hammerstad Maskin AS

  Tordenskiolds Gate 9E, 1606 Fredrikstad

  +47 69 31 01 01

  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  www.hammerstadmaskin.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: