Skjærer 700 granittstein til Oslo Rådhus

Haarberg Betongsaging i Lier er i gang med å skjære 700 granittstein på oppdrag fra Riksantikvaren.

Riksantikvaren har bestilt kløyving av 700 stein. Haarberg Betongsaging har fått det prestisjefulle oppdraget.

Oppdraget er spesielt fordi det krever mye plass og det er en omfattende jobb. Haarberg Betongsaging i Lier har plass, kompetanse og utstyret til å utføre jobben. Men Per Haarberg måtte bruke kløkt og erfaringen for å finne gode løsninger.

-Selve jobben er grei, men det kreves mye plass og jeg måtte lage en spesialrigg for at jobben skulle gå så smidig som mulig, forteller Haarberg 

Han måtte støpe et gulv for å støtte opp riggen som inneholder to store skjæreblader. Tre til fire steiner blir plassert ved siden av hverandre på betongen og bladene styrer Haarberg med en fjernkontroll. Nå er han halvveis i jobben.

-Det hjelper veldig med denne riggen, men det er tidkrevende. Jeg tipper det tar tre hele måneder bare kløyvingen, sier Per Haarberg.

Steinene er rød granitt og har blitt kjørt til Haarberg på Lier med lastebil, og det er ikke få lass som har kommet.

-Nei, det er ganske mange. Hver stein veier rundt 2-3 tonn og da skal det en del turer til. Men tilbake blir det ikke så mange. Vi kutter en betydelig del av steinen og litt over halvparten skal ikke tilbake, forteller Haarberg.

Steinene har blitt nøye nummerert og skal tilbake til postmottaket i akkurat samme posisjon som før. 

-Riksantikvaren er nøye på sånt, men det er helt greit. Steinene blir bra og vi har funnet løsninger som gjør både jobben min enklere og transporten. Det kan være et kritisk moment når steinene skal løftes på plass, men nå har vi boret inn bolter på toppen som krana huker tak i, og som kuttes når steinene er på plass. Da slipper vi å gripe steinene, som kan være et risikoprosjekt, smiler Per Haarberg som selv tar jobben med å kløyve granitten.