Suksess med moduler

DAL: På 90-tallet startet Knut Johannessen sin egen virksomhet med montering og vedlikehold av moduler og brakkerigger under byggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

På 90-tallet startet Knut Johannessen sin egen virksomhet med montering og vedlikehold av moduler og brakkerigger under byggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

Etter den tid har han bygd opp en betydelig virksomhet som kjøper, selger og leier ut både brukte og nye moduler. Nå vurderer han å selge JBM Moduler AS om noen år – hvis det rette tilbudet kommer.

I dag er det fem ansatte i JBM, men bedriften var oppe i cirka 25 på det meste. Etter at driften ble justert inn til hva den er i dag, er bemanningen stabil. Det samme gjelder resultat, som er meget positivt som følge av en stadig økende omsetning. JBM Modul AS har vært Gaselle-bedrift fem ganger de siste årene og har et solid økonomisk fundament. I tillegg er de godkjent lærlingbedrift i byggfag.

Ny skole i Jessheim

Virksomheten er delt i to, der Per Kristian Paulsen har ansvaret for anbud, delvis prosjektering og gjennomføring av en rekke offentlige prosjekter. 70-åringen har vært ansatt siden 2008 og kjenner både kunde- og produksjonssiden godt. Han har nemlig lang fartstid fra modulprodusenten Moelven der JBM i dag er en betydelig kunde.

– Vi regner på en rekke jobber hvert eneste år, og vi vinner mange av dem. Vi er så små at vi fortsatt synes det er morsom å slå de store. Sist vant vi en konkurranse i Ullensaker kommune på et skolebygg til voksenopplæringen, som ligger ved Allergot ungdomsskole i Jessheim. Det var en jobb til 15 millioner kroner, noe som ikke er en uvanlig størrelse for vår del. Her inngikk både riving av to eksisterende bygg, samt oppføring av det nye modulbygget på drøyt 1.100 kvadratmeter, bestående av 42 moduler i to etasjer, sier Paulsen.

Følger strengeste krav

Bruken av byggmoduler har økt i takt med at flere har sett fordelene med denne typen bygg. Det er solide enheter satt sammen av en rekke spesialtilpassede moduler som til slutt ender opp som en skolepaviljonger, barnehager, overnattings-moduler, hoteller, kafeer eller restauranter. Modulene tilfredsstiller alle gjeldende krav fremsatt av myndighetene, og oppfyller Tek-17 standard som et hvilket som helst annet bygg og er en fleksibel og rimelig måte å bygge på.

Mange arkitekter har etter hvert også sett nytten av produktet og blir stadig flinkere med å tilpasse moduler til forskjellige prosjekter. JBM har blant annet levert modulbygg til Politihøgskolen i Oslo og til et større boligprosjekt i Sola.

Stor aksjonsradius

Det er likevel innenfor kjøp og salg av brukte moduler JBM har sin største virksomhet. Her har de faktisk vært størst i landet og har både økonomi og logistisk evne til å kunne kjøpe store brakkerigger som enten blir solgt videre med en gang, eller blir fraktet til den nærmere ti mål store tomten på Dal, der de lagres.

– Vi handler ofte med de store entreprenørene som Skanska og AF, og sist kjøpte vi en rigg på 24 moduler fra Statens vegvesen. Uten oppkjøpere som oss hadde brakkene gått en sikker død i møte på en eller annet fylling. Det er nemlig ikke mange som har bruk for 24 moduler og har styrke til å kjøpe de samlet. Nå kommer de til nytte igjen. Bare i år har vi kjøpt 7–8 store rigger, sier Knut Johannessen.

Han er daglig leder og eier JBM Modul AS sammen med sin kone, gjennom selskapet TK Eiendom AS. Han legger til at JBM opererer over hele Norge. Det hender ofte at de både kjøper og selger videre brukte moduler på Vestlandet og helt opp til Nordkapp.

Alle liker Knut

– Vi har bygd opp et nettverk gjennom mange år og har god kontakt med markedet. Selv om det høres rart ut handler vi med en slags ferskvare. Kundene skal ha brakker med en gang, og da gjelder det å kunne levere, forklarer Johannessen.

Kollega Paulsen er overbevist om at personlig nettverk og vennskap er viktig.

– Knut har klart å bygge nettverket sitt fordi han blir godt likt av alle. Han er arbeidssom og dønn ærlig. Derfor har alle tillit til ham. Det er viktig, sier Paulsen.

Alt er til salgs

– Selv om vi har hatt mange store oppdrag, er ingen jobb for liten for oss. Men vi begynner å bli voksne og har diskutert hva vi skal gjøre med JBM Modul i fremtiden. Vi har ikke lyst til å selge til en av de store aktørene å bli med på lasset selv, men alt er avhengig av pris, selvfølgelig. Det morsomste hadde jo vært om JBM kunne fortsette som egen selvstendig aktør og med samme navn. Siden bransjen er innen i en oppkjøps- og fusjonsperiode blir det nok salg, hvis de rette folkene kommer med et godt tilbud, sier Knut Johannessen.


JBM Modul AS

Vognvegen 45
2072 Dal

63 98 44 86

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Klikk en emneknagg for å lese mer: