Tidenes største prosjekt for Håkon Hansen Byggentreprenør

Om kort tid starter monteringen av prefab-elementer på boligprosjektet Vatvedt Torg i Sarpsborg. For Håkon Hansen Byggentreprenør er det tidenes største prosjekt!

Om kort tid starter monteringen av prefab-elementer på boligprosjektet Vatvedt Torg i Sarpsborg. For fredrikstadbedriften Håkon Hansen Byggentreprenør er det tidenes største prosjekt, som skal overleveres før jul 2021.

Navnet Vatvedt Torg har boligprosjektet fått etter bedriften Vatvedt Mekaniske Verksted og Støperi som etablerte seg der for mer enn 100 år siden. Det var ikke stort søkelys på verken HMS eller utslipp på den tiden, og det var derfor ingen overraskelse at grunnen var til dels betydelig forurenset av en rekke giftstoffer, som måtte fjernes før byggingen kunne starte. Saneringen er for lengst gjennomført, og om kort tid starter leveransene og monteringen av prefab-elementene. Hele prosjektet består av to bygg med totalt 49 leiligheter, og hele kvartalet skal bebygges i ett byggetrinn. Like etter sommeren var allerede 30 av de 49 leilighetene revet vekk.

Bedre enn ventet

– Det var forurensede masser ned til 2,5 meter midt i gårdsplassen, men under bygg 2, som ligger nærmest Olav Haraldssons gate, var det veldig bra. Der var det noe forurensning ned til 30 centimeter, mens det andre steder ikke var mer forurenset enn at det kan gjenbrukes som fyllmasser på tomta. Totalt sett var ikke dette verre enn vi hadde kalkulert med, sier prosjektleder Terje Johansen i Håkon Hansen Byggentreprenør.

Han ble nylig ansatt hos entreprenøren, nettopp med tanke på å gjennomføre større prosjekter som dette. Med mange års erfaring fra Veidekke Bygg i Follo er Vatvedt Torg et prosjekt på det jevne for Johansen, hvis man ser bort fra at byggherren var pålagt å innlemme det historiske Vatvedt-bygget i prosjektet, noe som skapte et par ekstra utfordringer for entreprenøren. Bygningen som skulle bevares, var i tillegg utsatt for en større brann tidligere i år, og mange mente den burde vært jevnet med jorden. Slik endte det da også i høst.

Forsiktig spunting

– Restene av bygningen skulle tas vare på, og vi ble pålagt å benytte en rådgivende ingeniør innenfor byggsikkerhet før vi fikk den første igangsettingstillatelsen og kunne begynne å rive den øvrige bygningsmassen. Det var bare veggene som sto igjen på det gamle hjørnebygget, og rivningsfirmaet måtte være svært forsiktig hele veien. Det gikk bra med både riving og spunting helt inntil den gamle grunnmuren, men til slutt ble det så store setningsskader at alt måtte rives.

Utfordrende høyde

Det er mye leire i grunnen i Nedre Glomma-regionen, men det er ikke lenger enn 30 meter til fast fjell som det nå er pelet ned til. I det bakre bygget skal det graves og plasstøpes parkeringskjeller, mens det skal inn en Rema-butikk i første etasje. I bygg 2, som ligger nærmest Olav Haraldssons gate, blir det parkering i første etasje. Ett av byggene er på fire etasjer, mens det andre er på seks etasjer over bakkenivå, med en ganske omfattende hage som takterrasse.

– Vi fikk et par utfordringer når det gjaldt tillatt gesimshøyde på bygget og måtte foreta noen justeringer for å komme under maksimalhøyden. Men det løste seg, sier prosjektlederen.

Effektiv gruppe

Håkon Hansen Byggentreprenør AS har i dag 27 egne tømrere, og planen er å benytte egne ansatte til såkalt tett bygg.

– Nå vil prefab-monteringen holde på til ut i februar og vi tenker at vi vil gjøre mest mulig tømrerarbeider selv. Vi vurderer imidlertid å sette ut innerveggene til ekstern leverandør, men det er ikke avgjort ennå. Per nå følger vi kjøreplanen, ikke minst fordi vi har etablert en kjempefin prosjekteringsgruppe med både rådgivning og tekniske fag. Det er alltid en fordel når kjemien stemmer i slike grupper. Det skaper effektivitet, sier Johansen.

Ansatte nøkkelpersoner

For daglig leder Håkon Hansen i entreprenørselskapet representerer Vatvedt Torg starten på en ny periode i selskapet. Han har hatt totalentrepriser på opptil 80 millioner kroner før, men Vatvedt Torg er et kjempeprosjekt til mer enn 150 millioner kroner. Han sover allikevel godt om natten.

– Vi har gradvis bemannet opp med tre nøkkelpersoner, både innenfor kalkulasjon og prosjektledelse. Paul Bertelsen, Kai Jensen og Terje Johansen er kompetente folk med erfaring fra store selskaper og prosjekter som er langt større enn Vatvedt Torg. Det kommer godt med når vi nå skal satse mer mot denne typen oppdrag fremover. Blant annet skal vi være med i konkurransen om flere prosjekter på Værste i Fredrikstad, sier Hansen.

Lang erfaring

Bak prosjektet Vatvedt Torg står selskapet OH Torget AS. Håkon Hansen har lang erfaring med Aaserud som oppdragsgiver.

– Vi har bygd boligene i det store prosjektet på Østsiden i Fredrikstad og Prinsebakken på Skjærhalden. Vi samarbeider godt og håper vi skal gjøre det i flere prosjekter fremover, sier Hansen.

Fakta, Vatvedt Torg

 • Byggherre: OH Torget AS
 • Kontraktsverdi: 151,7 millioner
 • Byggetid 18 mnd
 • 49 leiligheter, 58-114 kvm
 • Rema-butikk, apotek, kafé

Tekniske entreprenører

 • El: Storm Elektro AS
 • VA: Assemblin AS
 • Ventilasjon: GK Inneklima AS

Rådgivende ingeniører

 • Akustikk og brannsikkerhet: WSP Norge
 • Energi og geoteknikk: WSP Norge
 • Byggteknikk: Pro-Consult AS
 • Elektroteknikk: Storm Elektro AS
 • Miljø: Rambøll AS
 • Ventilasjon: GK Inneklima AS


Håkon Hansen Byggentreprenør AS

  Rosenborgveien 5, 1630 Gamle Fredrikstad

  69 32 01 44

  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  www.hakon-hansen.no

{/show}