Tredje generasjon Kamperhaug moderniserer driften

SARPSBORG: I 2014 overtok Espen Kamperhaug den 80 år gamle familiebedriften Ludvig Kamperhaug AS.

Espen Kamperhaug er utdannet seilmaker og etablerte i 1995 Elvstrøm Sails i Norge, en virksomhet han drev frem til 2012. Deretter ble det 2,5 år i Danmark for Elvstrøm-konsernet. For bare fire år siden kom han hjem og overtok roret i den 80 år gamle familiebedriften Ludvig Kamperhaug AS. Nå er driften modernisert, og resultatene uteblir ikke.

Det er skarp konkurranse innen asfaltlegging i dag, og aktørene blir bare flere med årene. Da Espen Kamperhaug overtok Sarpsborg-bedriften som i år feirer hele 80 år var det med noe blandede følelser. Men lysten til å flytte hjem og drive familietradisjonene videre ble stor, selv om han ikke hadde jobbet som asfaltlegger og opparbeidet seg kompetanse på det feltet. Mye hadde han likevel fått inn med morsmelken gjennom hele oppveksten.

Investerte i IT

- Likevel er jeg glad jeg hadde erfarne medarbeidere med meg da jeg overtok som daglig leder. Det var et stort sprang med seilmakeryrket og salgsjobb, men det er også mange likheter. Det handler mye om logistikk og å få orkesteret til å spille samstemt. Da jeg overtok valgte jeg å bli med ut og ta den harde jobben nederst på stigen, bare for å lære litt mer, sier Espen Kamperhaug.

Han valgte å investere i nye forretningssystemer da han overtok. Med så skarp konkurranse i bransjen er det til slutt de små detaljene som avgjør.

Fleksible ansatte

- Det blir etablert mange rutiner gjennom 80 års drift, men det er ikke sikkert alle tåler tidens tann. Derfor valgte jeg å investere i digitalisering av alle registreringer, slik at fakturaer ble korrekte og sendt ut etter avsluttet oppdrag. I en konkurransepreget hverdag kan det gjøre at vi vinner et oppdrag. Vi kjemper hele tiden mot de store aktørene som har helt andre innkjøpspriser fra asfaltverkene. Det kan skille mye, og da må vi som er noe mindre finne andre måter å vinne på. For eksempel er vi svært fleksible, og sjåfører på våre asfaltbiler blir ikke sittende til lasset er tømt, men hopper ut av hytta og bidrar også på selve asfalteringsjobben. På den måten kanskje vi sparer et årsverk på laget, noe som kan være avgjørende. I tillegg får våre ansatte en mer variert hverdag, noe jeg tror de setter pris på, sier Kamperhaug.

Bygger relasjoner

Asfaltentreprenøren har mange maskinentreprenører som sine kunder, og tar få private oppdrag. I tillegg blir de jevnlig brukt av store industrivirksomheter i Nedre Glomma.

- Vi bruker liten tid på offentlige anbud da slike rammeavtaler ofte er krevende og kan virke hemmende på den daglige driften. Har vi inngått en avtale må de kundene prioriteres, noe som kan være vanskelig for en liten virksomhet som vår. I stedet har vi bygd relasjoner med mange entreprenører og bedrifter, og siden vi har gjort en god jobb, blir vi kontaktet på ny, sier Espen Kamperhaug.

God back-up

Det er ganske stille hos en asfaltentreprenør vinterstid. Ludvig Kamperhaug AS etablerte derfor tidlig snøryddingstjeneste i vinterhalvåret, noe som har vært et godt bidrag ikke minst denne vinteren.

- Vi har mange kunder på industrifeltet på Bjørnstad, der vi også holder til, noe som er praktisk både for oss og våre kunder. Det gjør at vi kan trå til raskt når snøen kommer. Men vinterhalvåret innebærer også mye vedlikehold og småreparasjoner, noe vi gjør i eget verksted. Alt utstyret skal være i topp stand når telefonene begynner å ringe over påske, slik de alltid gjør. Vi har god back-up på maskinsiden, noe som er en trygghet for våre kunder. Selv om vi får et maskinproblem, har vi alltid en erstatter å sette inn. Derfor investerte vi i enda en maskinutlegger i fjor og har nå totalt seks. Vi føler at vi har en god struktur i virksomheten for å møte fremtidens behov.

Østfolds eldste

Ludvig Kamperhaug AS opererer med tre asfaltlag i sesongen – to maskinlag og ett håndleggerlag. Det er viktig å kunne tilby begge.

- Alle våre ansatte har lang erfaring og god kompetanse innenfor våre fagfelt. De er fleksible og står på til jobben er gjort. Hos oss kan man ikke gå hjem klokka fire hvis det kommer 30 tonn asfalt. Da må den legges først, og det vet våre ansatte. Vi føler vi har de rette fagpersonene på rett plass, og det er viktig for Østfolds eldste asfalteringsvirksomhet, sier Espen Kamperhaug.