Urbant sentrum uten kompromiss

Arkitektkontoret embark og Aurskog-Høland kommune har virkelig funnet hverandre i utviklingen av Bjørkelangen sentrum.

Christian Bratz, Simon Prinz, Dusica Plazincic og Michael Bowe i embark AS tror Bjørkelangen kan bli et eksempel til etterfølgelse for sentrumsutvikling.
Christian Bratz, Simon Prinz, Dusica Plazincic og Michael Bowe i embark AS tror Bjørkelangen kan bli et eksempel til etterfølgelse for sentrumsutvikling.

– Det er ikke mange kommuner som lager en sentrumsplan og holder seg så kompromissløst til den. Det gjør Bjørkelangen sentrum til et usedvanlig spennende prosjekt, forteller arkitektene Michael Bowe og Christian Bratz i embark AS.

De viser tegninger og forteller om byggene som i disse dager reiser seg i sentrum av Aurskog-Hølands administrasjonsby.

– Det er utrolig kult at de hardnakket har gått for dette moderne prosjektet. Mange kan snakke om det, men det ender ofte med kompromisser når andre faktorer viser seg å veie tyngre.

Alle aktører trekker sammen for å realisere et nytt Bjørkelangen sentrum.

– Planene for utvikling av Bjørkelangen blir realisert til punkt og prikke, og vi er stolte av å få anledning til å bidra, sier arkitektene.

Tar det grønne inn i byen

embarks rolle er blant annet å videreutvikle kjøpesentret Alti Bjørkelangen med nye forretningslokaler, som bygges sammen med kontorlokaler og leiligheter.

Bjørkelangen sentrum blir transformert til en urban bykjerne.

– Nå får langt flere muligheten til å bo og jobbe i direkte nærhet til bykjernen og alle dens servicefunksjoner. Alt peker mot et mer livlig midtpunkt i byen.

– Gågata løftes fram. Det vil gi mer fokus på populære tilbud som uteservering.

Over arealene til næring, service og kontor har embark tegnet to boligblokker på henholdsvis fire og seks etasjer.

– Det blir 46 leiligheter på mellom 60 og 130 kvadratmeter. Over leilighetsblokkene etableres takhager som inviterer til opphold morgen som kveld.

Selv om det blir mer byfølelse i Bjørkelangen enn tidligere, er det langt fra noen asfaltjungel som bygges.

– Vi tar det grønne inn i byen. Mellomrommet mellom blokkene skaper en grønn takhage og taket på det eksisterende kjøpesenteret blir plantet med bergknapp slik at beboerne får flest mulig grønne flater å kikke ned på.

Et stort, lite prosjekt

Arkitektkontoret legger ikke skjul på at det er en komplisert oppgave de har tatt på seg.

– Det er ikke et spesielt stort prosjekt. Likevel har det alle komplikasjonene på i et forholdsvis lite område, smiler Bowe. Det lille, store prosjektet passer som hånd i hanske med embark.

– Vi er et lite, stort arkitektkontor. Det er ikke tilfeldig at vi får en oppgave som Bjørkelangen. Vi har flere tiår med erfaring fra denne typen prosjekter. embark har kontor i hovedstaden, men tegner bygg i hele Norge.

– Vi har særlig kompetanse når det kommer til avveining av hensyn i prosjekter med forskjellige funksjoner på flere nivåer, og har lang erfaring med komplekse prosesser. Bjørkelangen passer derfor godt inn i embarks overordnede mål som arkitektkontor.

– For embark er arkitektur et verktøy for å skape attraktive og levende steder. Vi tror Bjørkelangen kan bli et eksempel til etterfølgelse for hvordan sentrumsutvikling på mindre tettsteder kan foregå i møtet med vern av matjord.