Uvanlig arbeidsplass fyller 40 år

GRESSVIK: Pettersen & Pinderød AS er en arbeidsplass utenom det vanlige på mange områder. Ikke minst fordi de alltid har hatt en kvinnelig daglig leder. Nå feirer de 40 år.

Pettersen & Pinderød AS er en arbeidsplass utenom det vanlige på mange områder. Ikke minst fordi de alltid har hatt en kvinnelig daglig leder. Nå feirer de 40 år.

Bedriften er spesiell også fordi ansatte er organisert, og fordi de er en ISO-sertifisert miljøbedrift. Organisering i dette gamet er ganske uvanlig, mens miljøsertifiseringen er enestående i en bransje som etter hvert har mange aktører lokalt. Men da familiene Pettersen og Pinderød fant ut at de skulle starte med slamsuging på begynnelsen av 1980-tallet, var de helt alene om dette i Fredrikstad. Det startet imidlertid med noe helt annet.

Tøffe tider

Virksomheten som fortsatt har de samme eierne, Jan-Erik Pettersen, Rita-Lill Pettersen og Torbjørn Pinderød startet faktisk med asfaltering i 1979 og er i dag en stabil arbeidsplass med god økonomi. Eierne har hele tiden vært opptatt av nøktern forsiktighet, de ansattes velvære og å gi tilbake til det samfunnet de opererer i. Det har gitt en harmonisk arbeidsstokk og et godt omdømme i hjemkommunen Fredrikstad. Selv om det var noen tøffe år under jappetiden på 80- og 90-tallet, har de møysommelig bygd sten på sten de siste 25 årene.

Utrolig stolt

- Jeg er svært stolt av det mine foreldre og Torbjørn Pinderød har bygd opp gjennom 40 år. Min mor Rita Lill fungerte i praksis som daglig leder i 30 år før jeg overtok, og hun banet vei og tok mange støyter som kvinne i en mannsdominert bransje, der omgangstonen ofte var litt røff. I dag opplever jeg en helt annen respekt fra både kunder og ansatte enn det som var vanlig på hennes tid, sier Linda Pettersen.

Hun kom hjem fra en profesjonell dansekarriere i Tyskland med to verdensmestertitler i bagasjen og tok over som daglig leder for åtte år siden. Det var litt av en overgang, men hun var godt forberedt. Ikke minst gjennom morens faste rammer under oppveksten.

Endelig vaktfri

- Hun er jo født inn i dette, siden vi startet i en brakke med jordgulv på Seut og med kontorplass på hennes barnerom hjemme i huset. Hun var med fra start enten hun ville eller ikke. Da hun tok over som leder var jeg derfor aldri i tvil om at hun ville lykkes, sier Rita Lill Pettersen. Hun er nå pensjonist og har litt roligere dager etter 30 år med 24 timers døgnvakt.

- Det har vært tøft enkelte ganger, men vi ga aldri opp og nå er jeg glad for å se at fremgangen fortsetter.

Avtale i 35 år

- Den aller første jobben vi hadde var da vi asfalterte plassen foran trappa ved Borge kirke. Etter få år valgte vi å investere i tre brukte slamsugerbiler som vi bygde om til to, og da startet vi med å tømme gatesluk. Etter hvert kjøpte vi også bil med høytrykksspyling og ble senere den første operatøren som kunne levere spyling med 900 bar trykk i vårt distrikt. Den tekniske utviklingen gikk fort på den tiden og vi har alltid likt å være i forkant, sier Torbjørn Pinderød.

Han legger til at de fikk en del nye oppdrag som følge av den nye bilen, blant annet innenfor industrien med kunder som Borregaard, Denofa, Frevar og Fredrikstad kommune. I år har de faktisk hatt rammeavtale med kommunen i 35 sammenhengende år. Mangeårige faste kunder preger kundelisten.

Sjelden sertifisering

Bedriften bygde og flyttet inn i dagens lokaler på sin egen 8-årsdag i 1987. Det var midt i den verste jappetiden med en rente på 20 prosent på det verste. Men med ben i nesa og fast tro på fremtiden jobbet de seg gjennom problemene. Nå er de bransjens eneste operatør med ISO-14001 sertifisering på østlandet.

- Vi fokuserer på miljø både internt og hos kundene. Dette er ikke noe vi bare sier, men som vi etterlever. Det er bra for de som jobber her, for kundene og for kommende generasjoner.

Gode ansatteordninger

Etter de harde årene på 1990-tallet vokste bedriften raskt til cirka 10-12 ansatte, og der ligger antallet også i dag. Konkurransen har endret seg kraftig siden starten, men det tenker dagens ledelse lite på. I stedet fokuserer Linda Pettersen på egen bedrift og å utvikle egne tjenester.

- Vi har nok med å tenke på oss selv og ser verken til høyre eller venstre. I stedet er vi ryddige og trofaste mot både ansatte og våre fantastiske kunder. Vi har etablert både bedriftshelsetjeneste, helseforsikring og AFP  for ansatte og har like vilkår for alle, uansett rolle i bedriften, forteller 48-åringen. Hun har alltid vært opptatt av både idrett og kultur, sterkt påvirket av sin suksesskarriere på parketten.

Stolt av å kunne bidra

- Bedriften har alltid vært involvert i og støttet lokal idrett og kultur, alt fra håndballturneringer til Tall Ships Race. Vi føler vi har et samfunnsansvar, og det gir oss en god følelse å kunne bidra til fellesskapet. Vi er veldig stolte av å få være en bidragsyter i Fredrikstad.

Store sko

De neste årene skal Linda Pettersen lede en fremoverlent virksomhet med sterkt fokus på både miljø og teknikk. Dessuten ønsker hun å fortsatt ta vare på de ansatte og bidra til godt samarbeid. Hun roser alle og trekker frem deres innsats som viktig for at bedriften kan feire 40 år.

- Jeg har gått en knallhard skole som startet med rengjøringsjobb for mamma og har fått lære nøyaktighet, god struktur og disiplin helt fra barnsben. Jeg har store sko å fylle som leder etter henne, men er innstilt på å klare det.

 


Pettersen & Pinderød AS

Østkilen 12
1621 Gressvik

69 32 96 00

www.pogp.noKlikk en emneknagg for å lese mer: