Hjelper kommuneansatte i Halden å unngå uførefella

Siden 2021 har Halden kommunale pensjonistkasse (HKP), Halden kommune og People@Work jobbet tett sammen for å holde kommuneansatte i jobb.  Et pionerarbeid som allerede har gitt oppsiktsvekkende resultater.

Bilde av tre menn som går og prater på en bryggekant i Halden
F.v.: Eivind Borring Hansen, daglig leder i Halden kommunale pensjonskasse, rådgivende lege Geir Riise og Anders Sætre, daglig leder i organisasjonen People@Work.

– I løpet av fjoråret gikk fire av «våre» kommunalt ansatte tilbake i jobben etter å ha vært på uføreytelser, og sju gikk videre til andre arbeidsgivere. I den samme perioden var det statistisk forventet at 29 nye personer ville ha behov for uførepensjon. Resultatet ble 14, forteller Eivind Borring Hansen, daglig leder i Halden kommunale pensjonskasse.

I tillegg til at det er god samfunnsøkonomi å ha flest mulig i arbeid, ga det HKP en besparelse på ca. 18,5 millioner kroner i 2023. Det gjør at de kan tilby sine produkter til en lavere pris.

– Først og fremst handler dette om mennesker, understreker han.

– Alle ønsker å stå i jobb, men mange opplever det som utfordrende, av ulike årsaker. Sammen prøver vi å legge til rette for en god retur til yrkesaktivitet for våre medlemmer som har falt ut av –, eller er på vei til å falle ut av arbeidslivet.

Best på opplevelser

Halden kommunale pensjonskasses forretningsidé er å være det beste alternativet for administrasjon og forvaltning av pensjonsordningen for de ansatte i Halden kommune, samt foretak tilknyttet kommunens virksomhet. Ved årsskiftet, hadde Halden kommunale pensjonskasse 2358 aktive medlemmer av totalt 4677 medlemmer med oppsatte rettigheter – inklusive 373 uførepensjonister. Pensjonskassen har en forvaltningskapital på 3,6 milliarder kroner.

– Produktene vi tilbyr, er strengt lovregulert og identisk med øvrige pensjonsselskaper. Derfor må vi skille oss ut på andre områder, slik som pris og opplevelse for våre medlemmer.

HPK har engasjert Geir Riise som rådgivende lege, og alle medlemmer av pensjonskassen tilbys medisinsk vurdering av forebyggende tiltak som kan redusere videre sykefravær eller uførhet. Riise er tidligere generalsekretær i Den norske legeforening, og har lang erfaring innen arbeid med helse-, miljø- og sikkerhet i blant annet Statoil, NHO og Posten-konsernet.

En styrking i administrasjonen som har gitt svært god avkastning i at flere står i jobb lenger og unngår uførefella. Stikkordet for suksessen er tidsfaktoren, påpeker Riise.

– Det handler om å få til en samtale tidligst mulig for å finne årsaken til fraværet og hva som kan gjøres av forebyggende karakter. Utstøtningsmekanismene fra arbeidslivet starter tidlig.  Ingen er hundre prosent syke, og alle ønsker i utgangspunktet å gjøre nytte for seg. Arbeidsplassen er også en viktig arena for å oppleve mestring og tilhørighet. Blir du gående hjemme, og ingen forventer noen ting av deg, forventer du til slutt ikke noe av deg selv heller. Da kan veien tilbake til arbeid være fryktelig lang. Derfor er det utrolig viktig å kartlegge årsaker på et så tidlig stadium som mulig. Tett på ledelse er viktig, bry seg om og finne løsninger i fellesskap

– Alle uføretrygder starter med en første fraværsdag, minner han på. 

Gjennom veiledning av enkeltpersoner, skaper vi en mye større bevissthet rundt mestring og tilhørighet. Riise presiserer at han ikke snakker om diagnoser i møtene med de ansatte, men om hvilke muligheter de har med sine helseplager. Mange ganger  er fraværet relatert til arbeidsmiljøet.

– Jeg stiller åpne spørsmål om hva de selv ønsker, slik at de blir trygge på at de har styringen på sine egne valg. En bevisstgjøring de tar med seg til sine respektive fastleger. Legenes viktigste rolle i dette samspillet er å holde døra til arbeidslivet åpent mot arbeidsplass når det er helsemessig forsvarlig.  

People@Work var på ballen

Eivind Borring Hansen forteller at de var ekstremt heldig med timingen, da de introduserte modellen med å involvere rådgivende lege og saksbehandlere svært tidlig i sykefraværstilfeller.  

– Det viste seg at kommuneledelsen allerede hadde engasjert Anders Sætre i organisasjonen People@Work, til å gjennomføre aktiviteter for å redusere korttidsfraværet. Dermed kunne vi komme inn og forsterke arbeidet som var startet av Anders og ledelsen i Halden kommune som hadde gitt svært gode resultater.

– Kort fortalt dykket vi ned i fraværsstatistikkene og registrerte at det ofte var store variasjoner selv innen de samme enhetene. Deretter gjennomførte vi en dags workshop med fokus på hvordan lederne som kunne vise til lavt sykefravær over tid jobber. På den måten fant vi sammen fram til en oppskrift for beste praksis, som vi satte i system og innførte på alle nivåer og i alle avdelinger. Å skape endring handler om å finne ut hva som fungerer, gjøre mer av det og sikre gjennomføring! 

– Med Geir Riise og Halden kommunale pensjonskasse på laget er arbeidet blitt grundig forsterket, og resultatene er fantastiske!


Tett-på-ledelse er kjernen i metodikken

«Tett-på-ledelse» er et svært sentralt begrep i metodikken. Blant annet gjennomføres det nærværssamtaler om noen er borte mer enn tre dager i løpet av året. Ved å redusere korttidsfraværet, reduseres langtidsfraværet, påpeker trioen.

– God ledelse og tett oppfølging er helt avgjørende for å lykkes. Det verste man kan gjøre, er å vente og «se an» om en medarbeider ikke kommer på jobb. Det beste er å stille krav og forventninger. Det er generelt altfor mange som får være i fred med sine problemer, uten at man i tilstrekkelig grad blir fulgt opp og tatt vare på. Dette handler om menneskesyn; det å ha respekten for det enkelte mennesket.

De understreker også at dette arbeidet ikke er et prosjekt, men en arbeidsmetode. Dette er beste praksis som er satt i system.

Alle berømmer ledelsen og tillitsvalgte i kommunen for deres vilje og evne til å tenke nytt, og hvordan dette er blitt forankret i hele organisasjonen. Også de ansatte har respondert svært positivt, som er kommet til synlighet blant annet ved at medarbeidertilfredsheten har økt med nesten 10 prosent.

– Det er skapt masse positiv energi, der alle deler åpent sine mål og erfaringer og man lærer av hverandre.

Resultatene i Halden har ikke gått upåaktet hen, og allerede er det ti kommuner som har adoptert modellen.

– Dette fraværsarbeidet kan lett overføres til alle arbeidsplasser. «Look to Halden!», er det energiske trekløverets klare oppfordring.