Strukturerte arbeidsforhold skal løfte Sparta videre

Henning Svendsen fikk nye arbeidstider da han byttet bankjobben med stillingen som daglig leder i Sparta Sport i fjor. 

Henning Svendsen har brukt mye av sin lederkompetanse fra finansbransjen i jobben som daglig leder i Sparta Sport. Innen nesten sesong skal klubben ha fjernet sin tyngende ryggsekk, samt økt inntektene fra sine samarbeidspartnere med 20 prosent.
Henning Svendsen har brukt mye av sin lederkompetanse fra finansbransjen i jobben som daglig leder i Sparta Sport. Innen nesten sesong skal klubben ha fjernet sin tyngende ryggsekk, samt økt inntektene fra sine samarbeidspartnere med 20 prosent.

Henning Svendsen fikk nye arbeidstider da han byttet bankjobben med stillingen som daglig leder i Sparta Sport i fjor. Fra en strukturert og oversiktlig hverdag med faste og fungerende systemer, hadde han plutselig all verdens ulike småjobber.

Han var ikke helt uforberedt, siden han har mangeårige verv i ulike styrer i klubben og kjente til et idrettslags utfordringer på driftssiden. Nå har han gjort noe med fenomenet og samtidig satt klare mål for fremtidens drift.

Frivillige

Arbeidsoppgaver som ikke er inntektsbringende, blir nå utført av et velsmurt frivillig apparat, mens de ansatte sørger for økonomisk styring, salg og marked. Omsetningen skal økes med to millioner kroner årlig og skal nærme seg 25 millioner kroner om fire år, med dagens hall og fasiliteter. Jobben med å øke samarbeidspartnernes engasjement med 20 prosent neste år er for lengst i gang, og mange har sagt ja allerede.

Det lover godt for en klubb som ikke får ut sitt fulle potensial, blant annet på grunn av en gammeldags og tungdrevet ishall, høy kommunal leie og manglende tillatelse til å servere den vanlige tilskuer en middag og øl før, og under kampene.

Bare en løsning på de to sistnevnte punktene kunne gitt økonomiske rammer som ville løftet de sportslige resultatene ytterligere et par hakk. Og alle vet hva bedre sportslige resultater gjør med publikumsinteressen.

Det handler nemlig om små marginer før Sparta slåss om medaljer med de store igjen.

Nedslående tilstandsrapport

– Drømmen er selvfølgelig å få bygget en ny og sentrumsnær ishall, gjerne en moderne flerbrukshall, og før eller senere må det jo bygges en slik i Sarpsborg Nå jobber vi konkret med å bearbeide politikerne for at planleggingen av et slikt anlegg kan komme inn i diskusjonen i den kommunale hverdagen i rådhuset.

Tilstandsrapporten om dagens anlegg, som Multiconsult presenterte for noen uker siden, forteller at det må investeres ca. 64 millioner kroner i dagens anlegg for å løfte det tekniske anlegget til 2020-nivå.

– Det betyr at vi får en bedre hall med sikrere tekniske løsninger, men at fasilitetene for publikum ikke blir særlig bedre. Det er ingen fremtidsrettet løsning, med tanke på at selve hallen fortsatt vil være mer enn 50 år gammel.

Vil omsette mer

Som følge av manglende fasiliteter og tillatelser legger dagens tilskuere igjen ca. 17–18 kroner på kaffe eller pølse i Sparta Amfi, etter at de har løst billett. Til sammenligning legger gjestene i DNB Arena i Stavanger igjen nærmere 130 kroner på mat og drikke.

Med et tilskuertall på 2.000 på Spartas hjemmekamper og et cirkatall på 22 hjemmekamper i sesongen, betyr det en tapt omsetning på rundt 4–5 millioner kroner for Sparta. I tillegg kommer inntektene fra en ventet økt tilskuermengde som følge av mer publikumsvennlige løsninger. 500 nye tilskuere gir fort ytterligere et par millioner ekstra i inntekt.

Samarbeider med klubber

I dag har klubben et lønnsbudsjett for sin sportslige satsing på 6–7 millioner kroner. Ifølge Henning Svendsen bør dette økes med ca. 2–3 millioner for å kunne kjempe om topplasseringer. Med andre ord: Selv uten ny hall, men med utvidede serveringsmuligheter og noen flere publikummere, kan klubben få økonomisk handlerom til å slåss om nye mesterskap.

– Vi samarbeider i dag med Sarpsborg 08, FFK og Stjernen for å påvirke politikerne til å åpne opp for nødvendige bevillinger til å kunne servere en halvliter øl til den vanlige tilskueren, både før kamp, i pauser og etter kamp. Vi håper Norges Fotballforbunds nye og positive syn på saken vil være en drahjelp, sier Svendsen. 

Tar av ryggsekken

Fortsatt har imidlertid Sparta økonomiske utfordringer fra tidligere år å stri med. Henning Svendsen satte raskt i gang en «opptelling» da han tok over roret, og nå er oversikten klar. Spartas ryggsekk tynges av en gjeld på ca. to millioner kroner som skal fjernes før neste sesong.

– Vi velger å være helt åpne med våre utfordringer og har satt i gang «Operasjon ryggsekk», som er en bønn til supportere og samarbeidspartnere om å bli kvitt sekken. Vi har fått med oss et par nøkkelpersoner, som igjen har aktivisert sitt eget nettverk, slik at vi allerede er mer enn halvveis med jobben. Vi har også klart å etablere forhold til nye partnere.

Stadig flere ser nemlig verdien av å være med i Spartas nettverk, der bedrifter gjør lønnsomme forretninger med hverandre.

– Vi satser hardt på B2B-nettverket vårt, som består av en rekke attraktive bedrifter i de fleste bransjer. Vi har etablert en veldig positiv gruppe som er lett å komme inn i for nye deltakere. De som ønsker å delta, kan bare ta kontakt med kontoret, så kan man være med på neste samling!


Sparta Sport

Sarpsborgveien 10
1711 Sarpsborg

69 16 12 13

www.sparta.no



Klikk en emneknagg for å lese mer: