Må attraktivt boligområde vike for jernbanen?

HALDEN: De har brukt 14 millioner og fem år på å planlegge en helt ny bydel som fikk ja av bystyret i 2015.

De har brukt 14 millioner og fem år på å planlegge en helt ny bydel i Halden som fikk ja av bystyret i 2015. Så ga Bane NOR plutselig rødt lys på ubestemt tid, til eiernes store fortvilelse.

Norske Helsehus AS kjøpte de sentrumsnære områdene Tyska og Hollenderen, opprinnelig eid av Saugbrugs, av Halden kommune for 100 millioner kroner i 2013.

Smarte bydeler

Områdene skulle utvikles til grønne og smarte bydeler, med boliger for alt fra barnefamilier, studenter og tilrettelagte boliger. Alt kombinert med et helsehus, bydelshus, caféer, restauranter, egen båthavn, strandpromenade og et stort parkområde, “Drømmeparken”, som kommunen skulle etablere. Haldens eget Aker Brygge.

- Vi har brukt 14 millioner og fem år på å planlegge alle detaljer, og fikk ja til reguleringsforslaget i bystyret i 2015, forklarer Tore Borthen, administrerende direktør i Norske Helsehus AS.

Området, som ligger rett nedenfor Rød gård har umiddelbar nærhet til vannet, store rekreasjonsområder, et kjøpesenter i umiddelbar nærhet og kort vei til sentrum. Planen var først å bygge ut Tyska med ni kompakte kvartaler i en arkitektur som samsvarer med eksisterende bebyggelse i sentrum.

Stopper byutvikling i lang tid

Saken ble sendt ut til offentlig høring sommeren 2015, som den må, men da satte Jernbaneverket foten ned i påvente av en nært forestående Intercity-plan. Nå, tre år senere, uttaler Bane NOR at InterCity til Halden vil få en utsettelse, denne gangen på ubestemt tid.

- Vi har vært tålmodige, og har fint kunne vente tiden som har vært, men nå har altså Bane NOR parkert oss på et sidespor på ubestemt tid. Det går ikke bare utover oss, men hele byen. De kan jo ikke stoppe byutviklingen i Halden de neste 20-30 årene mens vi venter på toget? En dobbeltsporet togtrasé gjennom hele byen er vel kanskje også en lite fremtidsrettet løsning? Skal disse flotte strandområdene mot Iddefjorden virkelig bare ligge brakk, når dette er noen av byens mest attraktive boligområder, spør en frustrert, skuffet og fortvilet Borthen.