fbpx
Naringsliv.no
 

Stena Recycling foredler ressurser og leverer nye råvarer til industrier over hele verden. De maksimerer gjenbruk av jordens ikke-fornybare ressurser og bidrar til at bedrifter når sine bærekraftsmål.

Det som for noen bare er søppel er gull for oss, også bokstavelig talt. For visste du at det finnes gull i pc’en din? Det er ikke store mengder, men til sammen blir det verdier av det, forklarer Mads Borgen, prosjektleder jern og metall i Stena Recycling, filial Ausenfjellet i Frogner.

Hver eneste dag får Stena Recycling på Romerike inn rundt 400 bur med elektronisk avfall. De har 10.000 bur som til enhver tid står ute hos kunder. De fylles med ledninger, ladere, mobiltelefoner, skjermer, pc-er og all slags elektronikk. I en stor hall havner alt på transportbånd og sorteres manuelt av ansatte med trente øyne for hva som skal hvor. Mye kan enten gjenbrukes eller gjenvinnes, og det er viktig å vite hva. Og sortere det fra hverandre.

Store på jern og metall

I utgangspunktet tar virksomheten imot alle typer avfall, men samarbeider med andre aktører om håndtering av for eksempel organisk avfall og andre typer avfall som Stena Recycling selv ikke bearbeider videre. I tillegg jobber de mye ut mot prosjekter ved jernbanen,  demontering av kraner og tilbyr helhetsansvar for rivingsarbeid inkludert håndtering av avfallet på en miljøvennlig og kostnadseffektiv måte.

Vi tar imot 17.000 tonn jern og andre metaller i året, og har investert i moderne utstyr, blant annet magneter og kraftige metallsakser, som klipper opp alt fra småting til store jernbaneskinner og h-bjelker. Hovedkundene våre er gjerne store bedrifter som Jotun og Avinor, men vi får fra hele landet, ikke minst fra bønder, som nå ser verdien av å levere inn utrangerte maskiner og faktisk tjene på det, fortsetter Jørann Andresen, Key Account på jern og metall, som begynte i bedriften 1. mars i år.

Manuelt arbeid sørger for at ulike kvaliteter stål, aluminium og kobber sorteres ut, samles, presses i kuber og lagres på paller. Metallene smeltes om og gjenbrukes, og kan ende opp som alt fra bildeler til armeringsjern i nybygg. Aluminium i store mengder sendes videre til Stenas anlegg i Älmhult i Sverige, der det smeltes om til barrer eller selges i flytende form.

Resirkulering av batterier

Stena Recycling investerer nå en kvart milliard kroner i en ny resirkuleringsprosess for batterier. Investeringen innebærer et helt nytt anlegg i Halmstad, Sverige, og gjør det mulig å resirkulere 95 prosent av et litiumionbatteri, som blant annet er det vanligste batteriet i elektriske kjøretøyer.

- De siste årene har vi sett sterk vekst i litiumionbatterier generelt og spesielt i elbiler, og den veksten vil fortsette. Da er det viktig å kunne dekke kundenes behov for å ta vare på brukte batterier på en trygg og miljøvennlig måte. Batterisenteret her på Ausenfjellet vil gjøre en første sortering, de-elektrifisering og demontering av batteriene, deretter vil mesteparten av resirkuleringen skje i Halmstad. Gjennom samarbeidet med det multinasjonale selskapet Johnson Matthey, vil innholdet i batteriene opparbeides til  høykvalitets raffinerte materialer som kan brukes til produksjon av nye litiumionbatterier.

Trygg og sikker gjenbruk og gjenvinning er sentralt i alle Stena Recycling sine prosesser, samtidig som målet er å maksimere effektiviteten av ressursene. 

Rett og slett Sirkulærøkonomi i praksis!


Stena Recycling AS

  Tretjerndalsvegen 70, 2017 Frogner

  63 86 86 00

  www.stenarecycling.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: