Batteriretur er verdens ledende gjenvinningsvirksomhet for brukte batterier. I 2016 og 2017 håndterte de flere batterier fra elektriske kjøretøy enn resten av Europa til sammen.
Det finnes et EU-direktiv for håndtering og gjenvinning av batterier, og detter også implementert i norsk lovgivning. Men det er faktisk ikke nasjonen Norge alene som oppfyller direktivet, men Batteriretur bidrar mest av alle, siden de håndterer mer enn 90 prosent av alle batterier her til lands. Posisjonen til bedriften er ledende internasjonalt, og de store bilprodusentene er på jevnlig besøk.
- Vi er en non-profitt-virksomhet eid av batteribransjen selv og liker ikke å skryte av vår egen fremgang, men faktum er at Batteriretur er lengst fremme i verden på gjenvinning av elbilbatterier. Vi startet et prosjekt på dette i 2012 og har derfor et stort forsprang på utenlandske operatører, sier daglig leder Fredrik Andresen.
Han leder en virksomhet med 17 ansatte på to lokasjoner, Fredrikstad og Sandefjord. Nylig flyttet bedriften inn i et moderne, luftig og oversiktlig anlegg på Øra, der en rekke andre gjenvinningsbedrifter også har tilhold.
Lokale leverandører
- Vi merker allerede stor effekt av flyttingen, ikke minst når det gjelder transport ut og inn av anlegget. Her har vi kort vei til havna, og bruker langt mindre tid på logistikk enn før. Beliggenheten er perfekt for vår type virksomhet, og vi har en rekke underleverandører av varer og tjenester i nærheten. Vi er bevisste på å bruke lokale samarbeidspartnere, selv om det skulle koste litt ekstra. Det har også en miljøside, sier Andresen.
Innovative løsninger
Mens det sorteres og demonteres batterier over en lav sko i Fredrikstad, foregår det mye forskning og utvikling i Sandefjord. Bedriftens egne ansatte har utviklet en løsning på store containere, fylt med brukte bilbatterier for lagring av strøm, produsert av for eksempel solcellepaneler eller vindkraft. Nå foregår også et arbeid for å finne en løsning på å tappe reststrøm fra innsamlede batterier og lagre det til eget bruk. Blir dette en suksess, kan Batteriretur i fremtiden også ble en strømprodusent som leverer til det kommersielle nettet.
- Det er selvfølgelig en mulighet, men først og fremst vil vi lagre strøm til eget bruk. Vi er fortsatt en gjenvinningsbedrift, og det skal vi holde fokus på. Hvis andre bedrifter ønsker å ta opp våre ideer og kan du bruke de i egen virksomhet er det positivt. Vi har allerede stor pågang fra bedrifter over hele verden.
Roboter skal gjøre jobben
Batteriretur har cirka 4 000 kvadratmeter plass på det nye Øra-anlegget. Likevel er planene for utvidelse med ytterligere 10 000 kvadratmeter allerede klare. Selskapet har en opsjon på utvikling av nabotomta i fem år, og den blir trolig benyttet i løpet av kort tid. Planen er å etablere en egen hall for demontering av elbilbatterier, og hallen vil bli «bemannet» med roboter, hvis alt går etter planen.
- Anlegget ville krevd alt fra 80 til 140 elektrikere i arbeid, og det er ikke mulig å få til. Man får ikke faglærte elektrikere til å demontere brukte batterier i en hall, og dessuten er det en viss risiko forbundet med spenningen i denne typen batterier. Derfor er roboter en bedre løsning, men foreløpig har vi ikke utviklet disse ennå. Vi trenger roboter med kunstig intelligens som både skanner, identifiserer og demonterer, og det er en utfordring. Men jeg er sikker på vi løser den i samarbeid med norske utviklere, sier Andresen.
Eksporterer blybatterier
Bilbatterier står for den største delen av batterihåndteringen på Øra. Et slikt batteri består av mellom 60 og 70 prosent bly, og mer enn 97 prosent blir gjenvunnet hovedsakelig i England og Spania. Blyet forringes ikke av bruk og kan derfor gjenvinnes gang på gang. I løpet av ett år sender Batteriretur opptil 1,3 millioner blybatterier med skip fra Borg Havn etter at de er kontrollert og pakket forsvarlig.
Svensk robot sorterer 15 batterier i sekundet
Svenske Refind har utviklet sorteringsroboten som sorterer 15 batterier hvert eneste sekund hos Batteriretur i Fredrikstad.
Kunstig intelligens gjør at roboten er lært opp til å kjenne igjen de fleste småbatterier som måtte komme gjennom innsamlingen og bli lastet i det nye sorteringsanlegget. Fortsatt er den gamle løsningen i bruk som grovsorterer ut de store enhetene, som batterier til elverktøy og lignende. Men alle småbatteriene som vi kjenner fra brannvarslere og lommelykter går over i den nye robotstyrte sorteringen som klarer 500 kilo batterier i timen.
Maskinen har vært i drift i snart to måneder og fungerer som den skal.
- Den er svært effektiv og har gjort at vi kan betjene hele sorteringsanlegget for småbatterier med én person. I dag går den cirka seks timer i døgnet, men blir behovet stort nok, vurderer vi å kjøre den på to skift, sier daglig leder Fredrik Andresen.