Biogassanlegg for hele Østfold i horisonten

Går alt etter planen til Vireo, kan Rudskogen Biogassanlegg begynne kontinuerlig produksjon innen tredje kvartal 2027. Anlegget skal bli et regionalt samlingspunkt for biogassproduksjon, rettet mot landbruket i hele Østfold.

Bilde av mann
Vireos daglige leder Reinhard Lund-Mikkelson på den 25 mål store tomta på Rudskogen Industripark, der planen er byggestart for et nytt Biogassanlegg i 2026 og oppstart året etter.

Vireos gründer og daglige leder, Reinhard Lund-Mikkelson (47), møter Magasinet Næringsliv på tomten i Rudskogen Industripark. Her, på selskapets 25 mål store areal, ser Mikkelson for seg et toppmoderne biogassanlegg, til tross for at tomten i dag fremstår tom.

– Akkurat nå venter vi på behandling av vår søknad om økonomisk støtte fra ENOVA. Den skal i utgangspunktet være ferdig mot slutten av året. Det er fremdeles slik at man må ha investeringsstøtte for å få økonomisk bærekraft for etablering av biogassanlegg, sier Mikkelson.

– Vi jobber parallelt med søknaden til Statsforvalteren. Denne søknaden sendes inn i løpet av de kommende ukene. Andre offentlige søknader kommer senere i prosjektet.

Ideell plassering for Østfold

Rudskogen-prosjektet bygger på Vireos erfaring fra biogassanlegg på Sør- og Vestlandet, og beliggenheten i Rakkestad kommune er ideell for å kunne utnytte ressursene fra det nærliggende jordbruket i Østfold. Anlegget vil primært samle kumøkk og annet organisk avfall fra lokale gårder i store beholdere. Gjennom forråtnelsesprosessen dannes biogass og metangass, som omdannes til flytende biogass ved å kjøles ned til minus 155 grader – et volum redusert til en seks hundredel av opprinnelig størrelse.

– Den årlige biogassproduksjonen fra våre anlegg vil være nok til å holde 250 store lastebiler i drift gjennom hele året, sier Mikkelson.

I tillegg vil anlegget utvinne store mengder CO2, som nedkjølt til minus 30 grader kan selges for bruk til blant annet matproduksjon.

Sirkulærøkonomi i praksis

Ferdig utråtnet biomasse vil leveres til jordbruket som gjødsel. Denne er full av næringsstoffer som trekker raskt ned i jorda og tas lettere opp i plantene. Produsentene i landbruket vil merke dette som svært bra gjødsel – som langt på vei kan erstatte kunstgjødsel.

– Vi får en vinn-vinn-situasjon der landbruket får miljøvennlig gjødsel tilbake for sitt bidrag av organisk avfall. Vireo og andre aktører har gjort omfattende studier for å teste ut hva landbruket får igjen. Alle gårdbrukere som tar imot gjødsel fra oss, vil få en homogen gjødsel fri for ugressfrø og uten møkkelukt. Våronna vil lukte annerledes i fremtiden, sier Mikkelson.

Selskapet har utviklet identiske anlegg på Lista, Haugalandet, Dalane og Hardanger, alle etter samme standard og kapasitet.

– Anleggene er robuste og prosessene standardiserte, slik at vi kan drive dem døgnkontinuerlig med rundt ti ansatte per anlegg. Enkelte tidlige biogassanlegg har undervurdert luktproblematikken. Vireo har tatt dette på alvor og investert betydelige ressurser i et solid luftrenseanlegg. All behandling av råstoff blir gjort innendørs, slik at vi har god kontroll på potensielle luktkilder. Vi mener å ha et ledende design for lukthåndtering i bransjen, forklarer han.

En ny bransje i Norge

Som pioner i norsk biogassbransje har Vireo etablert seg som en ledende aktør. Selskapet ble startet av Mikkelson i 2021 og har utviklet seg med partnere til et betydelig navn i norsk biogassutvikling, både gjennom bygging og drift.

– Dette er en ny industri i Norge, men godt etablert i utlandet, særlig i Danmark. Nå skal vi også i Norge produsere biogass i stor skala slik at vi kan bidra enda mer til det grønne skiftet, sier han.

Biogassproduksjon krever samarbeid på tvers av flere bransjer, og Vireo har opparbeidet solid erfaring med å bygge relasjoner med aktører innen landbruk, fiskeri, renovasjon og transport. Sammen skal disse bransjene bidra med råstoff og gjøre biogass til en levedyktig del av norsk industri og energisektor.

Fra idé til ledende aktør

Firmanavnet Vireo ble unnfanget av Reinhard Lund-Mikkelson ved kjøkkenbordet på familiegården i Rosendal i 2021. Navnet har en dobbel betydning: I USA er Vireo en fugleart, mens det på latin betyr "grønn spire".

Mikkelson, som opprinnelig er fra Stord og utdannet ved Norges Handelshøgskole (NHH) i Bergen, startet sin karriere i offshoreindustrien på Nordsjøen. Senere ble han daglig leder for produksjonen av livbåter og kraner i Rosendal, rettet mot olje- og gassbransjen. I 2019 bestemte han seg for å gå over til biogassindustrien.

Sammen med sin kone og tre barn bor Mikkelson på en gård i Rosendal. I 2021 fikk Vireo et kraftig løft da Mikkelson inngikk partnerskap med åtte andre aktører. Sammen etablerte de de to første biogassanleggene i Hardanger og på Lista. Siden den gang har Vireo blitt en solid aktør i norsk biogassbransje, med omfattende kompetanse innen prosjektering, bygging og drift av biogassanlegg.