Drammen Liftutleie valgte Soleie – slapp millioninvestering

Solcelleanlegg på driftsbygningene uten investeringer vakte interesse hos Drammen Liftutleie AS. Nå har Soleie levert solceller på snart to bygninger, mens ytterligere to står for tur senere. Forventet innsparing er flere hundre tusen kroner i året.

Mann i refleksjakke sitter ved solcellepaneler
– Vi kommer på befaring. Deretter utarbeider vi et leietilbud til deg, forklarer Lars Erik Holmen, som er daglig leder i Soleie.
– Vi kommer på befaring. Deretter utarbeider vi et leietilbud til deg, forklarer Lars Erik Holmen, som er daglig leder i Soleie.

– Vi hadde i utgangspunktet ingen planer om å etablere solceller på våre bygg, forteller økonomiansvarlig Stian Olsen i Drammen Liftutleie.

– Det var Soleie som tok kontakt med oss, og løsningen vi fikk presentert gjorde at vi ble interessert. Kunne vi få et anlegg som sparte oss for flere hundre tusen kroner i året, uten å måtte investere millionbeløp, var det en løsning for oss. Foreløpig er anlegget ferdigmontert på ett tak på 1.000 kvadratmeter, men vi skal i gang i Sandefjord med et tak på 6–700 kvadratmeter om kort tid. Vi har valgt å fylle hele takflaten med solcellepaneler. På den måte vil produksjonen bli så stor at vi får dekket hele vårt årlige forbruk og kan selge resten av strømmen. Når alt er ferdig vil vi kunne spare opptil 400.000 kroner årlig, sier en fornøyd økonomiansvarlig.

Fire lokasjoner

Drammen Liftutleie har avdelinger i Sandefjord, Oslo og Kongsberg, men foreløpig er det bygningene i Drammen og Sandefjord som får solcelleanlegg.

– Vi har klare intensjoner om å montere på de to resterende avdelingene også, men det må noen undersøkelser til før vi kan sette i gang. Panelene skal stå der i 30 år, og da må vi være sikre på at takkonstruksjonene er solide nok. Når dette er gjort, er det ingen tvil om at det er Soleie som skal levere også der, sier Stian Olsen. 

Han legger til at det er vanskelige tider i byggebransjen, men at Drammen Liftutleie har hatt en bedre start på 2024 enn fryktet.

– Vi var litt redde for en større nedgang, men så langt ser ikke det ut til å slå til. Vi har fått en god start på året.

Uten økonomisk risiko

Soleie, som er eid av Østfold Energi og Akershus Energi, står bak Norges første leiemodell for solcelleanlegg til offentlige og private næringsbygg. Soleie tar investeringen og vedlikeholdet av anleggene, mens kunden får en forutsigbar leiekostnad. All solenergi som anlegget produserer, tilhører kunden, enten de bruker alt selv eller selger overskuddsenergien.

– Både eier og leietaker kan inngå avtale med oss, men resultatet blir det samme: Solenergi til fast pris og synlige bærekraftstiltak. Med oss på laget får du en samarbeidspartner som gjør at du raskt kan produsere din egen solenergi uten å ta risikoen ved å eie anlegget selv, sier daglig leder Lars Erik Holmen i Soleie AS.