Ovati er et innovativt produkt som gjør det mulig å samle solenergi direkte i taksteinen, og løser dermed den estetiske utfordringen med tradisjonelle, store solcellepaneler.
– Solcelletaksteinen har virkelig satt Skarpnes-navnet på kartet, sier Espen Stensøy, salgs- og markedssjef i Skarpnes (bildet). Etter en forsiktig lansering i Norge har de merket en økt etterspørsel, og ser nå mot internasjonale markeder som Sverige, Danmark, Finland og England.
– Produktet har vakt stor interesse og solgt bra i Norge, men vi kunne solgt enda mer om vi hadde hatt kapasitet til det, sier Stensøy, og forklarer at de har holdt noe tilbake for å sikre en kontrollert vekst.
Fra tradisjon til innovasjon
Tobarnsfaren fra Kristiansand har hatt en bratt læringskurve siden han begynte hos Skarpnes i Grimstad for åtte år siden. På den tiden har selskapets omsetning økt fra 115 til 200 millioner kroner, og de har også utvidet med oppkjøp av Alsvåg Plater i Sortland, en stålprodusent som bidrar med ytterligere 50 millioner kroner årlig.
Stensøy, med bakgrunn fra elektronikk- og bygningsbransjen, trekker frem fordelene ved å jobbe i et familieeid selskap med korte beslutningslinjer.
– Vi har en innovativ eier, og det gir oss handlingsrom til å utvikle både egne og eksterne merkevarer, sier han.
Artikkelen fortsetter nedenfor
Samarbeid med tysk ekspertise
I samarbeid med sin tyske partner Autarq GmbH startet Skarpnes utviklingen av solcelletaksteinen Ovati samtidig som Stensøy kom inn i selskapet. De første modellene fra 2016 hadde påklistrede solceller, men denne løsningen var ikke bærekraftig nok. Gjennom omfattende utvikling ble teknologien forbedret, og i 2022 lanserte de en ny versjon med integrerte solceller i hver stein.
– I fabrikken vår i Nebbenes i Arendal måtte vi lage helt nye former for å produsere de flate steinene. En av de største utfordringene var å lage en stein hvor skjøtene overlapper, og samtidig integrere solcellepanelet og kablingen, forteller Stensøy.
Leder an for fremtidens tak
Takstein har beskyttet norske bygg i generasjoner, og Skarpnes AS, som nå står for over 50 prosent av markedet, har vært en del av denne tradisjonen siden 1919. I dag ledes selskapet av fjerde generasjon Skarpnes, som fortsetter å tilpasse seg dagens krav til innovasjon og bærekraft.
Produksjonsanlegget i Arendal er godt kjent for tradisjonell betong- og tegltakstein, men med den nye solcelletaksteinen Ovati har de tatt steget inn i en ny æra. Navnet Ovati markerer også et brudd med de tradisjonelle taksteinsmodellene som enkelt- og dobbeltkrom, da de flate solcelletaksteinene har en egen produksjonsprosess.
– Ovati-taksteinene kan ikke kombineres med gammel takstein. Konseptet bygger på en fleksibel løsning der kunden selv kan velge hvor stor andel av takflaten som skal dekkes med steiner som har integrerte solceller. Selv om kapasiteten er noe lavere enn med vanlige solcellepaneler, er det fortsatt nok til å dekke strømbehovet for et hus, forklarer Stensøy.
Fakta
Som Norges eneste produsent av takstein med integrerte solceller, står Skarpnes i en unik posisjon med Ovati, utviklet i tett samarbeid med Autarq GmbH. Selskapet har ikke bare befestet sin plass som en innovativ aktør i det norske markedet, men ser også internasjonale muligheter for videre vekst.
Hva: OVATI er en integrert solcelletakstein som beskytter mot lekkasjer og produserer strøm. Det er Norges første BIPV (Building Integrated Photo Voltaic) basert på betongtakstein.
Fordeler: Estetisk løsning som både dekker takets funksjon og produserer strøm, noe som kan øke eiendommens verdi.
Holdbarhet: Solcelletaksteinene er seriekoblede og parallellkoblet på taket. De er lavvolt (under 120 V) og gir 13 W per stein, med minst 80% av opprinnelig kapasitet etter 20 år.
Vedlikehold: Tilnærmet vedlikeholdsfritt – installasjonen skjer uten micro-invertere og tåler belastninger som vanlig takstein.
Merverdi: Høyere estetisk verdi enn tradisjonelle solcellepaneler, som gir potensielt høyere salgssum for eiendommen.