Lagrer solenergi, går med 100.000 kroner i overskudd

Henriksen Snekkeri i Arendal har kunder som Slottet og Stortinget og leverer møbler og interiør av ypperste klasse. Da de valgte å bygge nytt produksjonsbygg for seks år siden, investerte de også i en rekke miljøvennlige løsninger.

Bilde av møbelfabrikk i Arendal med flott fasade
Solcelleanlegget på det flotte næringsbygget til Henriksen Snekkeri i Arendal går med 100.000 kroner i overskudd. (Foto: Mona Haugli)

Nå har de installert et omfattende solcelleanlegg på taket, og da ble Soleie en ganske selvfølgelig leverandør.

– Det ble til slutt et enkelt valg for oss, forteller daglig leder Ivar Grødal.

Han sier at de i utgangspunktet vurderte eget solcelleanlegg, men slo det fra seg da det ikke ville bli lønnsomt med datidens priser. Etter et par år tok de likevel opp tråden igjen.

Går med overskudd

Da Soleie kom på banen med sitt konsept, var det liten tvil.

– Vi slapp alle investeringer, produserer mer strøm enn vi til tider trenger, og lagrer overskuddsstrøm på et stort batteri. Vi er ennå ikke sikre på om det er stort nok, da det er såpass nytt at vi må skaffe oss mer erfaring for å finjustere løsningen. Det er mulig vi trenger dobbelt lagringskapasitet, men der får vi god hjelp fra Soleies eksperter, slik at løsningen etter hvert blir optimalisert, sier Grødal.

Han kaller Soleies løsning for genial. Etter første driftsår har Henriksen Snekkeri produsert strøm for 100.000 kroner mer enn anlegget koster å leie. Med en total strømregning på 4–500.000 kroner er det et solid bidrag.

– Det er jo svært fordelaktig for oss å slippe all risiko og ikke tenke på om anlegget vil fungere eller ikke. Det føles veldig trygt. Soleie besørger også all service og vedlikehold, og vi slipper alt arbeid. Vi har full nettilgang, slik at vi ser hvor mye vi produserer og kan følge med på hvor effektivt systemet er.

Artikkelen fortsetter nedenfor

Produksjon

Henriksen Snekkeri AS leverer kun spesialdesignede kvalitetsmøbler og interiør til både slott, storting og bedrifter. (Foto: Mona Haugli)

Fyller opp batteriet

Nettopp batteribruken er sentral i dette anlegget som dekker store deler av taket på produksjonsbygningen i Arendal. Behovet for strøm varierer nemlig, til og med innenfor en enkelt arbeidsdag, og målet med bruk av batterier er å kutte de store forbrukstoppene.

– Mange av våre ansatte liker å starte opp tidlig om morgenen, og da er det gjerne litt kjølig i bygget. Når lakkrommet i tillegg skal varmes opp, så er energibehovet stort.

Hvis noen også setter i gang noen av maskinene oppstår det høye topper, og selv om de kan være kortvarige, gir det store avgiftsutslag på strømregningen.

– I sommerhalvåret fyller vi opp batteriet med strøm fra solcelleanlegget etter at vi har gått hjem for dagen. I vinterhalvåret kan vi velge å fylle på om natten da strømmen fra nettet er som billigst og deretter bruke den lagrede strømmen fra batteriet i produksjonen om dagen.

Spesialdesignet kvalitet

Ivar Grødal er full av lovord om bistand og leveranser fra Soleie.

– De har helt fra starten vært serviceinnstilt og bidratt med kompetanse og trygghet, sier Grødal.

Hans bedrift har unngått den verste nedgangen i byggebransjen de siste årene og ser lyst på fremtiden.

– Vi har funnet vår størrelse og vil ikke utvikle oss til å bli en mengdeprodusent. Vi skal fortsatt satse på spesialdesignede kvalitetsprodukter og ikke ha noen form for hyllevarer. Det hender ofte at vi har mer å gjøre enn vi selv kan levere, men da har vi valgt å outsource en del av produksjonen til samarbeidsbedrifter. På den måten kan vi opprettholde vår egen størrelse selv om markedet skulle svinge noe.

Løsningsorientert partner

Henriksen Snekkeri AS feiret nylig 35 år og har gjennom lang tid bygget opp kompetanse som kombinerer håndverk, design og konstruksjon. Med dyktige håndverkere, industridesignere og prosjektledere på laget produserer de avanserte innredninger. Dyktige underleverandører av metall, glass, elektronikk, stein og betong hjelper dem å levere komplette prosjekter.

– Med vår solide kompetanse, kombinert med mange års erfaring, håper vi å kunne være en ressurs og et inspirasjonssted for arkitekter og designere som ønsker en løsningsorientert samarbeidspartner.