Midte Romerike Avløpsselskap (MIRA) er i gang med å etablere et fagmiljø innen elektro, automasjon og overordnet styring. En fagarbeider med elektrobakgrunn og en lærling innen automasjon er allerede på plass.
Det nye og topp moderne avløpsanlegget i Sørumsand tar imot cirka 5 000 kubikkmeter avløpsvann i døgnet fra innbyggerne i Gjerdrum og Lillestrøm kommuner. Hele driften kan styres via en app på mobiltelefonen eller ipad-en om det skulle bli nødvendig. Kravet til en ny type kompetanse er derfor tydelig.
– Behovet er klart annerledes enn før, men vi etterstreber også en blandet kompetanse hos oss. Vi har fortsatt behov for den tradisjonelle mekaniske kompetansen vi alltid har hatt og er opptatt av å viderebringe den til nye medarbeidere. Alle som kommer til oss må dessuten gjennom en standardopplæring om kjemi og prosess, sier daglig leder Andreas Smedsrud.
Tar fagbrev
Harald Arnesen fikk plass som lærling hos MIRA, etter at han landet på at automasjon er hans fremtid. Tidligere hadde han vært innom et år på elektrikerutdanning, og maskinering på teknikk og industriell produksjon, men valgte å gjennomføre VK2 og 3 innen automasjon i stedet.
– Jeg er opptatt av styringsprosesser og synes det er morsomt å jobbe med. På MIRA får jeg nå den praktiske opplæringen jeg trenger for å ta fagbrevet om noen år. Det er mitt første mål, sier Harald.
God blanding
Frode Røseth jobbet som togelektriker da han søkte jobbe på MIRA. Han syntes hele anlegget virket interessant med mye avansert teknologi.
– Det er mye automasjon, elektromekanikk og pneumatikk i hverdagen, noe jeg stortrives med, sier Frode.
– Vi har også en automasjonsingeniør i staben, og her blir det meste av behovet for it-kunnskap ivaretatt. Det er viktig for oss å ha en god blanding av yngre og eldre arbeidstakere som har ulik bakgrunn og kompetanse. Yngre arbeidstakere gjør at alle blir litt mer nysgjerrige og lærer enda mer, selv om man har vært ansatt her lenge. Alle har noe å lære av hverandre, sier Andreas Smedsrud.
Dobbelt sikret
Driftsleder Kai Richard Nordby har bakgrunn av kjemisk teknisk industri og kom egentlig fra emballasjebransjen, før han begynte på det gamle renseanlegget i Sørum kommune og tok en del kjemikurs gjennom Norsk Vann. Da MIRA ble åpnet i 2016 ble han overført til det nye anlegget.
– Det var en stor overgang å komme over hit. Dette er jo et mye større anlegg som betyr større konsekvenser hvis det skjer noe. Det gjør det heldigvis sjelden. Hvis det skjer noe, kan vi ofte løse det via telefonen eller ipad. Vi får alarmer med en gang noe skjer, men alle kritiske komponenter er også duplisert, slik at vi er godt sikret.
Kutter kostnader
- Det er mange årsaker til at vi trenger ulik kompetanse. En av tingene er at vi jobber veldig med å redusere kostnader. Vi har allerede redusert strømforbruket med 25 prosent de siste to årene, og det kan direkte knyttes til den nye kompetansen vi har i hus. Det handler blant annet om optimalisert drift av varmegjenvinningsanlegget. Andre kostnader går på optimalt forbruk av kjemikalier, som også er et viktig miljøspørsmål. Vi jobber kontinuerlig med å gjøre driften mer effektiv og miljøvennlig, sier Smedsrud.
MIRA IKS
Lystadvegen 140
1920 Sørumsand
993 32 525