MIRA skal bli enda grønnere

I desember 2020 ble Midtre Romerike Avløpsanlegg ISO-sertifisert for miljøledelse. Nå sier daglig elder Andreas Smedsrud at det ikke stopper her.

Driftsleder kai Richard Nordby og daglig leder Andreas Smedsrud.
Driftsleder kai Richard Nordby og daglig leder Andreas Smedsrud.

I desember 2020 ble Midtre Romerike Avløpsanlegg ISO-sertifisert for miljøledelse. Nå sier daglig elder Andreas Smedsrud at det ikke stopper her. – MIRA skal bli enda grønnere.

Miljøsertifisering er ikke noe miljøtiltak i seg selv, men en naturlig konsekvens av at MIRA har utarbeidet strenge rutiner og ikke minst fulgt dem. Derfor kunne konsulentselskapet Kiwa overrekke diplomet som det synlige bevis på bestått «eksamen».

Nitid arbeid

– Vi har hatt sertifisering i strategiplanen vår lenge, og dette er et stempel på at vi overholder de kravene vi har på drift og at vi jobber systematisk med miljøspørsmål og tiltak. Det er prosessingeniør Kirsten Mortensen som har ledet oss gjennom denne prosessen og som har involvert alle 13 ansatte ved anlegget i Lillestrøm kommune. Hun har lagt ned mange timer med nitid arbeid og vært svært systematisk. Det viste seg å være en god oppskrift, sier Smedsrud.

Mest lønnsomt

MIRAs ledelse er opptatt av hvilke klima- og miljøavtrykk bedriften setter igjen etter seg utenfor selve bedriften. Derfor har de for eksempel investert i systemer som har redusert energiforbruket med hele 38 prosent på tre år

– Vi har gått gjennom alle systemer vi har i drift og satt opp en prioriteringsliste over tiltak som bør eller kan gjennomføres. Nå har vi kommet så langt at lønnsomheten ved tiltakene stadig synker. Det betyr at vi har tatt de som har gitt mest tilbake. Det interne varmeanlegget ved renseanlegget har vært mest lønnsomt, mens vi også får mye igjen for investeringen i en værstasjon som styrer et avisingsanlegg, slik at det settes i gang etter behov og ikke går i gang når det ikke er behov for det. I tillegg er det utført en rekke mindre tiltak, men vi er ikke helt i mål ennå. Dit kommer vi aldri. Det vil alltid dukke opp nye områder der det kan spares energi eller vi på andre måter kan redusere avtrykket.

Grønn energiavtale

Energisparetiltak er ikke bare et godt miljøtiltak, men det merkes godt på bunnlinjen også. MIRA har langt lavere strømregning enn før.

– Vi håper å kunne redusere den ytterligere ved å installere varmevekslere i blåsemaskiner som brukes i det biologiske trinnet i renseprosessen. Vi har dessuten inngått en strømavtale med en leverandør om å kun bruke grønn energi. Det koster noen øre ekstra, men er et fornuftig miljøtiltak. Om kort tid skal vi også gå gjennom egen bilpark, men vi har noen utfordringer når det gjelder bruk av elbil, siden vi er avhengig av nærmest terrenggående kjøretøy i jobben. Det finnes ikke mange elektriske drevne modeller å velge mellom der, sier driftsleder Kai Richard Nordby.


Midtre Romerike Avløpsselskap IKS

  Lystadvegen 140, 1920 Sørumsand

  993 32 525

  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  www.miraiks.no

{/show}