Slik skjer det grønne skiftet i praksis

Vi har de som håper, noen som tror, mange som mener og stadig flere som synser om det grønne skiftet. Og så har vi de som planlegger, utretter og gjennomfører. Som er det grønne skiftet i praksis. Her finner vi Holger Hartmann og NG Metall. 

Driftsleder Trond Olsen ved Norsk Gjenvinning og produktsjef analyse May Bagge-Lund hos Holger Hartmann AS.

Norsk Gjenvinning AS (NG) er kjent for de fleste, og at Norsk Gjenvinning Metall AS (NG Metall) er en betydelig aktør i konsernet, overrasker vel heller ikke så mange. Holger Hartmann er det kanskje færre som kjenner til, til tross for at selskapet har røtter helt tilbake til 1889.

Men når NG Metall mottar avfall, bearbeider dette og selger det videre, så er produkter og tjenester fra Holger Hartmann en sentral del av prosessen. Ja, NG Metall har en helhetlig ”pakke” fra oss, smiler May Kvalheim Bagge-Lund.

Sirkulær økonomi

Smilet og engasjementet sitter løst når Bagge-Lund, som er produktsjef analyse hos Holger Hartmann snakker. I sine enda yngre dager var hun miljøverner, nå har hun en jobb der hun har betydelig praktisk innflytelse gjennom sirkulær økonomisk virksomhet.
Holger Hartmann AS er nemlig Norges største leverandør av produkter og tjenester for materialprøving, såkalt ”Ikke-DestruktivTesting” (NDT) og ”Destruktiv Testing” (DT). Selskapet holder til på Langhus i Nordre Follo, og de har også en avdeling i Bergen.

NG Metall er en god kunde og ved anlegget på Øra passerer all last inn og ut en radioaktivitetsportal levert av Holger Hartmann. I tillegg har NG Metall sikret seg håndholdte XRF-pistoler. X-ray Fluorescence (Røntgenfluorescens) er for uinnvidde en ikke-destruktiv målemetode for kvantifisering av grunnstoffer i faste materialer.

Mange anvendelsesmuligheter for XRF

Og når det kommer til håndholdte XRF, snakker May med glød og engasjement på inn- og utpust. - Ja, her er jeg en entusiast, innrømmer hun og er opptatt av alle de anvendelsesmulighetene som XRF’n har. Kontroll av legeringer, avdekking av blyinnhold i maling, analyse av jord i områder etter sanering av gammel industri, vurdering av svovelinnhold i bunkersolje fra skip og avdekking av plettering av gull i et marked med stigende gullpriser er noen av dem.

Er det bly i loddetinnet? - Vel, det er godt for loddingen, men ikke lovlig. Er det brom i et kretskort? Er sveisen god nok? Vil den holde?

I det hele tatt, alle selskap som håndterer jern og metall har nytte av en håndholdt XRF, mener May Kvalheim Bagge-Lund hos Holger Hartmann.

Nødvendig kvalitetskontroll

-Vi er opptatt av hvordan vi kan hjelpe NG Metall i å luke ut det som ikke skal være her, i form av radioaktivitet, men også klassifisering av metallet som gjenvinnes. Det handler om kvalitetskontroll og sikkerhet, opplyser May Bagge-Lund.

- Ja, mottakskontroll og kvalitetskontroll, skyter Trond Olsen inn. Han er driftsleder for varemottak og vekt ved NG Metall på Øra i Fredrikstad. Ved hjelp av utstyret fra dere, kan vi påse at vi får riktige varer inn og riktige varer ut, sier han.
- For vi måler også ut igjen. Det er et krav for å eksportere varene at de er skannet for radioaktivitet, opplyser driftssjef Olsen og kan fortelle om at  det faktisk har skjedd at ett lass til Nederland slo ut på stråling. Dette gjorde at rutinene ble skjerpet og at vi nå bruker produkter fra Holger Hartmann. Og vi har bank i bordet ikke opplevd dette siden.

Ufarlig for mennesker

For en uinnvidd kan begrepet radioaktivitet fort virke skremmende, men vi snakker om stråling som er liten og ufarlig for mennesker.
Til gjengjeld hører det ikke hjemme i metaller som gjenvinnes. Og dersom en beskjeden del med radioaktivt innhold blir blandet med større partier i resirkuleringen, så skjønner man fort at det får betydelige konsekvenser.
Enda verre dersom er det om den radioaktive forekomsten besmitter fragmenteringsanlegget som knuser jernet. Kilden behøver ikke være stor og en slik hendelse har vi heldigvis ikke opplevd, sier Trond Olsen.

Finnes ikke søppel

Ifølge den ferske konsernsjefen i Norsk Gjenvinning AS, Astrid Skarheim Onsum, har NG Metall på Øra Norges største maskin for bearbeiding av jern. Det er stolthet i stemmen til den ferske konsernsjefen når hun sier dette.

Konsekvensene kan med andre ord bli store, men kunde og leverandør nyter godt av et tett samarbeide. Holger Hartmann sørger for at utstyret er oppdatert og funksjonelt til enhver tid. Selskapet tar nemlig serviceansvar for alt de selger.

Produktsjef Analyse hos Holger Hartmann er også opptatt av å få fram bevisstheten hos NG Metall. - Måten dere omtaler virksomheten og den stoltheten dere har av hva dere driver med, det imponerer meg, skryter hun.
Visjonen til Norsk Gjenvinning: ”Det finnes ikke søppel mer” er tydeligvis noe som ikke bare er fine floskler i styrerommene hos NG og NG Metall, kan man slå fast.


Holger Hartmann AS

  Berghagan 3, 1405 Langhus

  23 16 94 60

  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

  www.holgerhartmann.com

{/show}