– Ja, vi har alltid ligget godt innenfor avfallsforskriften og EU‑forordningen, forteller fungerende administrerende direktør Tor Henrik Svendsen og markedssjef Per Magnus Karlsson.
Siden etableringen i 1993 har Batteriretur vært et foregangsselskap innen bransjen, og mange av løsningene har vakt nysgjerrighet langt utenfor Norges grenser. Et eksempel er den helautomatiserte sorteringsmaskinen med kunstig intelligens i Fredrikstad for sortering av småbatterier. Et annet eksempel er Batterireturs utvikling av verdensledende løsninger for sikker håndtering, demontering, gjenbruk og gjenvinning av batterier fra elektriske kjøretøy.
– Å utvikle løsninger som kommer både mennesker og miljøet til gode har alltid ligget sentralt i vår filosofi, og vi har bygd kompetanse gjennom mer enn 20 år. Det har gjort oss til en aktør mange henvender seg til og lytter til.
Viktig med informasjon
Batteriretur har et landsdekkende innsamlernettverk og sørger for innsamling av alle typer batteri; fra små knappceller til store industribatterier. Batteriene går i et lukket kretsløp fra Batteriretur til gjenvinningsanlegg.
– Skal vi få til ønsket returgrad av batterier, er vi selvsagt avhengig av at det norske folket ikke kaster brukte batterier fra hjemmeelektronikk i restavfallet, men leverer dem inn til et returpunkt for gjenvinning. Derfor har vi vært bevisst på å informere og opplyse gjennom ulike kampanjer. Det har gitt god effekt. Nordmenn er blant de beste i verden på innsamling og gjenvinning av batterier.
Også batterier som ikke er miljøskadelige er det viktig å samle inn for å gjenvinne materialer, påpeker de.
Kravene har doblet seg
De siste årene har innsamlingskravene for kasserte batterier i Norge blitt skjerpet som følge av EUs nye batteriforordning. Denne forordningen, som ble vedtatt i 2023, setter strengere krav til innsamling av bærbare batterier. Ifølge forordningen skal innsamlingsgraden økes til 63 % innen 2027 og videre til 73 % innen 2030.
– Kravene har mer enn doblet seg på kort tid og vil fortsatt øke – en utvikling vi er positive til, da det setter krav til hele næringskjeden og tar Europa i riktig retning når det gjelder gjenbruk og bærekraft.
Svendsen påpeker at de alltid har vært i forkant av de gjeldende kravene, og at de hele tiden jobber mot et mål om at 100 % av batteriene skal samles inn.
– De siste årene har kravet vært 30 %, mens vi har ligget på 50 %. Nå nærmer vi oss allerede de kravene som vil komme i årene framover, så vi føler vi har god kontroll på situasjonen. Vi er klare til å møte alle nye krav som måtte komme!