Fire generasjoners erfaring

HALDEN: Glassmesteryrket har endret seg radikalt siden den gang Oskar L. Hansen startet sin glassmestervirksomhet.

Glassmesteryrket har endret seg radikalt siden den gang Oskar L. Hansen startet sin glassmestervirksomhet i Halden. Nå er fjerde generasjon Hansen snart fullverdig glassmester og ser for seg en fremtid i den 62 år gamle familiebedriften.

Lokalene i Oscars gate oser av tradisjon og historie, som har blitt tatt vare på gjennom generasjoner. Dagens innehaver, Jørn Ronald Hansen begynte i virksomheten for 40 år siden, men er fortsatt i 50-årene og har ingen planer om å gi seg ennå.

I stedet sørger han for å drive butikken og rammeavdelingen i selskapet videre, en avdeling som har blitt både populær og ganske unik i regionen. Etter at mange glassmestere har lagt ned sin rammevirksomhet har stadig mer langveisfarende kunder funnet veien til Halden. Ikke bare på grunn av gunstig pris, men også kvalitet på arbeidet.

Løsninger for fremtiden

Sønnen Kristoffer er snart uteksaminert glassmester og er usikker på om han valgte yrket gjennom påvirkning og tradisjon, eller om han bare hadde lyst til å drive familiebedriften videre. Nå er han hovedsakelig engasjert med kundekontakt og serviceoppdrag innenfor bygningsglass.

- Det er aldri lett å vite hvorfor man gjør slike valg, men jeg ser for meg en fremtid som glassmester i Halden. Jeg tror ikke virksomheten vil inneholde det samme som nå i all fremtid, da det vil bli mer vekt på interiør og løsninger som kanskje ikke er så vanlige i dag. De fleste vil ha det enkelt, og glass er vedlikeholdsfritt og enkelt å holde rent. Internasjonalt har glass i både rekkverk og interiør fått et kraftig oppsving, sier Kristoffer Hansen.

Kalibrerer frontruter

Mange kjenner glassmesterbedriften som Riis Bilglass i Halden, og dette er en stor del av selskapets virke og har vært det siden startet i 1955.

- Den gang reklamerte vi med å ha buede frontruter til de fleste modeller på lager, men i dag er det en umulighet. Nå inneholder frontrutene både sensorer og antenner og endrer seg nesten fra modell til modell. Vi har imidlertid investert i utstyr for kalibrering av frontruter til bil, noe som er helt nødvendig i dag, sier Jørn Ronald Hansen.

Bygger sten på sten

Oskar L. Hansen AS har også en poleringsmaskin i verkstedet og kan som en av få leverandører tilpasse glass og speil og polere av kantene. Overfor næringslivet tar ikke Hansen på seg leveranser av vinduer og andre glassprodukter til nybygg og større prosjekter, men satser i stedet på mindre oppdrag og ikke minst service og ettermarked.

- Det var Oskar L. Hansen selv som bestemte at det skulle være slik, og etter den tid har bedriften gått bedre, så det var nok en riktig beslutning å ta, sier Kristoffer.

- Vi har aldri vært ekspansive i tankegangen, men bygd sten på sten med varsomhet. Det regner jeg med skal fortsette når Kristoffer en gang tar over eierskapet, sier Jørn Ronald Hansen.


Klikk en emneknagg for å lese mer: