– Glad for at jeg valgte taktekkeryrket

– Jeg visste ikke hva det var, men syntes det hørtes spennende. Nå vet jeg at jeg har valgt riktig vei og håper jeg får med meg flere snart, sier lærling Eirik Ringsrød.

Lærling Eirik Ringsrød er kjempefornøyd etter å ha fått lærlingplass hos Fagprosjekt og Hans Jørgen Sandli.
Lærling Eirik Ringsrød er kjempefornøyd etter å ha fått lærlingplass hos Fagprosjekt og Hans Jørgen Sandli.

Han har ingen taktekkere i slekten, og visste ikke helt hvilken retning han skulle gå etter skolegang. Da dukket Hans Jørgen Sandli fra Fagprosjekt opp på skolen og fortalte om yrket. – Jeg visste ikke hva det var, men syntes det hørtes spennende. Nå vet jeg at jeg har valgt riktig vei og håper jeg får med meg flere snart, sier taktekkerlærling Eirik Ringsrød.

Om snaut to år skal Eirik være klar til å ta fagprøven, noe han ser frem til. Først skal han gjennom praktisk opplæring av yrkets alle sider, noe han er godt i gang med.

– Akkurat nå jobber jeg på en skole i Ås, så det er litt tidlig å stå opp for å være der klokka sju, men det går, sier 18-åringen.

Han er junior på tremannslaget, men skryter av de to andre som er flinke til å inkludere og involvere ham i det han trenger å lære.

Store markedsandeler

– Vi er kjempeglade for å ha sikret oss Eirik. Han er en fantastisk gutt som brenner for yrket. Hele bransjen sliter med å få tak i fagfolk, og med den laveste ledigheten på mange år, sier det seg selv at det er en stor utfordring. Vi har flere utenlandske ansatt, men jobber knallhardt for å rekruttere norsk også. Nå håper vi at Eiriks historie kan overbevise flere ungdommer om at taktekkeryrket er en fin fremtid, sier daglig leder i Fagprosjekt, Hans Jørgen Sandli.

Hans firma har tatt store markedsandeler i Østfold i lengre tid, samtidig som konkurrerende firmaer har lagt ned eller valgt å flytte virksomheten andre steder. Nå er presset så sterkt at Fagprosjekt trenger 10–12 nye taktekkere, pluss en prosjektleder så snart som mulig. I dag er de 30 ansatte, hvorav 26 jobber som faglærte taktekkere, ufaglært eller hjelpemannskap.

– Heldigvis har vi klart å ansette en rutinert prosjektleder som begynner hos oss 1. oktober, sier Hans Jørgen.

Samtidig går prosjektleder Espen Hjelle over til en ren kalkulatørjobb.

1

Bygger kultur

Bedriften har fått flere voksne lærlinger gjennom fagprøven med godt resultat den siste tiden, og har nye kandidater på gang. Likevel er ikke dette nok.

– Vi har ekstremt mye å gjøre, og etter at vi besluttet å ikke leie inn taktekkere for to år siden, har vi jobbet med rekruttering. Innleid arbeidskraft betyr store ekstra kostnader, kombinert med personer som ikke alltid jobber med hjerte for bedriften. Fagprosjekt skal være en arbeidsplass folk kjenner tilhørighet til, og vi bruker betydelige ressurser på å bygge en slags familiær kultur, der alle blir sett og hørt. Derfor ønsker vi fast ansatte som trives og ønsker å bli. Vi er oppriktig glade i våre ansatte og har gode forsikringsordninger inkludert helseforsikringer. Vi prøver også å få i gang noe sosialt annenhver måned. Det trenger ikke være store ting, men noe som bidrar til å styrke kulturen. Våre utenlandske ansatte har en veldig fri ordning der de kan reise hjem mer eller mindre som de vil, sier Hans Jørgen Sandli.

Han utelukker ikke flere utlendinger i staben.

– Vi er faktisk en kontakt som jobber med taktekkere fra Ukraina. Det hadde vært fantastisk om vi kunne hjulpet til når noen ønsker å forlate landet, samtidig som vi får inn gode fagfolk.


Stolt av å ha landet Byhaven-prosjektet

Med velfylte ordrebøker fra før landet Fagprosjekt nylig to store taktekkerkontrakter i Østfold. Gigantprosjektet Byhaven i Fredrikstad og nye Os skole i Halden gjør at de egentlig er fullbooket ut 2023 med dagens bemanning.

Daglig leder Hans Jørgen Sandli er både stolt, jublende glad og optimistisk med tanke på kommende år.

– Vi er veldig stolte av å ha fått taktekkerjobben på Byhaven. Det er en av de aller største jobbene vi har hatt og omfatter ca. 30.000 kvadratmeter. Samtidig er det nok det mest kompliserte og detaljrike oppdraget vi har utført noensinne, fordi det omfatter parkeringshus, kjøpesenter i to etasjer og syv boligblokker og rekkehus på toppen. Her er det nok av utfordrende arbeidsoppgaver å gripe tak i. Vi er stolte av å ha fått oppdraget og å ha vært med på planleggingen av jobben på oppdrag av både entreprenøren Solid Entreprenør AS og byggherren Værste som har gitt oss tilliten.

Boligbyggingen fortsetter

– Vi er i gang med å rigge oss godt for fremtiden. Mange snakker mørkt om bransjen trekker ned det som skjer, men vi ser lyst på det og ser ingen tegn til nedgang. Når det gjelder boligbygging, kan jo ikke den stanse helt opp. Det flytter så mange til østfoldbyene at boligbyggingen er nødt til å fortsette. Folk kan ikke vente på nye boliger etter at de har flyttet hit. Derfor ser ikke vi så mørkt på fremtiden som enkelte andre gir uttrykk for. 

Økende omsetning

Fagprosjekt har redusert omsetningen noe de siste årene fordi resultatet ikke ble som ønsket. Nå omsetter selskapet mindre, men tjener mer penger, noe som er viktig for å bygge et solid fundament for bedriften. Med den økte aktiviteten kommer omsetningen igjen til å øke, men fordi man kuttet vekk kostnadene ved innleid personell for et par år siden, er inntjeningen bedre. 

– Vi ser dette som tidenes sjanse og ønsker også å styrke oss på rehab-siden. Vi får flere og flere service- og vedlikeholdsavtaler, fordi det i dag er vanlig med andre typer tak og løsninger som krever vedlikehold, forteller Hans Jørgen Sandli.


Fagprosjekt AS

  Strykerveien 22a, 1658 Torp

  69 36 49 49

  www.fagprosjekt.no


 Her finner du oss


Klikk en emneknagg for å lese mer: