HMS

Bedre helse og økonomi med sykkel til jobb

LILLESTRØM: Sykkelbyen Lillestrøm tilrettelegges stadig bedre for syklister. Dette sparer både bedriftene, miljøet og samfunnet mye på. Nå vil kommunen ha bedriftene enda mer på banen.

Frode Hofset, sykkelkoordinator i Skedsmo kommune sykler til jobb hver dag, sommer som vinter, og stortrives med det.
Frode Hofset, sykkelkoordinator i Skedsmo kommune sykler til jobb hver dag, sommer som vinter, og stortrives med det.

Sykkelbyen Lillestrøm tilrettelegges stadig bedre for syklister. Dette sparer både bedriftene, miljøet og samfunnet mye på. Nå vil kommunen ha bedriftene enda mer på banen.

Lillestrøm er kåret til Norges beste sykkelby en rekke ganger det siste tiåret. Enten du sykler i bynære områder eller naturskjønne omgivelser langs distriktets vannveier, har du tilgang til kilometervis med opplevelser, mosjon og rekreasjon. Skedsmo kommune jobber aktivt med å få flere til å bruke sykkelen og færre til å ta bilen. Det er mange grunner til det, ikke minst helsemessig. Klimautslippene fra samferdselssektoren er ca. 80% av alle utslipp og mye er spart hvis flere begynte å gå eller sykle eventuelt ta kollektivt.

Vil ha med bedriftene

Kommunen vil ha med bedriftene for å oppmuntre ansatte til å velge sykkelen, gjennom tilrettelegging, inspirasjon og sponsing.

- Undersøkelser viser at samfunnet bedrifter tjener inn 28 kroner per kilometer de ansatte sykler, gjennom mindre sykdom, muskel- og skjelettskader, og rent psykisk, at ansatte yter bedre ved å være i form. Men det er viktig at bedriftene legger til rette for sykling, med sykkelparkering, dusj- og garderobemuligheter, plass for oppbevaring av klær og gjerne vaskeplass for sykkel. Og samtidig inspirerer og sponser gjennom forskjellige sosiale tiltak, bedriftsidrettslag og tverrfaglige aktivitetsgrupper, forklarer Frode Hofset, sykkelkoordinator i Skedsmo kommune.

Stillesitting er helseskadelig

Skedsmo kommune er pålagt av samfunnsdepartementet, miljødepartementet og helsedirektoratet til å satse på miljøvennlig transport. Da er det viktig å erstatte en del av bilene som fyller opp byen og forurenser med sykler.

- Vi ser en positiv utvikling i forhold til i fjor, der flere har valgt bort bilen. Det liker vi. Stillesitting kommer rett etter røyking og lav utdanning som det mest helseskadelige, så dette er viktig av flere grunner. Men det holder ikke å sykle en dag, helsegevinsten er langt større om man gjør det hver dag.

Trygg på sykkel

En rekke tiltak er satt inn for å endre folks vaner. Kommunen har strenge regler for bilparkering i sentrum. Når det bygges nytt er det minimumskrav til sykkelparkering, både under tak og ute, og også utenfor butikker. På jernbanestasjonen er det sykkelhotell som brukes flittig, og byen tilrettelegges.

- Det er viktig at folk føler seg trygge på sykkel i trafikken, og dette jobber vi konstant med. Vi følger med i tiden og har anlagt røde sykkelfelt som har vært en suksess. Det gjør det sikkert, forenkler situasjoner og lærer opp folk til å sykle trygt. Det er viktig med god infrastruktur og gode sykkelveier.

Skole et et eget kapittel.

- Alle foreldre som skal kjøre barna til skolen, mens både de og barna er stresset, er et problem. Det skaper kaos rundt skolen,og trafikkfarlige situasjoner for barna. La dem heller gå eller sykle til skolen og gi dem gode reisevaner og god helse, er en klar oppfordring. Det er mye sosial lære på skoleveien også.

Tiltak

Kommunen har satt i gang en rekke tiltak for å snu trenden. Fra vintersyklingskampanje med utdeling av piggdekk, slanger og lykt til egen bysykkelordning og sykle til jobben-kampanje.

Den årlige sykle til jobben-kampanjen starter opp om morgenen ved rådhuset 24. april, der vi deler ut kaffe og tilbud om sykkelservice. Vi sponser også alle bedrifter og ansatte med påmeldingsavgift. I tillegg har vi også bysykkelordningen som vi har hatt siden 2014, der du kan leie sykkel for 50 kroner i året! Her har vi 6 holdeplasser med ti sykler på hver, der du for denne femtilappen kan låne sykkel for en time. (utover en time betaler du 20 kr. pr. halvtime). Perfekt om du trenger å forflytte deg fra en side av byen til en annen.

Alt sammen et viktig ledd i å få folk bort fra bilbruk og opp på sykkel. Godt for deg, for miljøet, for samfunnet og bedriftene.


Sykkelbyen Lillestrøm

Skedsmo rådhus
Lillestrøm

66 93 84 63

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

www.skedsmo.kommune.no


Du har lest en artikkel om temaene nedenfor. Klikk dem for å lese mer om samme tema: