HMS

Støydemping til lokale bedrifter, internasjonalt og offshore

RAKKESTAD: I år er det 10 år siden selskapet X-Noise så dagens lys i Rakkestad. – Vi er revitalisert og satser på avansert offshore støydempende tiltak.

Daglig leder Tor Henning Gulbrandsen tok nylig over som leder for et revitalisert X-Noise i Rakkestad.
Daglig leder Tor Henning Gulbrandsen tok nylig over som leder for et revitalisert X-Noise i Rakkestad.

I år er det 10 år siden selskapet X-Noise så dagens lys i Rakkestad. – Nå har vi vært gjennom en revitalise-ring og satser på både avanserte offshore-løsninger og mindre støydempende tiltak i industri og annen virksomhet på Østlandet.

Det sier Tor Henning Gulbrandsen som tok over som daglig leder fra 1. januar 2019. Han har lang erfaring fra offshorerelatert produksjon og er flasket opp i verkstedindustrien i Stavanger. Han ser at det er behov for en leverandør som ligger i sjiktet mellom akustikere i den øvre enden og litt amatørmessige tiltak i den andre. Her kommer X-Noise inn som en kompetent og lokale leverandør. Selskapets medarbeidere kan foreslå adekvate løsninger etter å ha gjennomført målinger og gått gjennom bygninger og plassering av støykilden, blant annet.

Mye å lære av offshore

– Det er nettopp kilden vi er opptatt av. Det holder ikke å kjøpe hørselvern til de ansatte hvis de jobber i et støyende miljø. Det kan ofte gjennomføres en rekke tiltak som demper selve støyen, noe som gir en bedre arbeidsplass. Det kan dreie seg om alt fra å kapsle inn en støyende motor, til å flytte en maskin til et annet rom. Vi har lang erfaring med å løse utfordringer med støy og kan gi råd om løsninger som tilfredsstiller kravene fra Arbeidstilsynet. Alt for mange ha oppdaget en støyskade som ble påført da de var 25 år, men som har utviklet seg over tid. Landbasert industri har lært mye av offshorevirksomheten når det gjelder støydemping, sier Gulbrandsen.

Et puslespill

Senere i år skal X-Noise levere støydempende tiltak til en eldre fabrikk i Drammen.

– I slike tilfeller utarbeider vi et støykart, basert på målinger flere steder i hallen. Det er et puslespill å finne de beste løsningene slike steder, og det er en stor fordel for alle om vi kommer inn på tidlig stadium. Våre løsninger skal i mange sammenhenger kunne vedlikeholdes, spyles, demonteres og settes opp igjen. Det krever noe annet enn en trevegg kledd med gips. Vi tar gjerne forberedende møte med fabrikksjef og hms-leder og finner en løsning som passer den enkelte bedrift.

Bygges etter Ikea-prinsippet

X-Noise startet som et produkt utviklet av Slåttland Mekaniske Industri i Rakkestad på midten av 1990-tallet. Slåttland startet da utviklingen av støydempende kabinetter som ble plassert rundt de støyende motorene, pumpene eller viftene innen offshore. Produktene bygger på en rammekonstruksjon som er den samme uansett løsning, bare tilpasset størrelse og format. Alle produktene leveres som byggesett med en beskrivelse omtrent som for et Ikea-produkt. Instruksjonene er så selvforklarende at de fleste monterer produktene uten noen gang å ha sett de ferdige.

Prøvemonteres og sjekkes

– Det dreier seg som prefabrikkerte løsninger som blir produsert i Rakkestad. Hver enhet blir deretter prøvemontert hos oss, før kunden kommer og kontrollerer og godkjenner løsningen. Deretter blir de demontert, pakket og sendt. Nå bringer vi våre erfaringer fra dette arbeidet ut i næringslivet på Østlandet. Her kan det bli snakk om en del rimeligere løsninger, da materialkravene ofte ikke er så strenge som offshore, fortelle Tor Henning Gulbrandsen.

Han legger til at X-Noise i dag også jobber med store konseptløsninger for varmepumpesystemer i store borettslag som går fra oljefyr til bergvarme eller luft-til-luft-anlegg, disse anleggene må støyisoleres og der er vi best på skreddersydde løsninger som tilpasses lokale stedlige forhold.

Store eksportjobber

2018 ble et svært godt år for X-Noise, og 2019 ser ut til å bli enda bedre, da prosjekter tilsvarende 50 prosent av fjorårsbudsjettet allerede er solgt inn. Bedriften skal levere store bestillinger til både Johan Sverdrup- og Johan Castberg-feltene i Nordsjøen, men eksporterer også en betydelig andel av produksjonen.

– Vi reiser ut og monterer cirka 20 prosent av støykabinettene ute hos kunde, og nylig startet vi en større montasjejobb hos kunde i Tyskland. Senere skal vi levere seks enheter til en norsk kunde som skal levere til Kina.

– Som følge av økningen har vi nylig ansatt Arne Petter Lundestad som teknisk designer. I tillegg er vi på jakt etter en selger med kompetanse innenfor metallisk industri, eller eventuelt HMS. Hun eller han skal bidra til vår offensiv mot industrien. Vi mener at teamarbeid er nøkkelen til fremgang og jobber med flere samarbeidsavtaler med partnere i Østfold. Flere lokale bedrifter vil tjene på vår fremgang.

Utfordringer innen samferdsel

Selv om X-Noise opprinnelig var et Slåttland-produkt og fortsatt er en del av den virksomheten, har de opparbeidet en rekke nye kundeforhold.

– Det var nettopp det som var tanken bak å etablere X-Noise som egen virksomheten. I dag leverer vi 75 prosent av produksjonen utenom Slåttland. I framtiden kan vi bli store på støyskjerming i samferdselssektoren og er i gang med å etablere en arbeidsgruppe sammen med andre aktører, blant annet konsulentselskap og utviklere, for å utvikle nye produkter og løsninger. Vi håper og på drahjelp fra Støyforeningen i sluttfasen av slike lange prosesser.

Inviterer til fagdag

De som er interesserte i støydemping og problematikken rundt støy på arbeidsplassen kan følge X-Noise på sosiale medier. Der vil nemlig Tor Henning Gulbrandsen om kort tid invitere til den første fagdagen ved bedriften i Rakkestad.

– Vi inviterer alle bedriftsledere, driftsledere og hms-ledere. Det første arrangementet går av stabelen før sommerferien. Det skal i denne fagdagen bli faglige presentasjoner fra flere aktører med sterk kompetanse, så dette må HMS-ledere og driftsledere få med seg.


X-Noise AS

Rudskogenveien 30
1890 Rakkestad

69 22 73 73

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

www.x-noise.no