Rex har skjermet for solen i mer enn 50 år

0
0
0
s2smodern

Tenker du på markiser dukker ofte navnet Rex opp i hodet. Her kan du lese historien om suksessbedriften i Tomter.

Rex Markiser i Tomter startet produksjonen av persienner i kjelleren på et gårdsbruk i 1964. Frem til i dag har de produsert alt fra persienner og markiser til truger, bårer og toalettseter på det lille tettstedet i Indre Østfold.

Rex Markiser er et godt bevis på at det nytter å bygge opp en familiebasert handels- og industrivirksomhet med hovedproduksjon i Norge. Gründeren Petter Vedal ante nok ikke at Rex skulle bli et kvalitetsnavn de fleste villaeiere etter hvert ville ha et forhold til, iallfall etter at markiseproduksjonen kom i gang på 70-tallet. Inntil da hadde han produsert persienner om kvelden, solgt de på dagtid og møysommelig bygd opp en kundebase. Nå er bedriften han grunnla rangert på den gjeve AAA-listen, det vil si topp kredittverdig for tiende året på rad.

Kilometervis med gardinbrett

- Faren min kom fra Brønnøysund i 1959 og bygde tidlig et verksted på eiendommen hjemme på Mjær, forteller datteren May-Leen Vedal som i dag er daglig leder og en av fire eiere. Hennes to søstre og produksjonsansvarlig Roar Pettersen er de tre øvrige aksjonærene.

 – På Mjær kom han tidlig i gang med produksjon av gardinbrett i finér, noe som ble en storselger på 70- og -80-tallet. Parallelt ble det produsert persienner etter mål, fortsetter hun.

Store forsvarskontrakter

I 1985 kjøpte Petter Vedal tradisjonsrike Haug Snekkeri på Tomter og bygde dessuten sin egen fabrikk i tilknytning til denne. Snekkerverkstedet produserte blant annet eksklusive møbler for Hødnebø og leverte til kunder som Stortinget. Hovedgeskjeften og hverdagen dreide seg likevel om mer trivielle produkter til det norske Forsvaret.

- Vi vant flere anbud og produserte store mengder transportkasser og 60 000 truger, for ikke å snakke om 25 000 bårer, samt like mange søkestaver som vi også leverte til Forsvaret over flere år. I tillegg var snekkerverkstedet store på vindussprosser og garasjeporter til privatmarkedet, sier May-Leen Vedal.

Produserer lokalt

Men i begynnelsen av 2000-tallet tok man beslutningen om å satse 100 prosent på markiser og solskjerming og bestemte samtidig at Rex skulle være markedsledende.

- Vi ønsket å spesialisere oss på ett produkt, som vi samtidig var veldig gode på. Våre markiser er både utviklet og produsert i Østfold, noe mange setter pris på. Vi kjøper dessuten en rekke komponenter fra verksteder og småbedrifter i Østfold, Oslo og Akershus, noe som er viktig for oss. Vi kjøper for eksempel aluminiumsprofiler på Raufoss, støpte aluminiumsdeler i Fredrikstad, plastdeler i Oslo, kapper og dreier på Skedsmo og lakkerer mange deler på Sørum, forteller produksjonsansvarlig Roar Pettersen.

Enestående i Norge

- Det er viktig med kvalitet i alle ledd og dessuten kunne opprettholde arbeidsplasser lokalt, sier May-Leen Vedal, som selv har 14 ansatte i sving innenfor veggene på Tomter. Noen er sesongansatte, men det er aktivitet også vinterstid.

- Vi produserer en rekke halvfabrikata og deler om vinteren og har et velfylt lager i huset. Vi leverer jo komponenter også til våre konkurrenter og kan levere markiser som rene byggesett til kunder som ønsker å montere dette selv. Vi er trolig den eneste rene engrosbedriften i vår bransje i hele Norge, sier Pettersen.

Mye sol gir gode år

De fleste husker fortsatt den lange og solrike sommeren i 2014 og Rex Markiser AS hadde da også et knallår det året. Terrassemarkiser, som er det store produktet, vil i overskuelig fremtid være foretrukket som solskjerming for folk flest.

- I tillegg til å gi skygge beskytter markisene både terrasser og møbler. Kombinert med en varmer vil den også forlenge sommeren og muligheten til utekvelder i Norge.