Vil bygge ut 40.000 kvm i Fredrikstad Innovasjonspark

0
0
0
s2smodern

- Vi ønsker å være en smeltedigel for ny næring i hele Nedre Glomma-regionen, sier daglig leder i Fredrikstad Innovasjonspark Tore Auensen.

- Vi ønsker å være en smeltedigel for ny næring i hele Nedre Glomma-regionen, sier daglig leder i Fredrikstad Innovasjonspark Tore Auensen. Nå ligger masterplanen for en utvikling av 40 000 kvadratmeter nye næringsbygg klar og interessen er stor.

Fredrikstad Innovasjonspark het tidligere Øra Industripark. Med navneskiftet i 2014 fulgte en omlegging av kursen fra å være en rendyrket industripark til å bli en innovativ næringsutvikler med fokus på moderne produksjonsbedrifter, kunst og kreativ næring.

I dag er den tidligere Hydrogenfabrikken fylt med slik virksomhet. Der foregår alt fra kunstutstillinger, kurs og filmproduksjon til en rekkevirksomheter som arkitektur, og design. Hydrogenfabrikken omfatter flerbrukshallen for utstillinger, seminarer, kreative næringer og en keramikk- og håndverksavdeling.

Over 20 andre kunstnerne har atelier i nærliggende verksteder. Et av disse verkstedene ble revitalisert for kunstnere i forbindelse med årsutstillingen til Norske Håndverkere i september.

Kreativ innovasjon

I dag har cirka 50 kreative personer tilhold i Hydrogenfabrikken og samarbeider med klyngeorganisasjonen Arena Magica.

- De skal ytterligere utvikle samarbeidet i den kreative næringsklyngen, blant annet med etablering av såkalt «co-working space», der små virksomheter kan jobbe sammen, utvikle konsepter og produkter og påvirke hverandre i positiv retning. Bedriften Tactic er et eksempel på en virksomhet som er skapt i dette miljøet. De er inne i en ekspansjon som skal gi 30 ansatte rundt i nord Europa i løpet av året, sier daglig leder Tore Auensen.

Betydelig knoppskyting

Totalt er det cirka 200 mål store området innenfor Fredrikstad Innovasjonspark preget av rivning av gamle industribygg og samt hektisk ombygging av det som skal bevares. Store tomteområder med direkte atkomst til den 500 meter lange dypvannskaia er allerede delvis klargjort for nye og moderne næringsbygg. Tore Auensen har flere interessante virksomheter som er i dialog om å etablere seg der.

- Vi ser at flere bedrifter ville trukket fordeler av å ha sin virksomhet hos oss eller ha et samarbeid med miljøet, også mange som i dag ikke ligger innenfor Fredrikstads kommunegrenser. Vi tror det blir betydelig knoppskyting av kompetansekrevende virksomheter i forbindelse med det økende samarbeidet på hele Øra området og videre i nedre Glomma. Det er ikke mange steder i Norge man finner over 200 000 mennesker innen en radius på 3 mil med så tung industri- og produksjons-kompetanse som i Østfold. 

Fremtidsnæringer

Fredrikstad Seafood skal bli Norges første, og faktisk verdens største landbaserte lakseoppdrettsanlegg. Anlegget skal åpne neste sommer og vil slakte sin første laks i 2018. Allerede da vil de produsere med en årstakt på 2 400 tonn laks, noe som representerer anslagsvis 10 millioner måltider. 

- Dette er en type industri vi er med på å utvikle og en næring som alt trekker til seg relatert virksomhet, både innenfor forskning og produksjon, sier Tore Auensen.

Flere bedrifter

Denofa er fortsatt den største industribedriften som er knyttet til aktiviteter i innovasjonsparken. I nabolaget finnes også Kemetyl som leverer, vindusspylervæske og andre bilpleieprodukter. I tillegg har svenske Perstorp overtatt biodieselfabrikken som har vært gjennom trange tider, og som nå starter full produksjon.

- En forsknings og produksjonsaktør flyttet inn i september med ambisjoner om å bygge en fabrikk basert på kaianlegget, tilgjengelig råstoff og industriell infrastruktur. Denne typen næringsutvikling vil mer og mer trekkes til miljøet på Øra. Noe som Ørakonferansen nå har vært et talsorgan for de siste tre årene.  Ved Fredrikstad Innovasjonspark skal det produseres, men vi har også andre næringer og aktiviteter som appellerer til et stort spekter av publikum. Vi stiller med aktivitetsmuligheter som gjør lokaliseringen attraktiv for ansatte, barn og naboer. Her kan nevnes rockecontainere, musikkskole, festlokaler, kunst, ja selv bryggeriet Nøisom har sin aktivitet her og kan by på kortreiste varer, sier Auensen.