Stillesittende arbeid kan føre til livsstilssykdommer og nedsatt syn

0
0
0
s2smodern

FREDRIKSTAD: - Stillesittende arbeid, enten det er bak rattet eller pc-skjermen, kan gi livsstilssykdommer som blant annet Diabetes type 2.


- Stillesittende arbeid, enten det er bak rattet eller pc-skjermen, kan gi livsstilssykdommer som blant annet Diabetes type 2. Blir du rammet av det bør du være ekstra nøye med blodsukkeret for å ivareta øyehelsen din, sier optometrist og innehaver av Sellebakk Synssenter Lene Johannesen.

Diabetes type 2 er en av våre nye folkesykdommer og gjør at 75 000 nordmenn står i fare for å miste synet på grunn av sykdommen, ifølge Diabetesforbundet.

Arbeidsdagen har blitt svært stillesittende for mange av oss, enten det er på kontor eller som sjåfør. Kombinert med lite fysisk aktivitet kan det blant annet føre til diabetes type 2 for mange. Et dårlig regulert blodsukker over tid, vil kunne ramme synet, i verste fall kan man miste delvis eller hele synet. 

Sellebakk Synssenter har fokus på øyehelse og er opptatt av et tett samarbeid med øyelegene i distriktet. Synssenteret har i år også innledet et samarbeid med øyelege Audun Grønvik, en av de mest erfarne spesialistene ved sykehuset Østfold. Med henvisning fra enten optiker eller fastlege kan alle ved behov benytte seg av dette nærtilbudet, som er lett tilgjengelig og med kort ventetid, sier Lene Johannesen.

Bred kompetanse

Mørketiden vi er inne i gjør fokus på øyehelsen og synet enda viktigere. Det ble strengere krav til førerkort fra 1.oktober 2016. Optikernes undersøkelser av synet og sidesynet, skal i samarbeid med fastlegenes vurderinger, sikre at bilførere ser optimalt, også yrkessjåfører. 

Høst og vinter er det mange som sliter med tørre øyne, spesielt ved mye arbeid foran dataskjerm. Andre trenger rett og slett en databrille for å fungere 100 prosent i jobben. Regelverket sier at arbeidsgiver skal bekoste arbeidsplassbriller ved behov, men ikke alle er klar over dette.

- Vi kan informere mer om både dette og andre forhold rundt syn og øyehelse. Vi kan hjelpe med de aller fleste løsninger tilpasset hver enkelt kunde. Hos oss blir alle tatt vel imot og vi lever for å gi våre kunder den aller beste servicen. Vi har bred kompetanse i firmaet og gjennomfører nøyaktige synsundersøkelser, med topp moderne utstyr, og kundene skal føle seg trygge og ivaretatt her, sier Lene.

Rask vekst

Hun har bakgrunn fra en større optikerkjede, men valgte å starte Sellebakk Synssenter i 2010. De startet med et tomt kundekartotek på Bøckmannsenteret på Sellebakk. I dag har Synssenteret 5 000 pasienter i sitt kartotek. Kundene kommer både fra nærområdet, men også fra hele Fredrikstad med omegn. Lene Johannesen har 21 års erfaring som optometrist, og mener de fleste synsproblemer kan løses!

- Vi har et bredt sortiment av briller, solbriller og kontaktlinser i alle prisklasser. Det er viktig å tilby noe for alle, sier Lene Johannesen.