0
0
0
s2smodern

SARPSBORG: Nortura i Sarpsborg har nylig investert millioner i nye pakkemaskiner fra Peterson PackTech.

Nortura har tre av de største matvaregigantene i Norge som kunder. Da Coop og Asko krevde økt bruk av papp som ytteremballasje førte det til store investeringer i nye pakkelinjer over hele landet. Påleggsfabrikken i Sarpsborg valgte Peterson PackTech som leverte kvalitetsløsninger til en svært fordelaktig pris.


Anlegget i Sarpsborg er i dag landets desidert største påleggsfabrikk for ferskvarer, og hvert år kjøres det ut 12 000 tonn pålegg. Her produseres nærmere 60 prosent av alt ferskt pålegg som spises i Norge, og tempoet i produksjonen er høyt. Mye av dette har i uminnelige tider blitt levert ut i såkalte «Gildebakker» av plast, men krav om lagerføring av alle varer fra Coop og Asko gjorde at denne typen transportemballasje måtte fases ut ganske raskt.

Presisjon og sikkerhet

Produksjonslokalene på totalt 28 000 kvadratmeter er utvidet og påbygd en rekke ganger siden anlegget opprinnelig ble bygget på førsten av 60 tallet. Det er mange bygninger, enda flere rom og likevel ganske trangt i området hvor ferdig pålegg skal pakkes i papp. Dette var noe av bakteppet da prosjektingeniør Lars Hansen hos Peterson PackTech i Sarpsborg skulle utarbeide konkurransedyktige løsninger for å pakke påleggspakker av ulik størrelse i pappemballasje i både høy hastighet og med stor presisjon og driftssikkerhet.

Nye kontrakter

- Peterson PackTech kom underveis i prosjekteringsarbeidet med innovative forslag som gjorde at plassen nå er utnyttet bortimot maksimalt. Sammen med en fordelaktig pris gjorde det valget av leverandør enkelt, forteller prosjektleder Svein Tommy Johansen. Han er så fornøyd med de nye pakkelinjene at han anbefalte samme leverandør også til andre Nortura-avdelinger i Norge. Det førte til en kjempekontrakt for Peterson med Nortura i Tønsberg.
- Det er faktisk vår største kontrakt siden starten for PackTech i 1985, sier Lars Hansen. – Det var mange Nortura-avdelinger som måtte fornye pakkelinjene etter de nye kravene, og selv om vi ikke vant alle kontraktene, fikk vi flest blant de leverandørene som deltok i konkurransen. Det er vi selvsagt fornøyde med, sier Hansen.

Peterson har lyktes

- En av de største fordelene Peterson har er at de er leverandør av både maskiner og emballasje. Det ser kanskje enkelt ut når påleggspakker legges i esker, limes og lukkes, men det er faktisk ganske avansert. Det krever nøyaktig tilpasset emballasje og maskiner som tåler noe variasjon, sier avdelingsleder Petter Agerup. Han får medhold av arbeidsleder Pål André Larsen.
- Det var knapt stans i produksjonen når de nye maskinene skulle settes i drift. Det meste fungerte fra start, og vi fikk god hjelp fra produsent og leverandør med innstillinger og innkjøring. Det er mye som skal stemme når 192 påleggspakker skal gjennom hvert eneste minutt. Peterson PackTech har lyktes svært godt, sier Larsen.

Umulig å gjøre feil

Produksjonsstopp er noe av det dyreste en produksjonsbedrift kan bli utsatt for. Derfor er driftssikkerhet og raske omstillinger av maskinene viktig.
- Disse maskinene er oversiktlige og det er raskt å komme i gang etter en stopp. Operatørpanelene er enkle å forstå og omstillingsklokker som er montert ved alle faser i pakkingen, gjør at maskinene ikke starter hvis ikke alt er korrekt innstilt. Det er faktisk umulig for operatøren å gjøre feil, sier Pål André Larsen.

Lokal leverandør

Det er de to svenske virksomhetene Lundgrens og Österberg, sistnevnte for øvrig deleid av Peterson Packaging, som har produsert de nye pakkelinjene. De konkurrerte dermed ut Norturas tidligere leverandører, og Petter Agerup er imponert over kvaliteten.
- En av fordelene er at de opererer med én standard motor som kan benyttes ved alle funksjoner i anlegget. Det er en fordel hvis noe ryker, da vi slipper å enten vente på ny motor, eller sitte med et utall motorvarianter på lager, noe som er både dyrt og lite hensiktsmessig. I tillegg ligger Peterson «rett oppe i gata» og Göteborg bare et par timer unna. Det gjør oss trygge på service og support. Det er viktig med nærhet.
Nortura har inngått serviceavtale med Peterson PackTech på flere produksjonssteder, noe som gir trygghet og god oppfølging med besøk fra dyktige serviceteknikere.

 

Siste fra Fredrikstad