Gustavsens Auto runder 50 år

0
0
0
s2smodern

Gustavsens Auto feirer i år 50 år som bilforhandler i Fredrikstad.I dag heter bedriften Toyota Fredrikstad, men fortsatt er det familien Gustavsen som styrer.

I år er det 50 år siden Gustavsens Auto åpnet bilutsalg i Fredrikstad for første gang. - Jeg er fortsatt en tur i bilforretningen hver eneste dag, sier 92 år gamle Ragnar Gustavsen,  grunnlegger av bedriften. – Og hver dag spør du om jeg har solgt noen biler, ler sønnen Bjørn som nå er daglig leder.

Det er liten tvil om at det er bil generelt og Toyota spesielt som opptar Gustavsen-familien. I 1964 startet den 42 år gamle bondesønnen Ragnar Gustavsen sin første bilforretning i Hans Jacob Nilsens gate 9 ved St. Croix-krysset i Fredrikstad. Den gang var det imidlertid produkter fra British Leyland, som Austin, Morris og Jaguar, som ble levert til kunder i hele Fredrikstad-distriktet. I tillegg forhandlet Gustavsens Auto AS Selco-båter. Senere ble de Master-båter og til slutt Askeladden helt til 2005, da båtvirksomheten ble lagt ned og det ble fullt fokus på bil.

Vant til å jobbe

Gustavsens Auto ble raskt en bilforhandler å regne med, ikke minst på grunn av Ragnars engasjement, arbeidsinnsats og kremmerånd. Her handlet det ikke om å tjene raske penger uten å måtte jobbe for det. Som tidligere ansatt på lønningskontoret ved Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV)kjente Ragnar verdien av hver eneste krone.

- Når jeg kom inn i bilbransjen var det først som ansatt hos Sørensen og Balchen. Men da jeg valgte å starte Gustavsens Auto AS i 1964 var det stort sett med to tomme hender, og det var ikke snakk om å jobbe åtte til fire den gang. Jeg var bondegutt og oppdratt til å gjøre noe hele dagen. Derfor var jeg på jobb stort sett hele døgnet og trivdes med det, sier 92-åringen.

Blir noen år til

- I 1996 overtok jeg som daglig leder, forteller Bjørn Gustavsen som da var 38 år. Etter 18 år i lederstolen har han imidlertid ingen planer om å gi seg ennå.

- Nei, det drøyer nok litt, selv om jeg håper sønnen Ole Christian vil overta etter hvert. Det hadde vært morsomt å jobbe like lenge som faren min, men jeg tviler på at det blir aktuelt. Nå endrer bilbransjen seg så raskt, og bilene blir utstyrt med så avanserte elektroniske installasjoner at det nok krever en yngre hjerne etter hvert, men jeg blir nok noen år til, sier Bjørn.

I 2004 ble dagens lokaler innviet i Mosseveien, og da ble samtidig navnet endret til Toyota Fredrikstad Gustavsens Auto AS. I 2009 forsvant familienavnet helt, og bedriften heter nå kun Toyota Fredrikstad.

Spennende fremtid

Bjørn Gustavsen er fornøyd med plasseringen Toyota Fredrikstad har i dag. Mosseveien skal utvides til fire felt om noen år, og en lang strekning skal i årene som kommer bebygges og utvikles med ny virksomhet og nye boliger.

- Vi eier andre eiendommer og har alternativer hvis det skulle bli nødvendig i fremtiden, men slik vi ser det i dag ligger vi perfekt til, sier Bjørn og ser med spenning inn i fremtidens bilbransje, ikke minst når det gjelder Toyotas nyheter.

- Vi gleder oss til de nye bilene med brenselceller kommer på markedet. Vi vil se mange hybridbiler på veiene i årene som kommer, hybrider med null forurensning og uten begrensninger. Det gleder vi oss til, sier 56-åringen.

- Bilene blir nok bedre, men de var bra før også. Noen ganger lurer jeg på om det kommer mer nytt, men det gjør det jo, sier Ragnar Gustavsen. Stolt grunnlegger av Gustavsens  Auto AS.

Les hele artikkelen her.