0
0
0
s2smodern
Faldalen Virksomhetssenter på Gan gir hvert år verdifull jobbpraksis og uvurderlig støtte til personer som har falt av arbeidslivet. Nylig fikk de besøk og anerkjennelse fra både statsminister Erna Solberg og daværende landbruksminister Sylvi Listhaug.

Arbeidstakere som faller ut av yrkeslivet og får et langvarig fravær sliter ofte med å komme tilbake på egen hånd. Gjennom NAV kan man imidlertid søke om plass, for eksempel ved Faldalen Virksomhetssenter på Hauger Gård. Senteret har 18 slike plasser som har vist seg svært ettertraktede og populære blant brukerne.

Personlig utvikling

- For oss er det viktig at folk faller litt til ro og rett og slett trives og liker å være her. Arbeidsoppgaver kan en i stor grad velge selv, men etter hvert blir fokus satt på ordinært arbeid i en bedrift ute. Mange har litt dårlig selvfølelse etter å ha stått utenfor arbeidslivet noen år. Dette kan være på grunn av sykdom, psykiske problemer eller annet. Mange utvikler seg svært mye under oppholdet her, forteller psykologspesialist Trond Solberg. Selv om det ikke alltid fører til arbeid, får de hjelp videre i systemet.

Ønsker at de lykkes

Faldalen er et dagsenter, og brukerne blir hver dag hentet og kjørt tilbake med buss fra et sentralt sted. Senteret tilbyr arbeidsoppgaver i stall, snekkerverksted, eggproduksjon, på kjøkkenet eller innenfor transport. I løpet av tiden arbeidssøkerne er der, kartlegger Faldalen den enkeltes interesser og kompetanse. Deretter kan man finne en egnet praksisplass i en bedrift i nærområdet.

- Våre søkere kan være her et år med mulighet for forlengelse. I slutten av perioden vil vi hjelpe dem med praksis i en bedrift, og eventuelt prøve å få til en ansettelse. Vi ønsker at våre brukere skal lykkes i arbeidslivet og vi følger opp med møter med både jobbsøker og arbeidsgiver. sier daglig leder Andreas Kind.

Populært demenssenter

Faldalen har også et dagsenter for demente i en tidlig fase. Oslo kommune leier i dag seks plasser, men Faldalen har bemanning til totalt åtte og har ledige plasser.

- Mange av de pårørende har hevdet at pasientene ville vært på sykehjem, hadde det ikke vært for tilbudet hos oss. Her får pasientene samvær med andre, skogturer, fisketurer, gårdsoppgaver og aktiviteter de ikke hadde fått hjemme eller på et sykehjem, sier Kind og Solberg.